Две трети от фирмите ни трудно намират служители

30% предлагат повече пари, за да запълнят свободни позиции
217
Две трети от фирмите ни трудно намират служители
Снимка: архив, Ройтерс

62% от българските работодатели изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места тази година. Това показва национално представително проучване на ManpowerGroup България сред 621 работодатели у нас.

За сравнение през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Около две трети от работодателите заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6%.

Сред причините за това те посочват липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място е липсата на кандидати, а на трето -  липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с кадровия проблем, 50% от работодателите предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място те наемат по-възрастни или по-млади от обичайното хора.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите. 29% залагат на допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на десето място през 2016 година, спрямо четвърта позиция през 2015 г.

Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
11
 
! Отговори
Циник до някой преди 7 години
Много сте прав! За това иде реч! Но честно??!!Ако ми предложат повече пари в България при условие, че трябва да търпя някой шеф ***....предпочитам да си остана тук! Не мога да понасям новоизлюпените български бизнесмени!
92
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смях...моя позната бизнес дама с много пари търси служител, реме че няма качествени кадри. Препоръчвам мои приятел, доста по-квалифициран от това, което има нужда. Обещава 1000 лв. безпроблемно, след интервюто като начало можела да предложи 700 лв., не реални осигуровки естествено, работи се повече от 8 ч. дневно и в събота. Сега пее същата песен и манипулира изтезания хорица, които са притиснати. Защо големите фармацевтични меж. представителства не се оплакват в България от липса на служители?
91
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До ***: Абе господине нали това обясняваме, че не е проблема само в парите, а какви хора ги взимат и ,че ни цакат , защото нашите пари са в ЛЕВА, а не в Евро. Освен това ти да взимаш 3к евро в Герамния явно си много над средното ниво в БГ. За 3 чисто поне 75к Евро на година...аз взимам висока заплата в лева на месец в прословутото ИТ, жена ми също е добре платена и аз пътувам мн по света и съм видял много, но това не променя ниско интелектуалната среда в БГ. Това е проблема.
90
1
 
9
 
! Отговори
Циник до Атлас преди 7 години
Какво по точно? Няма нищо по-важно за мен, от добруването на семеиството ми! Не съм фен на религии, култове, и разни измишльотини от рода
89
0
 
24
 
! Отговори
До 85 преди 7 години
Не знам какво имаш предвид. В някои сфери може и да са се увеличили заплатите, и то само в някои градове.В цяла България хорицата треперят за да не изгубят работните си места със заплати 300-500 лв. Може и да е станала 420 лв минималната, но винаги се намират работодатели, които под някакъв предлог дават по-малко и при това нередовно.
88
1
 
13
 
! Отговори
Циник до Хахо преди 7 години
Братле...злобичка, и завист ли усещам ???Мда...горе-долу се устроихме...и разни перикендета не могат да ми казват - къде, кога, и колко да пиша! Ходи ближи *** на някое нискочело, дебеловрато новобизнесменче! В странство се иска воля! В България - не е задължително!Аре у лево! :-)
87
8
 
3
 
! Отговори
Атлас до Циник преди 7 години
почивам по целия свят ...карам добър автомобил...заделям по нещо за сина ми......Отлично сте се справил,сега може да помислите за нещо човешко вече.ЧОВЕК преследва и други цели освен -сrане...
86
0
 
34
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Това се нарича наглост и цинизъм !!! След като години наред работодателите провеждаха политика на ограбване на труда на хората, прогониха 1/3 от работоспособните в чужбина сега взеха да реват, че няма кой да бачка ! Аре, по-полека...Още малко и ще стъпят на черджето, и ще дават заплати, като на бели хора !
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е виновен,че фирмите нямат служители.Безработицата в БГ е на най-ниското си ниво от последните 100 години.Заплатите са по-високи от всякога.Въпреки есичко младите бягат като дявол от тамян от БГ,защото руснаците всеки момент може да ни завладеят заради несметните богатства натрупани в хазната.
84
11
 
