Маларията в Харманли плъзнала от афганистанци – седмина

Последният е от преди седмица, бежанецът е лекуван в болница
43
Маларията в Харманли плъзнала от афганистанци – седмина
Снимка: Булфото, архив

От началото на годината в Регионалната здравна инспекция в Пловдив са регистрирани 7 случая на болни от малария мигранти. Всички са били бежанци от Афганистан, настанени в центъра в Харманли.

Още по темата

След лечение в болница мигрантите са върнати обратно в центъра. Последният случай е от преди седмица, като пациентът също е изписан след тридневно лечение.

Шефката на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова отрече по-рано днес пред БНР да има масова зараза в бежанския център в Харманли.

"Разпространяваната през последните два месеца информация за масова зараза, за множество случаи на лайшманиоза в центъра в Харманли, е невярна. Сега мога по категоричен начин да го заявя, защото вчера и в събота екип от ВМА - инфекционисти и дерматолози, посетиха центъра и извършиха прегледи", обясни Първанова.

Въпреки това са регистрирани десетки случай на краста.

Лекарите са прегледали 126 бежанци с най-сериозни видими кожни проблеми, обриви и усложнения.

Установени са 26-ма с краста, като от тях 23 пристигнали миналата седмица и други трима са получили усложнения от неправилно лечение.

"Няма диагноза лайшманиоза, това е много важно да се знае. Няма опасност за здравето на хората, живеещи в близост до центровете на Държавната агенция за бежанците", увери Първанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
0
 
! Отговори
perkly преди 7 години
До Маларията-от къде е?- Малария е имало и в България . Разпространява се от комари. Не е нещо екзотично. Не е нещо , което при днешното ниво на медицина да е фатално опасно. Айде стига с глупостите!
32
0
 
10
 
! Отговори
ьюь преди 7 години
Защо няма оставки на ръководството на агенцията?
31
0
 
8
 
! Отговори
Bulgarian преди 7 години
До MAKEDONСпокойно, вие сте извън Европа! Няма опасност за вас, освен шиптерите :)
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей, мизерници, стига сте ги наричали бежанци!!!!!!! от афганистан до българия са над 4500 км, голямо бягане трябва да са му ударили. не за гинес, а за вселенската книга на рекордите.
29
0
 
25
 
! Отговори
Маларията-от къде е? преди 7 години
В Афганистан няма малария. Малария има в Африка и то в джунглите в тропиците. Защо ни лъжат? Или изобщо не са разбрали кои са приносителите на маларията, което е още по-лошо. Лекарите ни не са подготвени за африкански болести да ги диагностицират и лекуват. Сега вече и Джи-питата трябва да имат специалност по тропически болести, защото маларийните емигранти са донесли и яйца на комари. Ще се излюпят напролет и тогава ще пламне малария в цяла България.
28
1
 
7
 
! Отговори
Били преди 7 години
До АнонименИ къде точно да четем за "проведените мероприятия от правителството" след чернобилската авария? Аз не спомням за никакви мероприятия. Измерените нива на радиацията в млякото за децата са били 18 пъти над допустимите норми. Всички ядохме марули и репички без да знаем за аварията. Старците от партийното и държавно ръководство и техните лакеи от УБО се хранеха със специално проверени храни.
27
1
 
15
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 7 години
Камелия, върни се пак в пети клас да се научиш къде се слага "и" и къде "й"! Десетки случай на краста.... Ама какво се чудя, като ви приемат вече в университета и с двойки на изпита....
26
3
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
До Анонимен 26---------------------------------------Кави ги разправящ,бе ***,*** на комунистически простаци! Аз съм го преживял това,жена ми беше бременна и негласно уговаряха жените да абортират.Аз бях запас и на 2 часа се мереше радиация и ни даваха да пием йод и ни отмениха няколко учения.А народът наистина колко радиоактивни марули и череши изяде и радиоактивен дъжд го валя на първомайската манифестация 1986 г. А тези милиони дъртаците по политбюро ги дадоха да си купят чиста храна.
25
1
 
30
 
! Отговори
Суека преди 7 години
А така вкарвайте терористи изнасилвачи арабески болни от сумати БОЛЕСТИ ! Само ЕНИЧАРИ може да са толкова АНТИ-БЪЛГАРИЯ ,че да го направят за няколко сребърник продадохте РОДИНАТА *** скапани !
24
1
 
