Пусти села, малко хора, България е обезлюдена

Демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни
189
Пусти села, малко хора, България е обезлюдена
Снимка: Булфото, архив

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа. Това обяви пред Дарик радио заместник-деканът на Геологогеографския факултет на Софийския университет и писател Георги Бърдаров.

По думите му тъкмо задълбочаващата се демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни.

"За мен лично най-голямата заплаха за България не са политическите промени и катаклизми, не е икономическият преход, който не е свършил, а е демографската ситуация, тъй като тя е с отложен ефект. Дори сега да тръгнат да се подобряват нещата, тя ще се промени след 15-20 години", добави Бърдаров.

"България има един уникален демографски дисбаланс, който няма аналог. Имаме концентрация на население в осите София-Бургас-Варна и София-Кулата. Оттам нататък имаме малки петна, където има повече младо население. Голяма част от България е тотално обезлюдена и това е с параметрите на катастрофа. Огромни пространства, цели села са тотално обезлюдени, това е апокалиптична гледка, за съжаление", каза още той.

Населението на България се стопило с над 43 000 души за година

Бърдаров коментира и идеята за трайно заселване на мигранти у нас.

"Глобално се случва едно презаселване на Европа с хора от Африка и Азия. Моята прогноза е, че това е бъдещето на Европа, включително и на България. За съжаление, това е един глобален процес, който е много интензивен и мащабен", посочи той.

"Демографският вакуум се запълва само по 2 начина - или свръхраждаемост, което няма как да очакваме нито в Европа, нито в България, или свръхимиграция. И това многократно се е случвало в историята", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още по темата: обезлюдяванехорасела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
-Изолационизъм-Ред и дисциплина-Отстраняване на външните и предателските елементи от правителството-Прогонване на чуждите етноси (особено нехристиянските) от държавата-Силна армия-ИндустриализацияИ ето, България пак е на три морета,препълнена с млади българи. Чудо.
130
0
 
10
 
! Отговори
Изчезващ вид преди 7 години
> Населението на България се стопило с над 43 000 души за годинаКолкото един град като Кюстендил или Видин например.
129
5
 
10
 
! Отговори
Съветник Исти преди 7 години
Обезлюдяването на България започна на 9-ти септември 1944 г. и от година на година набираше сили. Не бе лесно на червените мракобеси да преборят упоритостта на Българския народ,но сръбско-съветската "помощ" оказа своето решаващо въздействие и ето го резултата.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иван Триъгълникът не е затворен, София, Бургас и до Варна и толкоз
127
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Що за ос е "София-Бургас-Варна". Според мен е триъгълник.
126
1
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Както се казва, всяко зло за добро. В недалечно бъдеще ще има по една магистрала за всеки българин. Конграчулейшън за политикта на бай Б.
125
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Колко пари взе продажно соросоидно изчадие за тази поръчкова статия подготвяща ни за масовото заселване на райската ни 13 вековна страна с ***?
124
1
 
25
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Нещата са комплексни.В една развита държава работодателят освен че плаща прилично ,щади работника като инвестира в технологии и вдига производителността на труда му.Хората затова се махат понеже тук всичко е извратено -ходиш на работа и се бориш със шефа си за да си вършиш задачите понеже ти пречи с неуредици.А за социалната система.....пълна трагедия
123
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
около мен млади с по 3-4000 лева заплати в софия от поне 5-6 години са без деца.имат жилища,коли,всяка година по няколко пъти са по чужбина за удоволствие.не е материалното състояние определящо за раждаемостта.
122
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости,партиите им били виновни.в германия и швейцария също ли партиите са виновни за ниската раждаемост.партиите ли искате да ви правят и гледат децата.
121
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
точно хората с най големи материални възможности и с кариери не желаят деца.казват че не им се занимава с бебешки проблеми и така им е по добре
120
2
 
