Не, мъртвият не ви е враг!

За провала Неделковски и костите на над 3 000 мъже
26 сеп 2016 11:44, Красимир Ангелов
227
Не, мъртвият не ви е враг!
Снимка: БТА

"Истинският войник се бие не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него”, гласи една мъдра мисъл на британския писател, поет и публицист Гилбърт Кийт Честъртън от началото на XX век. Близо 100 години по-късно, за разлика от него, съвременният балкански не войник, а псевдонационалист, е готов да се бие, защото мрази онова, което е пред него, а не защото обича онова, което е зад него. И е готов да руши паметта с чук в ръка. Защото не му харесва.

Още по темата
Случаят с рушащия българска паметна плоча македонски псевдогерой Миленко Неделковски от последната седмица отново показа елементарното ниво на първенците на т.нар. македонска нация – първичното мислене на нейните уж първи и най-умни мъже. Да търсиш врагове сред близо 3 000 български мъже, оставили костите си далеч от родината и които от век са покойници, е повече от жалко. А да поругаваш паметта на който й да е починал, е варварско. Да не говорим, че изобщо не е християнско. Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани, които се движат из елита в иначе все по-грандоманско изглеждащото Скопие.

За капак на всичко македонската държава не се разграничи от действията на Неделковски, дори и чисто морално! Нещо повече – отговори назидателно на "нашите приятели от България”, като им препоръча “институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите". И нито дума за това, че действията на въпросния телевизионер най-малкото не са етични и човешки. Не са и "братско християнски". Да не говорим изобщо за добрите междусъседски отношения между двете държави, едната от които така, между другото, първа призна своята съседка и й спести доста "съседски" главоболия.

Не, не сте за ЕС, господа. И Слава Богу, скоро няма и да бъдете с тази си политика! Всъщност вие много добре го знаете и затова продължавате в този дух! Разбира се, външната политика на вашата си държава си е ваша работа, не българска. Жалко обаче за хилядите нормални и приятелски настроени жители на вашата Македония, които страдат от вашата плоска псевдонационалистическа политика. И понеже страдат от нея, а малцина са Миленконеделковци, мнозина от тях се принуждават да подават документи за омразното вам българско гражданство. Каква ирония, нали?

И за финал, дребнави ми г-н Неделковски, бих завършил с още един цитат. По-точно стих на един подпоручик, с чийто паметник със сигурност вие с радост бихте се изгаврили, както направихте с паметта на 3 000 български войници, част от които с македонски корен. Този подпоручик Дебелянов загива в битка на същия този Солунски фронт точно 2 дни след края на въпросната Каймакчалански битка, чийто паметник на жертвите в нея толкова ви тревожи. И този подпоручик загива в земи, които вие сигурно и до днес бълнувате, че са македонски.

Жалко е, защото вероятно само за вас мъртвият може да бъде враг. А не собствената ви глупост.

"И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
Съжалявам за многопостването,но списъка е дълъг.Ето чия памет оскверняваш,Миленко.
172
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
Село Соп, Велешка околия,Сега в Община Сопища, Република Македония176. Редник Денчо Минчев Андонов 40 г. 7-*** рота Убит на Каймак-Чалан на 26 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 25Околия ДрамаСело Зърново, Драмска околия,Сега Като Неврокопи, в Република Гърция177. Редник Иван Зарков Недялков 30 г. 2-ра рота Убит на Каймак-Чалан на 18 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр.
171
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
Околия КрушовоСело Мало Илино, Крушевска околия,Сега в Община Демир Хисар174. Редник Янчо Спиров Янчев- 29 г. 3-та рота Убит на Каймак-Чалан на 18 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Запазен фиш.Околия ВелесСело Бистрица, Велешка околия,Сега в Община Чашка, Република Македония175. Редник Илия Николов Петрулев 8-*** рота Умрял от рани, получени на Каймак-Чалан, на 29 октомври 1916 г. в 1/3 запасна евакуационна болница в Градско.Погребан в Градско. Санитарна
170
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
172. Редник Десю Симов Арсев 4-та рота Умрял от рани, получени на Каймак-Чалан, на 24 ноември 1916 г. в 5-та мобилизационна военна болница в София. Погребан в София. Санитарна книга на полка, Стр. 57Околия ТетовоСело Резинци, Тетовска околия,Сега в Община Тетово, Република Македония173. Редник Христо Янчев Петков 40 г. 7-*** рота Убит на Каймак-Чалан на 30 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 82Околия КрушовоСело Мало Илино, Кр
169
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
170. Редник Симо Найденов Христов 29 г. 3-та рота Убит на Каймак-Чалан на 18 август 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Запазен фиш.Околия ГостиварСело Зубовци, Гостиварска околия,Сега в Община Врабчище, Република Македония171. Редник Мойсей Милушев Боев 40 г. 4-та рота Убит на източната позиция на Каймак-Чалан срещу Пожарски рид на 15 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.Село Пожаране, Гостиварска околия,Сега в Община Врабчище, Република М
168
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
168. Редник Христо Атанасов Стоев неслужил 5-та рота Убит на Каймак-Чалан на 30 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 82Село Кумойно, Прилепска околия,Сега в Община Прилеп, Република Македония169. Редник Стоян Груев Бошев- 29 г. 5-та рота Убит на Каймак-Чалан на 24 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 75Село Рапеш, Прилепска околия,Сега в Община Новаци, Република Македония
167
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
165. Редник Стоян Атанасов Дончев 29 г. Убит на Каймак-Чалан на 26 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.Околия ПрилепГрад Прилеп166. Редник Иван Мирчев Стоянов 29 г. 12-та рота Убит на Каймак-Чалан на 24 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха. Санитарна книга на полка, Стр.43 и фишСело Бърник, Прилепска околия,Сега в Община Новаци, Република Македония167. Редник Петко Иванов Тодоров 39 г. 5-та рота Убит на Каймак-Чалан на 23 септемв
166
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
163. Редник Михаил Стоянов Трайчев 40 г. 8-*** рота Убит на източната позиция на Каймак-Чалан срещу Пожарски рид на 21 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.Село Секирани, Битолска околия,Сега в Община Битоля, Република Македония164. Редник Илия Христов Марков 40 г. 12-та рота Убит на Каймак-Чалан на 17 август 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.Село Скочивир, Битолска околия,Сега в Община Новаци, Република Македония165. Редник Стоян Атанасов До
165
0
 
