Две трети от фирмите ни трудно намират служители

30% предлагат повече пари, за да запълнят свободни позиции
217
Две трети от фирмите ни трудно намират служители
Снимка: архив, Ройтерс

62% от българските работодатели изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места тази година. Това показва национално представително проучване на ManpowerGroup България сред 621 работодатели у нас.

За сравнение през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Около две трети от работодателите заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6%.

Сред причините за това те посочват липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място е липсата на кандидати, а на трето -  липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с кадровия проблем, 50% от работодателите предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място те наемат по-възрастни или по-млади от обичайното хора.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите. 29% залагат на допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на десето място през 2016 година, спрямо четвърта позиция през 2015 г.

Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
43
 
! Отговори
Дурм преди 7 години
Българските работодатели изпитват носталгия към периода преди отварянето на европейските трудови пазари за българи - тогава безработни - бол, можеха да подбират сред стотици кандидати, даваха заплати, колкото да осигурят физическо оцеляване на служителите си, подлагаха ги на унижения, потъпкваха им гарантираните от ТД права...Но нещата се извъртяха, днес всеки може да си хване багажчето и да се омете, а те все още не могат да се ориентират в сегашната обстановка
112
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета и се чудя,кога ще осъдят журналист за поръчкова статия с невярно и подвеждащо съдържание.Наемали работодателите по-възрастни или по-млади от обичайното хора,нека някой да ми разтълкува този израз.Преди време се явих на интервю за работа на каса,дамите не можеха да смятат процент.Не ме взеха защото съм на 52г. и нямало да се впиша в колектива,пък и с моите две висши и 25 г.стаж съм била прекалено квалифицирана.Девойката която взеха се притесняваше как ще си опази маникюра при работа с компа
111
0
 
10
 
! Отговори
Някой до 126 преди 7 години
Така е, абсолютно съм съгласен. Не виждам какво би ни помогнало да се оправим. Наистина е мн трудно да се промени мисленето на масата...а както казах с някой лев отгоре всеки е готов да се се продаде с фалшивата надежда,че ще му е по-добре. Много жалко наистина и тъжно.
110
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 1 май догодина падат визите за Канада . тогава не две трети а три трети от фирмите ще фалират от липса на работна ръка.
109
0
 
17
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Да го фанете с устичка , мнооо фирмички и шефЧеТЪ.
108
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5 години не трудно , ами изобщо няма да могат да намерят кадри ... като гледам колко познати и приятели/ки на година изчезват в западна европа ... не ми се мисли , нощно време в Пловдив жива душа няма , а в боядисаните махали все едно си на Съни бийч ...
107
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости - Индийците не били качествени ИТ кадри! Индийските и Китайските програмисти са от най-търсените. Българските също са добри, но само тези в чужбина. Софийските са пълна скръб
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НякойЗа съжаление "Национално Самосъзнание" е вид пропаганда, че да ходим на избори да си избираме политици и прочие. Народа е твърде *** и неук, че да прозре простите трикове, които се използват. Мислиш ли, че класата над обикновеният човек ходи да гласува, НЕ, човека ходи да гласува защото друго не му е останало, да вярва в нещо, нещо твърде смешно и нереалистично. Нали Надеждата умира последна... Нищо сложно няма, но човешката психика е лесно контролируема.
105
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две трети от фирмите ни трудно намират служители - представяте ли си нахалство, служителите искали да ядат три пъти на ден!
104
0
 
16
 
! Отговори
Няма ратаи вече преди 7 години
Избиха баламите 9 септември 1944 и днес чорбаджиите плачат.
103
0
 
24
 
! Отговори
До 120 преди 7 години
Ами точно там възниква проблемът - не са малко хората, които се увериха, че"нема лабаво" и че могат да разчитат само на себе си. Инвестираш усилия и финансови средства, за да се развиваш като професионалист, но почти навсякъде нашенският работодател намира начин да те "цака". А както се вижда, и някои чужденци си мислят, че могат да ни третират само като стадо за доене и стригане.В България са много малко местата, където можеш да получиш справедливо заплащане. За връзкарството пък да не говорим
102
0
 
