Тревожно: 12 области без кардиолози и онколози, болните – пътуват!

Лекарите застаряват, ортопедите в Хасковско пък – масово над 60 г.
2 ное 2016 07:00,
69
Тревожно: 12 области без кардиолози и онколози, болните – пътуват!
Снимка: Булфото, архив

Пациентите от 12 области в страната не могат да разчитат на кардиолози и онколози, защото там няма такива специалисти. Същевременно България е в първата петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти. Това показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, съобщава "Монитор".

За туморни маркери и специализирани прегледи хората от Търговищко и Разградско пътуват чак до Варна. На тези от Кърджалийско, Хасковско, Ямболско и Смолянско се налага да бият път до Университетската болница в Пловдив или в Многопрофилната в Бургас, за да им направят необходимата диагностика за рак. Софийските лечебни заведения и Плевенската университетска болница пък поемат хората от Видинско, Ловешко и Монтанско. Стотици километри пътуват за контролни прегледи дори тези, които са в тежка и среднотежка форма, тъй като в повечето случаи на месец и половина–два раковоболните трябва да бъдат наблюдавани.

Във Враца онколог няма. Болните там пътуват до Университетската болница в Плевен.

Подобно на тях в университетската болница там всеки трети раково болен е от друга област.

Истинска криза има за лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове в София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Инвазивната кардиология в последните години е една от най-предпочитаните специалности от младите лекари у нас заради доброто заплащане, високите технологии и модерни практики. Независимо от това такива специалисти има предимно в университетските центрове, в областни градове са не повече от един-двама, а в градчетата въобще няма такива лекари. Без нито един инвазивен кардиолог са Смолян и Видин, независимо че са областни градове.

Освен за кардиолози и онколози истински глад има за лекари от основните специалности - хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология. Детските хематолози са концентрирани предимно в София, Плевен и Пловдив. Нито един детски хематолог няма в Бургас. Там няма специалист по кръвта дори за възрастни. Когато има специфичен случаи, лекарите от Многопрофилната болница изпращат пациентите си директно в столицата.

Нито един неонатолог няма във Врачанско, Търговищко и Видинско. По един такъв лекар има в Смолянско, Монтанско, Ямболско и Разградско. Затова, когато акушер-гинекологът установи рискова временност, веднага изпраща бременната за хоспитализация в Университетската болница "Майчин дом" в София.

Лекарското ни съсловие застарява, алармираха от Българския лекарски съюз. В Хасково например повече от половината хирурзи и ортопеди са над 60-годишна възраст. Хората с бъбречни кризи от Гоце Делчев и Пиринско бият път до Университетската болница в Пловдив, тъй като в Благоевград нефролог няма. Без бъбречни специалисти са още във Видин, Враца, Ямбол и Разград. В половината страна няма специалисти по обща медицина, 58 на сто от всички тях са в предпенсионна възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МДА - АМИ ПУТИН? Защо го пропускаш, сигурно е , че и той е виновен.Алооо, дежурният по Путин, спиш ли? Не си се обадил още.
21
1
 
10
 
! Отговори
мда... преди 7 години
Ах, този Орешарски! Той е виновен.
20
13
 
8
 
! Отговори
Софиянецъ преди 7 години
Защо ни занимавате с проблемите на сеуъните, аз ходя на море за два часа, друго не ме интересува.Сега и Струма като стане, и в Гърция за 1 час.Някакви сеуъни немали кардиолог...
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЪС ЗАКОН ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ВСЯКАКВИ ИНВЕСТИЦИИ В СОФИЯ. СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ДА СЕ ОБЛАГАТ С 20 % ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДАНЪК ВЪРХУ ПЕЧАЛБИТЕ, за да им мине меракът.ИНВЕСТИРАЛИТЕ В ПРОВИНЦИЯТА ДА СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ДАНЪЦИ ЗА 20 ГОДИНИ.Само така ще им се насочи вниманието там и ще се реши проблемът с ниските доходи и жизнен стандарт на хората.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко е че имаме толкова добри млади специалисти, а ги принуждаваме да бягат на запад .
17
0
 
