В България живеят българчета, но за 43% българският не е майчин!

За над 80% от учениците в Сливенско българският не е майчин
Обновена: 31 окт 2016 16:30 | 31 окт 2016 16:07, Анисия Иванова
169
В България живеят българчета, но за 43% българският не е майчин!
Архив: Булфото

Повече от 80 на сто от учениците в област Сливен са билингви – деца, за които българският език не е майчин, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Сливен Бисерка Михалева пред "Фокус". Общо в областта се обучават над 2000 ученици.

Голяма част от двуезичните деца са от ромския етнос, и съвсем малка – от турския, както каракачани, арменци, евреи и др.

За 43% от децата в България българският език не е майчин, сочи стряскащата статистика на Синдиката на българските учители от миналата година. По техни данни около 29,9% от ромските семейства не пускат децата си на училище. Друга една трета ги пращат и след това също толкова бързо ги спират от школото.

Още по темата

Според Бисерка Михалева, проблемът е в това, че една част от учениците, предимно от ромски произход, тръгват на училище, без да знаят български език. Обучението им в детските градини започва с изучаването на езика. Именно заради това, заяви Василева, е толкова важно децата да бъдат обхванати в предучилищното образование.

Сериозен проблем била и липсата на подкрепа от семейството към тези деца да посещават училище.

Според началника на РУО по-добри резултати при децата – билингви ще има, ако прекарват повече време в училище. Бисерка Михалева посочи като примери за добри практики опитите да се приобщят родителите, преподаване на уроци с различни игрови елементи, използването на електронни уроци , онагледяването им и др.

В средата на този месец от МОН оповестиха идеята си как да вкарат ромчетата в класната стая, като ги мотивират със стипендии.

Според проекта на министерството 700 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Минималният успех за кандидатстване трябва да е добър - над 3,50.

Министърът на образованието Меглена Кунева обясни, че целта на стипендиите е да даде равен старт, защото ромските ученици в 9-и и в 10-и клас, които са стигнали дотам, са се сблъскали с повече трудности отколкото съучениците им. Десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма", смята Кунева.

Другият мотив на министъра е, че в условията на демографска криза, пред която е изправена страната ни, все повече работодателите ще прибягват до наемане на ромска работна ръка, което налага нуждата от ограмотяването й.

През 2020 г. ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. По думите на Кунева работодателите в Сливен предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Идеята на МОН обаче предизвика горещи дискусии "за" и "против". Против се обявиха депутати, родители, учители, Синдиката на българските учители. Те видяха липса на равен шанс, плащане за полуграмотност, делене на  етнически принцип, а недоволни ромски организации възроптаха, че 30 евро за нищо не стигали и че ученолюбивите ромчета в цялата страна били много над 6000, не само 600.

Според Синдиката на българските учители на учениците от ромски произход трябва да се купуват учебници, помагала, да им се осигурява безплатен обяд, но не да се дават пари на ръка.

"Виждаме какъв е резултатът от трансферирането на готови безотчетни пари. Ако досега този подход работеше, всяко дете от ромски произход щеше да бъде облечено "в злато и сърма", както е приказката", коментира председателят на СБУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
11
 
7
 
! Отговори
Ромът преди 7 години
От кога ви казвам, че българи вече почти няма. Почти никъде освен големите градове българите не са мнозинство. Да живеят братските народи, нека братството на роми,турци и помаци продължи и в отвъдното. Есселяму алейкум
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименти какво така критично към изкуството, сега Йълдъз пее в Турция
71
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма държава, в която ромите да са интегрирани. Просто няма.
70
18
 
7
 
! Отговори
ma4enik преди 7 години
До до ma4enik;Така беше, всичко що е пошло и мръсно се представеше за турско за да се отвратим и забравим,че сме турци. Но народът надживя и победи всичко и всички.Боли ме за прекрасната земя, тя заслужава по-добра съдба.Но хората, хората бяха загубили човешкото у себе си. И не земята се наказва а хората.Аз не предполагам,че в България има и едно семейство което да не се е облажил от бягството на турците през 1989. Кой къща-апартамент, овца,крава,теле, готови низи тютюн и пари, много пари...
69
2
 
17
 
! Отговори
художника преди 7 години
КОНСТИТУЦИЯ на България:Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на българските граждани.(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО изучаване на българския език да изучават и ползват своя езикНа тези да им се вземат личните карти и да се изтрият от системата. Те НЕ СА БЪЛГАРИ.Така че статията НЕ е вярна!!!
68
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-страшното е, че това значи че за 43% от българите след 50 години (макс) българският език няма да е роден. Пък вие си спорете българките раждат или не. Това няма никакво значение, статистиката не се интересува от вашите мотиви, обяснения и извинения, интересува се само от цифрите. А те са много много тъжни. И между другото - мъже, не обвинявайте българките, моля. Българките не раждат, защото ги е страх. Защото българските мъже имат навика да бягат. И да зарязват деца и жена, сами и без пари.
67
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпите социални закони, които стимулират ромската раждаемост - това е резултатът!!!
66
0
 