25
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
След 5 години през 2021 г. е следващото преброяване на населението и факт ще бъде намаляването на трудоспособното население с 400-500 хил. души + намаление с още 100 хил. заради високата смъртност и ниска раждаемост.*** (бг работодателя)не осъзна че от 2014 българите могат да работят в Западна Европа.Ако искат да задържат някой трябва да увеличат възнагражденията с 40-50% средно.
101
4
 
27
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Колега аз за себе си съм си взел решението. Аз не се оплаквам. Мен ме е яд, че не сме по-долу от Немци, Англичани, Американци и т.н, а ни третират като 3та класа народ. И не се стараем да променим мнението на хората, а ако ни залъжат с някоя хилядарка и млъкваме като овци :). Достатъчно съм работил и живял по света и ги знам,що за стока са. Имат обаче Национално Самосъзнание, докато при нас липсва, това ми е криво на мен :)
100
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Някойкоже е жалко ? Като цяло няма никакво значение българин ли си, македонец, турчин, иракчанин, ако щеш хималаец, паднало ти се е да си тука и да се мъчиш с проблемите, които те заобикалят. Ако не можеш да се справиш значи толкова можеш. Човек какъвто и да е по народност ако има малко ум се стяха инвистира в себе си умствено и физически и ще си подобри нивото на заплащане, начина на живот. Който се оплаква чисто и просто по цял ден се чуди какво да прави.
99
3
 
20
 
! Отговори
До 112 - продължение преди 7 години
Една от жените се обадила, че има дете в детска градина и не може да остава до 21 ч. Казали й, че изключения не се правят за никого.Братовчедка ми изобщо не отиде на събеседването. Беше я подлъгала обявата, че търсят хора под 35 г., висшисти, с перфектно владеене на 2 западни езика. Беше проверила и в интернет самата фирма - американска, с клонове в цял свят и огромни годишни печалби. Цялото управително тяло - с еврейски фамилни имена.
98
3
 
19
 
! Отговори
До 112 - продължение преди 7 години
Едното бюро било празно, за него ще се борят. Обяснили им, че заплатата е 400 лв /тогава минималната беше 340 лв/, че не се предвижда нито растеж на заплатата, нито кариерно развитие, защото фирмата няма да променя дейността си, нито ще се разширява в Бг. Казали още, че понякога се налага да се работи извънредно до 21.00 ч., при работно време от 9 до 18 ч., но че за извънреден труд не се плаща допълнително.И не било желателно да се взимат болнични, а в краен случай - максимум 3 дена. Продълж.
97
6
 
5
 
! Отговори
реалист преди 7 години
С това образование е чудно, че намират някакъв персонал. Всяка следваща година проблемът ще се задълбочава благодарение на делегираните бюджети.
96
1
 
3
 
! Отговори
гтф преди 7 години
9/7 от фирмите търсят служители, 9/8 от тях внасят от чужбина..
95
0
 
17
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Точно това е проблема. Аз се върнах от чужбина след 13 год в БГ с идеята да си живея в родната държава. За жалост след почти 3 год, виждам, че проблема е генерален, а не фирма до фирма. Дават в ИТ пари, но дотам. Дори и на неквалифицирани докрай хора им се дава шанс(НО с по-ниска заплата) и така от години нивото пада, пада...и така :). А аз дори не съм програмист :) Както и да е...Жалко, че се затрива нашата идентичност, гордост и достойнство и ни бутат да имигрираме..Жалко наистина.
94
2
 
16
 
! Отговори
До 112 преди 7 години
Има и нагли чужди фирми.Моя братовчедка беше сред няколкото "щастливци",които минаха през два кръга пресяване - по документи от около 2 000 кандидати подбрали 200. От тях чрез писмен изпит подбрали само няколко и, преди да се проведе третият кръг - събеседване, завели тези няколко "щастливци" да видят за какво става въпрос. В стая с площ не повече от 30 кв.м., имало 4 бюра.В два срещуположни ъгъла имало остъклени кабинки. Едната била "кабинет на шефа", а другата - на счетоводителката. Продъж.