Пик на криптовируси: Хакери искат откуп да оправят PC-то ви

Не плащайте, а спрете интернет връзката, съветват от БАН
24 окт 2016 11:37,
58
Пик на криптовируси: Хакери искат откуп да оправят PC-то ви
Снимка: Reuters, архив

Все по-разпространени стават компютърните вируси, чрез които създателите им шифроват данните ви, а след това да ви ги възстановят срещу подкуп, който обикновено е на стойност около $200, съобщи за "Труд" специалистът по компютърна вирусология от БАН Веселин Бончев.

Той добави, че откупите се плащат във виртуалната валута биткойн. Жертви са както индивидуални потребители, така и фирми и държавни институции.

Тези вируси се наричат и рансомуер – от ransom (откуп) и software (програма). Пострадалите от тях в САЩ за първото тримесечие на 2016 г. са платили над $209 млн , а за цялата 2015 г. – $24 млн., сочат данни на ФБР.

Рансомуерът влиза в компютъра чрез спам, компрометирани уебсайтове или реклами.

Ако сте жертва на криптовирус, специалистът съветва да не плащате подкупа. Дори и да си платите, може да не получите средство за разшифроване на файловете и няма гаранция, че ако го получите, то ще работи. Ако дадете на хакерите достъп до компютъра си, дори и за да оправят щетата, която са нанесли, те могат да навредят по друг начин.

Какво да правите – изключете интернет връзката си. Определете източника на заразата, защото за специалиста, който ще разбива шифровката, трябва да знае с кой вирус си има работа.

От рансомуер може да се предпазите с редовно обновяване на операционната система. Инсталирайте новите версии на софтуера си. Не отваряйте прикачени файлове. Блокирайте рекламите по сайтовете. Използвайте антивирусна система (не просто скенер). Правете редовно резервни копия на файловете си на външен носител, който да не е постоянно свързан с компютъра ви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
30
 
! Отговори
Бау преди 7 години
"Блокирайте рекламите по сайтовете." Добре, започвам с рекламите тук. Благодаря за информацията :)
19
0
 
0
 
! Отговори
user преди 7 години
До АнонименТочно така е - за Линукс стена нема комодото. Ползвам си стандартната. За ДрУеб незнам. Имам 3 лиценза платени на НОД32 но е по-слаба от комодото въпреки, че то ми е фрий. По-добра е само за антиспама в мейлите а другото го няма за Виндовс. Има антиспам за Линукса само. Стената на комодо слуша също всички портове!
18
3
 
4
 
! Отговори
Клоун преди 7 години
До АнонименИ какво ми дреме за ЦРУ, че ме следяло, да не съм изперкал джихадист?! Какво ги интересува МС, ЦРУ или ФСБ че съм пратил няой друг мейл до някоя и друга ***? Или, че пръта ми е дълъг и дебел? Ми като не искаш да те следят тогава не ползвай нет а пощенски гълъби и вместо смартфони ползвай фонокарти.
17
6
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Стига си плюл -- тъ..пак. Не може държава която няма дори собствен поцесор--а , забравих Еблрус---да има по -добър софтуер.
16
0
 
7
 
! Отговори
вал преди 7 години
До РистуИзчетох доста по темата,преди да преинсталирам.Доста от потърпевшите са платили и наистина са ги разкриптирали,но без възможност да ги копираш или редактираш и отново си зависим.
15
3
 
2
 
! Отговори
user преди 7 години
Аз пък ползвам и вкъщи на Минта и в работата на 10-та антивируса и стената на Комодо. На 10-та даже и браузъра Айсдрагон съм и го задал под дефолт. И така вече 5-та година. Доволнен съм.
14
0
 
1
 
! Отговори
вал преди 7 години
До Анонимен 17Говоря ти за моя домашен компютър,а не за служебен,затова имам основно снимки.
13
0
 
8
 
! Отговори
вал преди 7 години
Накараха ме да си сваля TOR браузър и чрез даден ми код да влеза в специален сайт в който те уведомяват в еди колко си дневен срок да платя за да ги разкриптират, в противен случай забравяш за тях. Теглих им една майна и преинсталирах.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как да познаем, че даден сайт е оригинален, а не негово копие. Ясно е че трябва да се гледа лентата, но какви са съкрщенията на редовните сайтове? Въпросът ми може да е наивен, но не всички сме супер специалисти.
11
0
 
6
 
! Отговори
Баш Ориенталеца преди 7 години
Охоо. Колко пъти вече ме прецакаха. Но нищо не им плащам. Кодираха ми снимките Голям прас. Повечето ги имам на външния хард.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕвристичното сканиране е просто поредната лъжа която НЕ РАБОТИ.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ransomware не е вирус , той НЕ ПОВРЕЖДА файловете , той КРИПТИРА файловете .много поздрави на вирусолога от БАН.
8
1
 
5
 
! Отговори
Смех преди 7 години
До LinuxПо-малко със сигурсност от LiSux. -----------------------------:) Мухахахаха. Мечтай си и редовно си обновявай антивирусната хахаха
7
0
 
11
 
! Отговори
вал преди 7 години
Аз вече се опарих,криптираха ми снимките и музиката на D-то.За щастие имах копие на преносим диск, така че моментално преинсталирах. За жалост не разбрах ,как се е намъкнало в PC-то.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименаз съм с руски антивирус drweb единствения одобрен за руската армия.. Касперски е 35% американски. ----------------:) Бате, ти кога ще осъзнаеш, че антивирусните НЕРАБОТЯТ ОТ ГОДИНИ И СА ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМАМА. Антивирусите работят с бази данни за вече засечени вируси. Те НЕ засичат криптовируси които се модифицират.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До LinuxПо-малко със сигурсност от LiSux.
4
1
 
23
 
! Отговори
важно преди 7 години
-Не отваряйте писма от пощата, които са подозрителни или имат прикачен файл.-Не отваряйте във фейсбук глупави новини от рода на "Вижте какво стана преди 1 час в София. България е шок."-Не отваряйте линкове във вайбър, скайп или фейсбук дошли като съобщение от приятел, с когото никога не си пишете, ама изведнъж ви пратилил линк.-Не бъдете толкова наивни, че да щракате навсякъде в интернет.-Блокирайте всички реклами в интернет, защото могат да са опасни, най-малкото досадни
3
6
 
11
 
! Отговори
Linux преди 7 години
:) Защо не кажете какъв процент от заразените ОС са на Майкрошит ? :)
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива гнусльовци блокираха компа на машината ми и загубихме две седмици за възстановяване на системата, да не говорим за загубата на пари и време. Трябва да се налагат строги наказание на хакерите - отсичане на ръцете илу избождане на очите!
1
1
 
7
 
! Отговори
> format c: преди 7 години
profit!