20
 
! Отговори
Джин-тоник преди 7 години
До до 61 уйвидек>и работи и краде, но си гледа семейството.Глупости. 1) Често ги захвърля на държавата. 2) Пособията на децата си ги изяжда и изпива до степен да няма в какво да идат на училище3) Принуждава ги към просия и кражби
65
7
 
10
 
! Отговори
До Уйвидек преди 7 години
Дрън дрън, та пляс. Това си написал.За да се създаде семейство, са нужни двама. Българинът иска да ергенува до 40+, а майка му да се грижи за всичко.После, като види, че тя е остаряла или вече починала, се сеща, че заплатата му не стига само за сметките и за храна. И тръгва да търси съпруга-спонсорка, но младите му се назлъндисват, а по-зрелите го преценяват критично.Жените не са ви виновни, те знаят, че с възрастта акциите им падат.Биха се омъжили рано, но за целта е нужен мъж, годен за брак
64
0
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Кунева давай. Ти ставаш за всичко.Изпълняваш добре указанията..
63
14
 
1
 
! Отговори
Лозан преди 7 години
Познавам няколко българки женени за роми... знам ли... живеят си. Проблем с китайци, еврей и арменци няма. Българите мохамедани или помаци са готини хора, работливи българи. За турчещите и руско говорещите...виждаме и Путин и Ердоган...
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ни превземат, а Кунка ги "стимулира".Кунка се нагуши от приватизационни сделки, после Кунка спря 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй", после Кунка смени азбуката, сега Кунка стимулира ***. Въпроса е - защо още търпите Кунка? Стадо!
61
0
 
21
 
! Отговори
След 20 години преди 7 години
Върви бежанец-сириец по улицата в София. Вижда човек, поздравява и благодари на българите че са го приютили, плащат му пособие и т.н. Човека смутено отговаря "аз не съм българин, аз съм от Ирак". Върви по-натакък сириеца. Гледа една жена, пак същия разговор, пак отправя благодарности. Жената обаче казва "аз не съм българка, аз съм от Афганистан". Следващия срещнат се оказал ром. Сириеца го пита - "е как така - къде са българите?". Рома си погледнал часовника - "на работа са още"
60
6
 
9
 
! Отговори
до 61 уйвидек преди 7 години
Българките не раждат, защото знаят, че те са мъжа в семейството. Вие, българските мъже като като си "вземете г'ъза у ръка" и изчезнете, жената какво ще прави с тези деца ? Че и 4-5 деца да раждала ?! Вие нормални ли сте ? *** и работи и краде, но си гледа семейството.
59
2
 
14
 
! Отговори
решения преди 7 години
има си простички решения, които работят в цивилизованите държави - ако за детето няма създадени материално-битови условия от родителите, се взема и се обявява за осиновяване, включително в чужбина. Ако детето е оставено само без надзор - също. Ако не се пуска на училище - спиране на соц. помощи и т.н. По този начин ще намалее значително популацията от цветнокожи...
58
15
 
5
 
! Отговори
ma4enik преди 7 години
Това е най-сублимният и хубав ден за мене. Това е новина,която чакам от паметната 1989 година. Много кръв, сълзи проля народът ми в мъките на прощастината и зулума на българите Много проклятия и се изказаха по тези земи от заминаващите си мирни хора. БОГ ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ...Бог няма сопа но е справедлив. Защото само аз знам какво преживяхме на Развигор, Белене,Пазарджишкия затвор,Бобов дол...Много мъка и сълзи-наши и на родители и наши деца видяхме и приживяхме. Иде време българинът да плаче.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ma4enikНе е съвсем така. Българите ви съчувстваха. Всеки нормален българин ви съчувстваше не само заради Възродителния процес, но и заради това, че по онова време и киното, и телевизията, и художествената литература създаваха произведения, в които турците от миналото биваха представяни в лоша светлина. Ние можем да направим разлика между турчин и турчин.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Георгив Канада беше хубаво, но всички отдавна са мъртви заради монсанто и гемеото, обезлюдена радиационна пустиня открай докрай, освен това ги е страх, че ще фалират заради френското сирене и българските домати. опитай в Австралия, румънците вече се преселват там.
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще е майчин , като държавата издържа само цветнокожи, а българите се спасяват в чужбина и не се връщат повече в гетото(България).
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българките не раждали,ромките раждали.Ами като почнат да им дават по 20 вида социална помощ и българките ще почнат да раждат.Освен това повечето мислещи с мозъците си а не с половите си органи хора имат малко деца ако нямат възможност финансово да се справят с нуждите на малките.Естествено всеки иска скъп мерцедес ,но обикновено са с форд на старо.А за плодящият етнос знаем как решават проблемите- хвърлят ги в кофите или ги изоставят.Нали има балъци да се грижат за тях..