Мира Радева: Мажоритарната система е ясна за хората

"Ако НС не изпълни волята на народа, той ще излезе на улицата"
22
Мира Радева: Мажоритарната система е ясна за хората
Снимка: архив, Ройтерс

Мажоритарната система единствена гарантира справедливото политическо представителство. Тя  разсича гордиевия възел на преплетени олигархични и политически интереси и най-вече това плаши политическите и партийните елити. Това мнение изрази пред БНР социологът доц. Мира Радева.

Още по темата
Именно това срастване на държава, политика, икономика, медии доведе до жалкото състояние, в което се намира в момента българският народ, коментира още тя.

Според нея националният омбудсман Мая Манолова е разбила на пух и прах една лъжа, тиражирана през последната седмица – искането за много дълъг срок за подготовката на подобно изборно законодателство.

Радева се позова на експертите на омбудсмана, които твърдят, че още седмица е необходима, за да се направи районирането за новата избирателна система.

Районирането не е сложно, но от него зависят много неща, продължи анализа си Мира Радева. Тя даде пример с партия като ДПС, която е фиксирана в определени райони и уточни, че ако те бъдат "прикачени" към участъци с преимуществено българско население, тяхната тежест може да падне.

Това е истинската битка. Независимо дали ни харесва, или не народът се е произнесъл по категоричен начин, отбеляза социологът.

Тя напомни, че 2.5 милиона гласуваха за мажоритарна избирателна система на два тура. "Не може тези хора да бъдат убедени, че те са глупаците по отношение на изборното законодателство. Това е проста, ясна за хората система. Те искат някой да бъде персонално отговорен за делата си пред тях", допълни социологът.

Запитана дали трябва толкова да се бърза с придвижването на проектите за мажоритарна избирателна система, Мира Радева изтъкна: "Не става дума за бързане, а за императивно изпълнение на волята на народа. Ако това не се случи, този народ ще излезе на улицата въпреки представата, че българинът е търпелив. Многократно бяха минати всякакви допустими гаври с народната воля. Народните представители нямат никакъв друг ход".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
да преди 7 години
До чекиствръщаме 5/пет/ правила от времето на дядо Тодор
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лоши избирателни системи! Повече ме е страх от такива ,,социолози'', като кака Мира!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бат Сали , Лъчезар Иванов, доктора наркоман от дсб , Гергов и други от тях не трябва ли да ме е страх
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази не беше ли оня ден изкарана по БТВ, където нито тя, нито опонента и не успяха да и затворят устата, та се наложи да спра телевизора.
12
5
 
12
 
! Отговори
Гювендийката Мира преди 7 години
Мира Радева беше един от най върлите привърженици на ГЕРБ, даже по свирепа от Беновска и от Недялко Недялков. От няколко месеца тя вече не е на страната на Мутрата, за разлика от Митоди Андреев, който направи това завчера. За да твърди , че "народа ще излезе на улицата" значи Слави Трифонов има такива намерения. Това не е прогноза на Мира, познаваме я, тя е една лека жена и нищо повече.
11
12
 
7
 
! Отговори
чекист преди 7 години
Това е пълно безумие! Никъде няма парламентарва република с напълно мажоритарен вот.Харесвах Манолова, прецакаха я за президентските избори, но да си отмъщава по този начин не и прави чест. Тези примери с Англия и Франция са пълна глупост. Англия е монархия с двукамерен парламент , а и традиции. Франция е президентска република и там правителството прави президента.За страна с нашето устройство няма прецедент за подобен вот.Оти ручахме жабетата, като мажоритарно си гласувахме до 10 11 89та
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мутретата искат да царуват без да дават отчет.Партиите не са им удобни.Отдавна България е разделена та феоди( отделни владения) на разни кметчета- кожодери .Мажоритарно ще мачкат народа без да се обвързват с партийни програми Срамчо Триперов няма да предложи нещо , ако не е удобно за мутромафията
9
5
 
7
 
! Отговори
Айде айде преди 7 години
Славчо би отбой - в предложения текст няма абсолютно мнозинство, за каквото гласувахме на референума, а са го изменили на обикновено. Или Маяма Нолова е неграмотна?
8
5
 
9
 
! Отговори
експерт преди 7 години
До Манoлова - жалкаАко се опиташ малко да помислиш, ще забележиш че в конкретния случай Манолова постъпва правилно!
7
7
 
7
 
! Отговори
експерт преди 7 години
До Demographи какво точно губи Слави от досегашната система? Не може да си прокара далаверка през парламента ли?Мислете преди да пишете глупости!
6
11
 
11
 
! Отговори
Demograph преди 7 години
Отдавна повтарям правилото по което да се ориентирате, кое е добро кое зло. Щом нещо се предлага от мутруските, значи е номер с който да ни врътнат. Приложете този закон към всички политически и други шумотевици сега и преди, а за напред и ще видите как ще ви светне пред очинките. Пример - мутрата Слави предложи референдум. И какво очаквате?- Мутрата да предложи нещо, което да го затрие ли.. Естествено с този референдум мутруските ще ни го нахуркат...Втори пример - мутруските из,дигат Радев...и?
5
4
 
12
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Глупости на търкалета! Мат'риало е турбо ***!!! Кметът на София Янчулев (София остана без вода!!!) беше избран мажоритарно. Аман от хора второ поколение с обувки! Тия (incl. Uchindolsкy) нямат връзка дори с костния си мозък - МАЖОРИ НЕМА! ПЛЕМЕТО ражда: Тато, Гоце, Жорж, Бойко, болен, капута, всичките патки и т.н.!
4
20
 
25
 
! Отговори
за България преди 7 години
И трите въпроса от референдумът трябва да се приемат точно така както бяха записани на бюлетина за гкасуване. Никой няма право да расъждава, анализира и да се опитва да променя текстът. Хора , времето е наше.
3
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се никога да не мине мажоритарната система. Колко от вас си спомнят избраните мажоритарно представители в попредишния парламент? Кой ще ме представлява мен, когато щи се избира между Слави и Бойко? Проблема не е в системата, а в предлаганите играчи и няма как да се изберат 50-100 мажоритарни, които да не са от партиите, а независими, просто трябват пари и логистика, които независимите нямат. А ще имаме ли и втора камара на парламента?
2
4
 
3
 
! Отговори
Rezec преди 7 години
kakto danak sgradi na kvadraten metar, taka i deputati na kvadraten metar izbirame...Ot vseki okrag po 3 dushi - nai-uchenite, nai-smelite, nai-chestnite, nai-rabotlivite, nai-lubimite na mestnite hora. :-) malko, ama nai-visoko kachestvenite hora! :-)
1
5
 
12
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 7 години
Народът искал да го управляват една-две големи партии /втората е продукт на първата/ и още една-две регионални /също трябва да бъдат одобрени от първата партия, иначе, ако някой сам успее да дръпне напред, ще им намерят колая, ако е станал популярен и не се оттегли "по собствено желание"/!