9
 
! Отговори
ДО АЛОВ преди 7 години
НЕ ГО МИСЛИ ДАЖЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА ДОЙДЕ И ДО ТВОЯТА ГЛАВА. НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН ДА ЗНАЕШ.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕКСПЕРИМЕНТЪТ БОРИСОВ НАНЕСЕ СТРАШНИ ПОРАЖЕНИЯ И В МЕДИЦИНАТА, И В ОБРАЗОВАНИЕТО, И В НАУКАТА - НАВСЯКЪДЕ.Олигархичните кръгове - автори на експеримента Борисов, а също и Американското посолство трябва да разработят нов политически проект след провала на този.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червения каскет си е червен каскет . От 27 години няма БКП , но наследството си остава . В момента т.н. бизнес са назначени капиталисти от БКП-БСП , които искат хората да работят без пари . В Западните фирми , които имат бизнес в България заплатите са от 1000 до 2000 лв. Нашите Български фирми плащат от 420 - 600 лв. , защо? - защото сме СОЦИАЛИСТИ . Иначе всички т.н. работодатели реват , че нямало квалифицирани работници . Е няма и няма да има .
14
1
 
20
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
До кога ще обвинявате някой друг ?Депутати, комунисти, руснаци, американци, евреи, до кога ?За всичко сме си виновни ние.
13
4
 
19
 
! Отговори
Д. Димитров преди 7 години
Сега трябва всички "демократи" от прехода да се обесят на жълтите павета! Срещу българския народ се упражнява геноцид....До кога?
12
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки коментира без да мисли . Никой не иска да работи в България заради ниското заплащане . Лекар на Запад получава от 5 000 евро до 10 000 евра . Само , че ниското заплащане има пред история у нас , или това е патент на БКП-БСП . Навремето като млад инженер получавах по 105 лв. заплата на месец , а хамалите в завода получаваха по 300 - 400 лв. на месец . Това се правеше за да се подиграват на образованите хора, защото управлявала работническата класа. Е сега да ги лекува пролетариата .
11
2
 
19
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
При първия си мандат на НЕГО, лекари изразяват своето безпокойство, че младите лекари напускат, страната остава без лекари----и отговорът на НЕГО бил: цитат:....МЕН КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА.... извод: просто народ, прости управленци и проста държава.Та ни се пада като Го избираме.....ха-ха-ха. България посмешището на Европа.
10
1
 
25
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
В неделя гледа как се действа в Ръмъния и Турция. Безлихвени ипотечни кредити ако си купиш жилище в малък град. Фирмите, които строят заводи в малките населени места са освободени от данъци (те си плащат със заплатите). Тук няма. Само една София в която производство няма. Само услуги. Е държава, чиято икономика се крепи на сектро услуги - МАЙКА и жална.
9
3
 
24
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Не, София да има. Останалата част от страната - кучета ни яли. Ние не сме хора. Ние сме дълбоката провинция, нашите данъци отиват за метрото в София. Нашите данъци правят детски градини в София. Нашите майки пращат компоти на децата в София за да кажат МАМО В СОФИЯ съм. Столицата вместо да е административен център е един голям бардак.
8
2
 
18
 
! Отговори
Трендафил Акациев преди 7 години
Тези дни научих за случай, в който млад кардиолог напуска работа заради прекалено високата си заплата от 240лв. Невероятно но факт! Да са ни честити управляващите.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видя неадекватната мутра на министъра, ми се иска да не съм се раждал!
6
1
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Работата е там, че нещата ще стават все по-лоши. И вече емиграцията за някой ще и наложителна.
5
1
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Няма проблеми....ще трябва само да изчакат , и последните нещастници в тези общини да емигрират...или да измрат...и готово
4
2
 
12
 
! Отговори
Атанаско преди 7 години
Затваряйте гранниците, че ще измрем!!!
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди два дена разговарях над час с дългогодишен медицински кадър от прави-телствена болница. Случаите, които ми разказа са страшни- пълно безхаберие към пациентите и лечението им. За голямо съжаление нашето медицинско съсловие заболя от алчност и с много малки изключения се превърна в бяла мафия. Лекарите станаха бизнесмени, за които печалбата е на първо място.