Реформаторите не искат мажоритарни избори

Системата трябвало да се подобри, но не това бил начинът
67
Реформаторите не искат мажоритарни избори
Снимка: Булфото, архив

Реформаторите са против мажоритарната система на гласуване, съобщи вицепремиерът в оставка Меглена Кунева след заседание на ръководството на блока.

Още по темата

"Реформаторският блок счита, че трябва да има много ясна отговорност и усъвършенстване на системата, но ние не вярваме, че това става през така предложения закон за мажоритарен избор", коментира тя.

Омбудсманът Мая Манолова по-рано днес внесе проект за промени в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на мажоритарен вот, след проведения заедно с президентските избори референдум. Един от въпросите в допитването беше именно за въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Реформаторите са обсъдили резултатите от националното допитване, което включва задължителното гласуване, въвеждане на напълно мажоритарна система. Уточнили са позициите си и за Велико народно събрание.

"По всеки от въпросите сме стигнали до общо становище, което утре ще споделим с президента Росен Плевнелиев", отбеляза Кунева, но отказа да съобщи подробности. 

Според нея политическите консултации при държавния глава, които Плевнелиев превежда с всички парламентарно представени партии, са много важни с оглед на динамиката, с която ще се развива политическият процес у нас.

"Няма време за губене, нужна е устойчивост", смята тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
До Баба КунаНе знам баба ли си,дядо ли си...Ще ти се,душко.Москов не е бита карта,но партията на която симпатизираш да.Нещо сте се объркали,че на изборите за президент някой е гласувал за вас.Очаквай скоро завръщането на сините и се готви за разгром.😉
52
1
 
5
 
! Отговори
Госпожа Йес преди 7 години
Нещо за аванта някоя хилка да гушна има ли,на всичко съм съгласна нали затова ми викат госпожа уесл
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ги е страх партийците от мажоритарни избори, та чак изкукуригват в аргументите си против. Нямало да бъдат представен малките партии, тоя, оня. Ами няма. Щом една партия представя кофти хора и електоратът не ги избира, то значи партията, т.е. идеологията и намеренията и са кофти и народът не ги иска. А иначе, като се гласува пропорционално, т.е. за партии, цялата партийна върхушка, т.е. най-rадните политикани и мижитypки се намърдват на високи постове.
50
3
 
14
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
*** НА ГЕРБ КУНЕВА, ЛУКАРСКИ И МОСКОВ СА ВЕЧЕ ИЗРИТАНИ ОТ ХОРАТА ИЗВЪН ПОЛИТИКАТА, НО СА ТОЛКОВА ЗАБЛУДЕНИ, ЧЕ ДОРИ ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ПОВЯРВАТ.
49
2
 
3
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До *** - ЛИЗАТОРНапълно си прав, точно това се получава като сравним резултатите от последните кметски избори"мажоритарни" и ги пренесем на национално ниво.
48
1
 
6
 
! Отговори
Украйна преди 7 години
До АнонименМажоритарния вот може да бъде справедлив само ако е райониран по брой население, а не както го гласят, по населени места.Така в по-малките райони ще се решава парламента,а в голямите градове, особенно София няма да има никакъв смисъл да се гласува! 1 500 000 =30 000 е това се получава.
47
1
 
11
 
! Отговори
Васо преди 7 години
До Анонимен 397 Напълно те подкрепям братко. Тая си присвои РБ, ама щото е патерица на батката и той, и даде министерство. Ако се появи некой да и даде същото с него ще е. Обаче такъв *** няма, готов да си прави сепуко. Плявата вече се отвява в бг политиката. Случайности няма да има. При мажоритарен вот знаем кой, кой е. Ако не , знаем кой зад кого стои. Излиза се от анонимност. Само още нещо трябва. Да има отзоваване при отстъпление от предизборните обещания. И отзованите вън от политиката
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно, тази не трябва да се подвизава в рубликата политика, а в крими!
45
2
 
20
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Тази измислена политичка с Лукарски и Ненчев се обявили против мажоритарния избор. Щото стават автоматично неизбираеми. Нито имат пари да си купят избиратели, щото бизнес нямат, нито имат идеи дето да ги харесат избиратели, нито имат история да привлече избиратели. Поплювковци некакви , появили се от нищото и от никъде. Не могат да се състезават с един животновъд на село дето дава работа на 10 ратая и те може да гласуват за него поне на избори за селски кмет. Да отрежем клона на приказвачите.
44
1
 
17
 
! Отговори
PD преди 7 години
Е точно тази е типичен представител на пост комунистическата номенклатура от втори ред. Популярността и е на ниво кръжок (електорално). Винаги е имала елитарно менторско отношение и винаги нагаждаческо повеение, спрямо външните за държавата разрушителни тенденции. И ако все пак кръжока намери мажор, който да води дружинката, на такива като Куньова, мястото е, да му носи кафета. Защото никога няма да има умствен капацитет, за да проумее колко бели направи на държавата България
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам щоч ще въвеждаме мажоритаран система да е като у САЩ - на всеки две години Конгреса се подменя по една трета.
42
1
 
10
 
! Отговори
www преди 7 години
И още нещо! Наречете ме хейтър, ако щете, но няма как да не обърна внимание на още един парадокс около Меглена Кунева. Именно тя беше изборът на "Шоуто на Слави" за кандидат-президент, именно това шоу даде масиран старт на женското начало в президентската надпревара, същото шоу по-късно я подкрепи при създаването на политическия и проект ДБГ.А сега що стана? Ще се сборичкат ли нещо?
41
4
 
13
 
! Отговори
www преди 7 години
Реформаторите на Кунева няма как да искат да се избират депутати мажоритарно. Те са малко на брой и сравнително равномерно разпределени по територията на страната. Така е и с обединените патриоти. А ако последните пак се разединят - става още по-страшно за тях. Така че няма как от тези страни да идва искане за мажоритарен избор.За мажоритарна система са ДПС (силно концентрирани териториално), както дребни и местни дерибеи, които властват в един район, като Галеви и Чокови.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГНУС ме е от тая..
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, Кунче, Кунчеее... свърши келипира!!!!!Харно си живя при царя Саксофонски, га тЪ пратиха у Брюксел, и при бат Бойко удари дюшеша...., ама за малко!Свърши тя Кунчеее, свърши.... шЪ видиш власт и парламент кога ти цъфне сабото!!!!
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не иска лица като Кунева, Кънев, М. Димитров и т.н. да са в парламента! Кажете какво направихте за народа, за вас го виждаме!
37
2
 
25
 
! Отговори
Ицко преди 7 години
Какви реформатори са това?!?! За две години нищо не направиха. Единствено реформираха собственото си битие, крадейки от клетия роб български и данъкоплатец.Вън от парламента долните пиявици на бедния български народ.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е САМО ,ЧЕ И НАРОДА МНОГО ПЪТИ НЕ Е БИЛ СЪГЛАСЕН С ВАС АМА ВИЕ СИ ПРАВИТЕ КАКВОТО СИ ИСКАТЕ Е СЕГА Е РЕД НА НАРОДА ДА ИСКА !
35
2
 
18
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Реформатори, Перфоратори....При преедстоящите парламентарни избори гарантирано ще бъдат изхвърлени от парламента, право в политическото небитие, подобно на НДСВ!!!
34
1
 
22
 
! Отговори
габонска афера преди 7 години
нещо за габонската афера колко парички гушна тая,вместо да кибичи в Сливенския затвор тая командори ?