Две трети от фирмите ни трудно намират служители

30% предлагат повече пари, за да запълнят свободни позиции
217
Две трети от фирмите ни трудно намират служители
Снимка: архив, Ройтерс

62% от българските работодатели изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места тази година. Това показва национално представително проучване на ManpowerGroup България сред 621 работодатели у нас.

За сравнение през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Около две трети от работодателите заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6%.

Сред причините за това те посочват липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). На второ място е липсата на кандидати, а на трето -  липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност).

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с кадровия проблем, 50% от работодателите предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място те наемат по-възрастни или по-млади от обичайното хора.

Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите. 29% залагат на допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на десето място през 2016 година, спрямо четвърта позиция през 2015 г.

Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
12
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
12
2
 
26
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Абе човек, ти ***.bg отварял ли си да видиш колко стотици IT фирми търсят хора в София. Какви глупости говориш за препоръки... Кандидатстваш, викат те на интервю и това е. Какви твои мои хора в частен бизнес. Това не е някоя нископлатена държавна длъжност, населена с неграмотните хора на този и онзи. В IT сектора няма как да се получи. Ако е човек на някой и е кадърен е същото като да не е човек на някого и да е кадърен. Това ти го казвам като специалист човешки ресурси в IT компания...
11
0
 
38
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Ами, то крушката си има опашка: Като не си пазите старите кадри, и те ви напускат, то и нови трудно ще се намират. От голямо значение е, как се разделяте дали като хората, или... Едно отрицателно мнение от бивш кадър споделено с много хора, и готово. Ще си намерите нови кадри ама друг път...
10
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и кво излиза - ИТ-тата са толко умни че последни ще се усетят да бегат навън за нормални заплати
9
3
 
13
 
! Отговори
Oleg преди 7 години
До АнонименСлед година получаваш оферта за повече- казваш на работодателя си, той в 90% от случаите ти мачва офертата.Това, само ако работодателя не е българин. Иначе мечтай си да започнеш с 1500 и всяка година да го изнудваш за повече.Може и ако е софиянец работодателя да минава номера. Ей го човека с 5 години опит вече отговарял за нещо. Аз имам 15 години, ама отговарям само за много работа.
8
7
 
30
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Прави разлика между "изнудване" и това, че имаш нова оферта за повече пари. Просто казваш на работодателя си- "Имам оферта за повече пари". От тук нататък той решава дали и как да те задържи. Гарантирам ти, 99% от нископлатените необразовани хора, никога не са казвали това на работодателя си, защото ги е страх. Страхът идва от ниска самооценка и липса на професия и кадърност. Е, някои от тях си правят устата плахо да попитат дали ще им се вдигне заплатата. А така не става.
7
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко късно им идва на БГ-бизнесмените акълеца. Питомното го изгониха, сега да си обучават от шведите и бежанците, успех
6
0
 
31
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Не сме достойни за благоволението на българския бизнес и туй то.
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен повечето ми приятели и роднини заминаха за англия, някои в испания и португалия, като гледам как вървят нещата скоро ще трябва да избирам м/у софия и чужбина, едва ли ще остана в българия, мутренските простотии заради които сме толкова зле като икономика и стандарт на живот за ми омръзнали окончателно.
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако им се работи на бежанците да почват, българите са по европа
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бойкоикономиката специални умения не трябват - основно умения по "саниране" и гепене - просто е!
2
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В IT сектора положението при грамотните (не селските) фирми и хора е следното. Започваш без стаж за 1500лв.. След година получаваш оферта за повече- казваш на работодателя си, той в 90% от случаите ти мачва офертата. И така всяка година. От личен опит го казвам- преди 5 години започнах без опит, в момента съм мениджър с четворна заплата спрямо това, на което започнах. И да, хора се намират трудно. Единственият начин е да ги "откраднеш", като им дадеш повече пари от техния работодател.
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истина е, особено в провинцията, а там където ромското неграмотно население става все повече и повече скоро няма да може и бизнес да се прави! Да живее България!