8
 
! Отговори
Македон добре си дош преди 7 години
Македон добре си дошъл на форума. Не разбирам обаче на какво се дължи твоята негативност към нас Българите.
23
16
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Sto...... e ova be.... malarija, krasta , lajsmanioza ,kolera abe vie Bolgarite site treba odite vo KARANTIN ke ja zarazite cela EVROPA....
22
1
 
28
 
! Отговори
Госпожа Първанова преди 7 години
Лъже. Някой от снимките показани миналата седмица бяха на ''ЛАЙШМАНОЗА''Има ли протоколи от прегледите? Нека да ги публикуват да видим колко лекари са се подписали?Надявам се че лекарите не лъжат като политиците!
21
0
 
28
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
как въобще може да си го помисли нормален човек да приема хора без паспорти да минават границата ни! аз не мога да си го обясня! ние си имаме достатъчно бежанци смея да заявя които се местят тук там из държавата ни живеещи на наш гръб - всички знаем кои са те - същите се плодят по на 13-14годинки и не са толкова заразни въпреки мръсотията и нищетата! исками се да имаме страхотна дълга мразовита зима за да изчезнат тези прииждащи - да ги направим на статуи :) защото *** вече не ни дават!
20
1
 
30
 
! Отговори
мъж преди 7 години
Властта крие, че са хванали хиляди оръжия, пратени да въоръжат бежанците Почти между капките се изниза най-важната новина в последните дни ГДБОП е хванала огромно количество чисто ново оръжие и муниции. Съобщение има, защото такова нещо не може да се скрие, но неглижирането е очевидно. Подобен арсенал абсолютно няма никаква връзка нито с организираната престъпност, нито с трафика на оръжие. Организираната престъпност не държи арсенали, нейното оръжие е разпръснато из отделните бандити. А трафикът на оръжие у нас е основно от местно производство. Всеизвестно е, че около Казанлък хиляди нар
19
5
 
6
 
! Отговори
нещатидачуятоще преди 7 години
До Анонименчшш, леко де, какво пак се наоси на нокти, почти никаква инвитро радиацийо?! сакън човек да не каже нещо несъгласувано с Партията. спокойно, дишай, мина, няма го вече. и без това никой не чете, както правилно отбелязваш, и никой не го интересува, най-много чудо за три дни. та, бежанците кога ще ги експортира Партията обратно, както обеща на изборите, да се успокоят селяните в Харманли с чесъна, марулите, манифестациите и глупостите, да е..... и тн
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До самокоетоискатдачуятАко беше чел малко повече,щеше да знаеш че по време на чернобилската авария в България са паднали най-малко радиоактивни вещества,да не кажа почти никакви или в безвредни количества такива,благодарение на проведените мероприятия от тогавашното правителство,възлизащи на около 14 милиона лв. тогавашни пари!Ама чули недочули,в главите ви празни само марули,чесън,манифестции и др. глупости да е.....мама ви селяндурска!
17
0
 
34
 
! Отговори
JOKER преди 7 години
Някой гледал ли е Word War Z ? Това е същата работа, заразяват мюсю'лманите и ги пускат в християнския свят да заразяват населението. Това е което искат да направят.....
16
4
 
22
 
! Отговори
самокоетоискатдачуят преди 7 години
До още 5 млн нищо работпри аварията в Чернобил всички от соцлагера предупредиха гражданите си, наште натегачи - яжте марули, нищо им няма, само малко са завехнали заради сланата?! сутринта. а децата маршируваха с флагчета, песни и Урааа! под дъжда пред трибуната на отговорните другари с чадърите
15
1
 
13
 
! Отговори
аман от неграмотници преди 7 години
Камелия Цветанова или редакторите на ПИК са неграмотни? Тотално и отчайващо незнание на правилата за използване на буквата ,,Й,, ! Няма думи в множествено число, които завършват на ,,Й,, ! Както в ...,, регистрирани десетки случаЙ на краста,, .
14
0
 
43
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Да спомена - в Нова Зеландия не разрешават един плод, банан например да внесеш с риск от зарази, ние си внасяме едни същества които си ги обгрижваме и храним, а те ни разболяват, бият, гледат лошо, и искат все повече.