Шефката на ДАБ: Няма масова зараза в центъра в Харманли!

След прегледи се оказало, че 26 от бежанците са с краста
19
Шефката на ДАБ: Няма масова зараза в центъра в Харманли!
Снимка: БТА, архив

Информацията за масова зараза в бежанския център в Харманли не е вярна, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред БНР.

Вчера стотици жители на Харманли излязоха на протест заради съмнения, че институциите не дават истинската картина на заразните заболявания в бежанския център в града.

Още по темата
Те поискаха оставката на Петя Първанова и заплашиха, че ако в тридневен срок не бъде изяснена истинската картина на ситуацията, ще преминат към гражданско неподчинение.

"Разпространяваната през последните два месеца информация за масова зараза, за множество случаи на лайшманиоза в центъра в Харманли, е невярна. Сега мога по категоричен начин да го заявя, защото вчера и в събота екип от ВМА - инфекционисти и дерматолози, посетиха центъра и извършиха прегледи", коментира Първанова.

Посещението е във връзка с препоръките на омбудсмана. Прегледани са били 126 лица с най-сериозни видими кожни проблеми, обриви и усложнения. Случаите на краста, които са установени при вчерашния преглед, са 26. 23 са тези, които са пристигнали миналата седмица и са установени при първоначалния преглед, и 3 лица с усложнения от неправилно лечение.

Няма диагноза лайшманиоза – това е много важно да се знае. Няма опасност за здравето на хората, живеещи в близост до центровете на ДАБ, увери тя.

Петя Първанова каза още, че в центъра в Харманли живеят 3001 мигранти. Във всички останали центрове се настаняват под 1000 души.

Тя каза още, че се работи по въпроса половината от центъра в Харманли да стане от затворен тип.

"В момента, в който лицата поискат международна закрила, те са вече с различен статут – на кандидат–бежанци или на кандидат за хуманитарен статут. До момента, в който те не извършат дадено нарушение, няма как да бъдат настанени в център от затворен тип", обясни тя.

По отношение на мигрантския наплив по границите и евентуалното увеличаване на потока, Първанова каза: "Има лек, нетраен спад на лицата, които се опитват незаконно да пресекат границата – това се забелязва и при нас. В момента сме на 100% заетост, а през изминалата седмица бяхме 109 – 110".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 3000 прегледали 126, а останалите......и после нямало нищо
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Химически войски дезинфектирант нелегални имигранти. Това вече е анекдот. С Иприт перманентно ще се реши проблема със заразните болести.
15
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "Прегледали 126 лица с видими кожни проблеми. От тях с краста 26. А на останалите какво им е?!" Ами не са много болестите, които имат проявление - рани по кожата. Като се има предвид начина им на живот и култирните особености - залагам на сифилис. В нета има достатъчно снимки...
14
0
 
55
 
! Отговори
Химически войски преди 7 години
Да вдигат, по тревога 38-ми полк ЯХБЗ от с. Мусачево, да ги закарат на границата, изграждат се медико- санитарни съоръжения( тип палатки, от дебела гума с вкл. филтри,разтвори и т.н) и да ги дезинфекцират на място! Лудост, е да ги карат болни в центрове, да заразят останалите, респективно хората в Харманли!
13
0
 
53
 
! Отговори
_постановление 208 преди 7 години
Днес краста а утре с какво ще ни зарадвате... че един дет са думна в европата от тука беше минал май че некво гаженце от БХК беше пернал забърсал тя пък документчета му беше осигурила орга зъм чудо ще да е било...
12
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
126 човека и нямало нищо?! А защо не са под карантина?
11
0
 
64
 
! Отговори
манипулират ни преди 7 години
В Бургаско са регистрирани много случаи на краста при българи. Ако сте журналисти, проверете колко случаи има. Тези бежанци донесоха болести, които бяха забравени по нашите ширини. Крастата е силно заразна. Не се знае колко полицаи, които на ротационен принцип са пращани в командировка са имали контакт със заразена среда. Зараза може да дойде и от пипане на личните им вещи и тях самите при арестуването им. Откъдето и да е, факт е че крастата плъзна... ще има и други зарази. БХК да замълчат...
10
0
 
47
 
! Отговори
Кучанов преди 7 години
Таз без бежанци кво ще работи ....одговора на този въпрос одговаря на въпроса защо ще лъже все повече и повече и повече като почнат с курбана над БЪЛГАРИ ЩЕ КАЗВАТ ЧЕ ТОВА НЕ СА БЪЛГАРИ И СЕ ИЗВЪРШВА ПРОСТО САНИТАРНА СЕЧ В НЯКОЙ РЕГИОНИ НА СТРАНАТА
9
0
 
66
 
! Отговори
дончо преди 7 години
В България бежанци няма, това са мигранти. От Сирия са пренебрежимо малък брой. Кой допусна тези нарушители на общ. ред, да подвикват и да се държат хулигански. в центъра на София. При толкова много НПО, агенции, институции и.т.н няма ли кой да ги прибере за да не тероризират столичани.
8
0
 
61
 
! Отговори
JOKER преди 7 години
Безродниците пак се изказват, тия дето отричат заразите, първи да ги хване!
7
0
 
67
 
! Отговори
Шефката на ДАБ преди 7 години
Няма бе. Няма масова зараза в центъра на Харманли. истина ви казвам. В самия център няма масова зараза. Виж за места които не са в центъра на Харманли нищо не мога да кажа. Но на центъра на града като минах с джипа, нищо не видях.
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4, останалите са алергични към ***. Може да са се изкъпали!
5
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи масов? Ако от 126 имаш 26 заразени, колко са при общия брой от 3000 настанени там? И един е много, като се знаят хигиенните навици на тези хора и колко уяпорито е това заболяване!
4
0
 
58
 
! Отговори
Чесна пиратска ? преди 7 години
То и Чернобил беше в норма нямаше опасност,дори нямаше минимална повреда после американците им направи впечатление,че районът свети в тъмното от радиация и дори го бяха снимали със сателит.И с бежанците така-здрави са като желязо само имат неква болестчица на която и викат "бялата чума" ама тва е като хрема.
3
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прегледали 126 лица с видими кожни проблеми. От тях с краста 26. А на останалите какво им е?!
2
0
 
50
 
! Отговори
Тая па! преди 7 години
Бройката не е малка, а красотата е много много заразна
1
0
 
57
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
е то остава да каже ,че има, вс е подход с медиите за предоставяне информация