Манолова внесе законопроекта за мажоритарния вот

Омбудсманът: Няма да е фатално, ако народът сбърка с референдума
Обновена: 21 ное 2016 12:49 | 21 ное 2016 12:44, Веселина Йорданова
71
Манолова внесе законопроекта за мажоритарния вот
Мая Манолова. Снимка: архив, БТА

Омбудсманът Мая Манолова и представители на Инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016 внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс.

Още по темата

Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната.

За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели поне през последните шест месеца в съответния изборен район.

"Като национален омбудсман, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на българските граждани, изразена на референдума", каза Манолова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че за съставянето му е използвала идеи и предложения на независими експерти и членове на Инициативния комитет, предложил референдума. Омбудсманът напомни, че над два милиона и половина българи са поискали изцяло мажоритарна система в два тура.

По думите й законопроектът не е съвършен и може да бъде подобрен, но се надява да послужи за основа при предстоящите обсъждания и дебати.

Манолова очаква партиите да внесат свои законопроекти, за да бъдат приети най-добрите законодателни решения.

Тошко Хаджитодоров от Инициативния комитет коментира, че политическата отговорност за последствията от въвеждането на мажоритарна изборна система ще се носи от българския народ.

Мая Манолова отбеляза, че политиците са грешили много пъти и няма да е фатално, ако и народът сбърка в референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
----------- преди 7 години
Колко пъти в в България от Освобождението до сега трябва да се пробва мажоритарната избирателна система за да се разбере, че тя не е за тука? Не стигат ли двата периода на мажоритарна избирателна система от 1879 г. до 1911 г. и след това новото и въвеждане след 1934 г. след преврата от 1934 г. , та трябва да я въвеждаме за трети път?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо това въобще не и е работа, второ тя като обусман представлява народа и да обяснява че представлява грешната страна е много непрофесионално.Излиза че не знае какви и е работата и не си я върши , а се занимава с други дейности да си запълва времето.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато след мажоритарния вот в парламента влязат само герб и дпс, отговорността ще я носи Шоуто на Слави, но ще е много късно.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Майчето не направи тези предложения, когато писа избирателния кодекс, а се прави на интересна сега когато няма право на законодателна инициатива?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде,на всяка манджа меродия!тази си намери покровители!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Животът ни мина в проба-грешка. Умните се учат от опита на другите. Добрият опит.Няма какво да пробваме пробити практики. Натресат ни нещо изключително пресиращо, и после ни омайват, че такъв бил законът. И минават десетилетия в заглавикване, масата се гърчи, а една шепа блаженстват. Нема такава държава. Нема такъв *** народ...
45
3
 
11
 
! Отговори
www преди 7 години
Да ме прощава Тошко Хаджитодорв, но не е коректно да направиш (успешен) опит да излъжеш българските граждани, ползвайки се от възможностите на телевизията си и след това да приказваш, че те би трябвало да носят отговорността за това. Де, юре е така, де факто не е.
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая пак започна с нейните законопроекти.Дали това влиза в служебните и задължения? То не беше Костинбродската афера, то не беше ,,нов" изборен кодекс.Сега пак се напъва да направи някоя шашма.
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели поне през последните шест месеца в съответния изборен район."Тази *** дали знае, че право на участие в избори ми се гарантира от конституцията и тя няма право, заедно с някакъв учиндолски чалгар да ми иска да съм живял в който и да е "изборен" район измислен от нея?
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно българският народ се лъже най-лесно. Справка: референдума на учиндолското недоразумение - малоумния чалгар. Сега глупаците реват - той бил подкрепял Бойко. Лъжете се, така ви отърва, за да не се признаете за много прости.
41
0
 
10
 
! Отговори
маче преди 7 години
Предложението и е за 240 депутата.......да сложи в скоби и 120
40
2
 
4
 
! Отговори
Лале преди 7 години
До Хризантема - защо трябва да има нов избор - вторият, събрал най-много гласове в съответния район, става депутат. Какви нови избори, какви пет лева...
39
6
 
12
 
! Отговори
много нечистоплътно преди 7 години
ВСИЧКО, КОЕТО ВНАСЯ ЛИЦЕТО МАЯ МАНОЛОВА МАЙ ОБСЛУЖВА ТОЧНО Б.Б. - ВИДЯХМЕ КАК ГО ВЪРНА НА ВЛАСТ С ПРЕДИШНИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС И КАК ЗА БЛАГОДАРНОСТ ТОЙ Я НАПРАВИ ОМБУДСМАН, ВЪПРЕКИ ПРОТЕСТИТЕ НА ХОРАТА! ИМА МАЙ НЕЩО СТРАШНО НЕЧИСТОПЛЪТНО И НЕМОРАЛНО - КОГА ГО НАПИСА ТАЯ ЛЕЛЯ, ЧЕ И ВЕЧЕ ГО ВНЕСЕ? КОГА СЕ "ПРЕГЪРНА" СЪС СЛАВЧО, ДЕТО МАЙ СЪЩО ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБСЛУЖВА Б.Б. И ОЛИГАРХИЯТА? ПОРЕДНИЯ ПРОЕКТ , С КОЙТО МИСЛЯТ МАЙ ДА НИ ИЗМАМЯТ! СРАМНО!
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Точно българският народ показа, че не се лъже лесно. Нали уж магаре да му сложат..."А защо си мислиш, че не са му пробутали магарето?
37
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази кокошка си превишава правата. Толкова ли е глупава, за да се подвежда по малоумния учиндолец?
36
5
 
18
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Ама пичове и мажоритарна и интергалактиална да е избирателна система пак същите ще са в Народното събрание. Да не мислите, че сега ще избирате между Левски, Ботев, Каравелов... не! Нали знаете, че пак тези депутати ще са. Разликата е, че зверствата ще си ги вършат и ще се бият в гърдите и ще обясняват " Ко рИвете ... на нали народа мен мЪжУритарнУ мъ избра". А вие, мажоритарцини, пак ще се чудите "къде сбърках".
35
10
 
26
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
Ей, тоя Славчо със всички играе! Кеф му Бойко, кеф му БСП. Подкрепяйте му популисткия референдум, подкрепяйте! После всички ще плащаме, ама ще сме си виновни.
34
6
 
20
 
! Отговори
СЛАВИ преди 7 години
Явно и СЛАВИ е *** на $КОЙ!!!
33
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно българският народ показа, че не се лъже лесно. Нали уж магаре да му сложат, щяха да го изберат. Нека пробваме с мажоритарен вот, ако не проработи ще търсим по-добро решение, демокрацията е процес, а не застой.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един тънък момент в предложението на Мая Манолова - колко да са депутатите избрани от гласувалите извън страната. Тук може да стане и 2 и 200. Може да са 9, както предлага Манолова, но може да е един или да са 2, 3, ... 239, т.е. с каква тежест ще са гласуващите извън България, както и как ще се разпределят районите им, като се знае как гласуват в Турция.

Спонсорирани публикации