3
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До *** до тъй лиАми като си толкова щастлив там, защо си наврян в български форум? Ходи да си пишеш в някой немски! Аман от хвалипръцковци! Ае чупка, отворко!
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАТИСТИКАТА НИКАК НЕ Е ТОЧНА! КЪДЕТО СЕ ГОВОРИ ЗА СТАТИСТИКА И ВЕРОЯТНОСТИ РЕАЛНОСТТА ЗАВЪРШВА. ОСОБЕНО СТАТИСТИКАТА НА БТПП. ОБИКНОВЕНО НЯКОЙ ПЛАЩА ЗА ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ, А ТОЗИ КОЙТО ПЛАЩА ПОРЪЧВА И МУЗИКАТА И ПИЕНЕТО! БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧА ПРЕДПОЧИТА ДА ДАВА МАЛКО ПАРИ, ЗАЩОТО ЗНАЕ ЧЕ ЗАД ЕДИН РАБОТЕЩ СТОЯТ 20 БЕЗРАБОТНИ! ДА, ИМА РАБОТНИ ПОЗИЦИИ КЪДЕТ НЯМА ДОСТАТЪЧНО ХОРА: ИНЖЕНЕРНИ СПЕЦИАЛНОСТИ, IT! САМО НЕ СИ МИСЛЕТЕ И ЧЕ И ТАМ СА НЯКАКВИ ГРАНДИОЗНИ ЗАПЛАТИ!
82
1
 
40
 
! Отговори
Пример преди 7 години
Как да живеем нормално, след като тъй наречените работодатели нямат натъпкване!Само като пример, моят шеф взима годишно поне 40 (четиридесет) пъти повече от мен! И после нямало пари за заплати! Ами като ще си ги носиш в гроба, как ще има!Бизнесмени? Чисти мошеници тарикати!
81
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е допустимо минималното заплащане в България да е по-ниско от помощите в чужбина.
80
2
 
10
 
! Отговори
Циник до тъй ли преди 7 години
Ами хубаво...радвам се за теб....живота ми ме устройва такъв, какъвто е...почивам по целия свят ...карам добър автомобил...заделям по нещо за сина ми.А виж от фукльовци повече от в България - няма. *** защо ли нещо не ти вярвам ??!!! Пхахаха - нямал да се мръдне за 3 000? ! И аз съм живял , и работил в България...та ми е позната
79
0
 
0
 
! Отговори
до-97 от Социопат преди 7 години
До АнонименДанните са официални и са осреднени за цялата държава това че примерно имаш таки и работиш с още един шофьор и му даващ 25% от печалбата ,не променя нещата средно статистически.
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата трябва да задължи работодателите да дават повече пари.
77
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СоциопатОсвен да ти кажа че изказването ти е напълно некомпетентно друго няма какво.
76
8
 
1
 
! Отговори
Тъй ли? преди 7 години
До *** до съфорумнициЯзък ти чак в Германия да идеш за такива мизерни пари! Аз тука за 3000 евро няма да се хабя да им чета условията! Аматьор!
75
4
 
23
 
! Отговори
Бай Деян преди 7 години
Нали идеята на прехода бе да приватизираме всичко и то да заработи по-добре! Идеята бе и ние да живееме по-добре! Е защо след толкова правителства ,не живееме по-добре ?!?!Става все по-зле! Външния дълг расте с невиждани темпове , а стандартът ни на живот ,пада главоломно?
74
1
 
52
 
! Отговори
Социопат преди 7 години
Ами в Дания по последни статистически данни средно 40% от печалбата на дадена фирма отиват за работниците.В България по официални статистически данни тази сума е средно 4,7% .Ето от тук идва и 10 пъти по малкото заплащане ,да не ни обясняват слугите на бизнеса-политиците за ниската производителност и други алабаланици.п.пВ Дания моя шеф-собственик на фирмата кара даево ланос модел 1999г.А вашия купи ли си последния модел на S klas?