4
 
! Отговори
Камен дамянов преди 7 години
Коя памет оскверняваш Милене?....Списък на убити войници от българската армия в битката при Каймак-Чалан 46-ти пехотен полкОколия БитоляГрад Битоля161. Редник Димитър Христов 29 г. 2-ра рота Убит на Каймак-Чалан на 18 септември 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.Село Грунища, Битолска околия,Сега в Община Новаци, Република Македония162. Редник Трайко Иванов Вълчев 29 г. 3-та рота Убит на Каймак-Чалан на 17 август 1916 г. Погребан в общ гроб в гробището на върха.
164
2
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Най-правилно е да се спре издаването на българско гражданство за македонците докато не се извинят официалните им власти и не възстановят паметника!
163
0
 
6
 
! Отговори
я пак си помисли преди 7 години
До MakeИ как ще стане това с турците? Тук се обсъжда поругаването на паметник на хора загинали за свободата на Македонска Област (да област, а не държава, защото така няма), а не на поробители! Аз като мразя руснаци да не съм отишъл до Шипка да руша паметника на клетите войничета умрели за да мога аз да се наричам гордо българин? НЕ! Няма как да го направя, защото имам не само елементарно образование, за разлика от човекоподобния Неделковски, а и морал!!!
162
1
 
6
 
! Отговори
но комент преди 7 години
Жестокости и кланета в Македония са извършвали други, но техните паметници си стоят непокътнати.Само през есента на 1944г. убитите са 30 000.
161
2
 
7
 
! Отговори
но комент преди 7 години
Не е правилно ,да се сравнява българската армия от Първата световна война с армията на Сюлейман паша.Армията на Сюлейман паша извършва кланета и жестокости спрямо мирното население- само убитите в Стара Загора са 15 000.Такива неща българската армия в Македония не е правила- никога.Всякакви опити да се оправдае вандализма на македонското хахоса жалки.
160
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбоманът-и.д.и.o.т Миленко разби с чук българска паметна плоча на загиналите за СВОБОДАТА на Македония, но не докосна паметниците на сръбските окупатори.Там има паметници на Стефан Душан и на Тито.Това да има паметник на Тито в Македония е равносилно на това ние тук да сложим паметник на Шипка на загиналите турски войници на Сюлейман паша.При управлението на Йосип Броз Тито са избити над 30 000 македонски българи (македонци), а 120 000 са минали през лагери и затвори.
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбоманът-*** Миленко разби с чук българска паметна плоча на загиналите за СВОБОДАТА на Македония, но не докосна паметниците на сръбските окупатори.Там има паметници на Стефан Душан и на Тито.Това да има паметник на Тито в Македония е равносилно на това ние тук да сложим паметник на Шипка на загиналите турски войници на Сюлейман паша.При управлението на Йосип Броз Тито са избити над 30 000 македонски българи (македонци), а 120 000 са минали през лагери и затвори.
158
1
 
6
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
"Македония без българи, огън да я гори!" - Иван Михайлов, ВМРО
157
1
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
Истината е дами и господа, че каквото и да си говорим, вандалската постъпка си е вандалска. Психолозите биха казали, че агресия и вандалщина проявяват индивиди, с травми и липси в детството (демек в миналото си). Какво да очакваме от народ, който не че има липси в миналото си, а просто няма такова?
156
22
 
3
 
! Отговори
Jas преди 7 години
А пък *** откато влезе в ЕС така се възгордя, че се самозабрави и започна да си мисли че всичко му е позволено. Даже вече взе да се разпорежда и у комшиите. Липсва възпитание, вижда се, само шамарите ще оправят положението ! Поздравления за Миленко ! Македония е вечна :)
155
16
 
6
 
! Отговори
той преди 7 години
Какво се чудите толкова. Че и унас вандали взривиха мавзолея, боядисват паметници и се правят на демократи анти комунисти. Болни хора си избиват комплексите и не заслужават с нищо вниманието което им се обръща.
154
20
 
4
 
! Отговори
Make преди 7 години
До фърфуйБлагодаря ти за коментара, единственият със смисъл сред цялата изипана помия върху родината ми и народа. Македония е на Македоцните и само ние имаме правото да решим какви паметници да сложим и на вас няма да ви е приятно Турци да сложат на Шипка паметник на загиналите воини на Сюлейман паша, нали?