20
 
! Отговори
МАД преди 7 години
КОРУМПИРАНИТЕ ОТ ГЕРБ БСП, ДПС ДОСТ (или там както и да се казваше) и др лай на които искат да преселят МИГРАНТИ в ОГРАБЕНА БЪЛГАРИЯ СА ЗАСЛЕПЕНИ ОТ АЛЧНОСТА НА ПАРИТЕ КОИТО СИ РАЗДЕЛЯТ, но не МИСЛЯТ ИЛИ ВОБЩЕ НЕ ИМ ДРЕМЕ ЧЕ ТЕ МИГРАНТИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ И С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО ПРЕВЗЕТА БЕЗ ВОЙНА СЯМО С ЧИСЛЕНОСТА НА СЙРИЙЦИ ИРАКЧАНИ И ДРУГА НАПЪСТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ Д ТОВА СЕ ИСКА ОТ АМЕРИКА ДОЛО ГЕРБ И ДРУГИТЕ ГОРЕ ИЗБРОЕНИТЕ ПРТИИ СМЪРТ ЗА ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЧЕЗН
119
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1939 г. - население на България - 6 300 000 - просперираща икономика, една от най-бързо развиващите се в Европа държави.2016 г. - население на България - 7 500 000 - най-бедната държава в ЕС, която е начело само на "черните" класации...Обезлюдяване??? По-скоро изпростяване и оскотяване...
118
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората се местят, където има поминък! Селата в Пловдивско, Русенско, Бургаско, Варненско имат по- голямо население от някои малки градове! Все повече млади хора избират да се преместят на село и да работят от вкъщи онлайн -това е бъдещето! Обезлюдяването на някои региони и пренаселването на други е естествен процес. Раждаемостта в България след 2000 г. е прилична. Но децата бягат навън още след гимназия. Кой е виновен?
117
4
 
37
 
! Отговори
Стивън преди 7 години
Герберските бизнесмени искат да натирят българите в чужбина,за да вкарат бежанци и да им работят за много по-малко пари.Алчността им обаче горчиво ги подвежда.Тия не са свикнали да работят, и като почнат наште бизнесмени да ги лъжат с парите и условията както обикновено, тия ще почнат направо да ги колят!Бъчварова ни убеждава че не знаем кои са баща ни и майка ни-т.е.по този начин ги приравнява с бежанците!Това е внушението на Герб към българите.Подготвят ни за да ги вкарат в големи количества.
116
1
 
3
 
! Отговори
sab преди 7 години
тая има добри босчета
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E какво? Няма програмисти достойни за овчари ли? Тиквата не е ли решил вече проблема? Нали слуша "умни световни хора". Нещо сметката не излиза, или пак ще има заеми, водещи до "излишъци"? На хората им писна от разни "спасители" на комисионна.
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сичкото *** се исипа у София.
113
3
 
30
 
! Отговори
Тото Котуньо преди 7 години
Нека да благодарим на политиците които 26 г. демократично управление ни докараха до тоя хал. След 50 г. населението на градове като София, Варна, Пловдив ще намалее сигурно с повече от половината на сегашното. В тези градове в близките години посещавайки ги виждам повече възрастни от колкото млади хора, а не беше така особено в Пловдив град който много харесвам. Нищо добро не ни чака тук братя. Доброто и що годе сносния живот е извън границите на Бойко Борисова България.
112
3
 
33
 
! Отговори
бранник преди 7 години
Нали се сещате че на този разбирач са му дали някой лев от НПО-тата за да развива *** тези по сороското Дарик радио.Да ни убеждава колко е лошо демографското ни състояние и колко се нуждаем от бежанци.Все едно българската икономика се нуждае спешно от 1млн.нови работници!А реалността е съвсем друга-в Бг има около 500хил.безработни,а още толкова работят на минимални заплати!И за какъв *** точно са ни тия първобитните?А г-н велик учен?А защо не българи от Украина,Молдова,Русия,Македония!