Официално: МС предлага край на съботното отработване

Промените ще гарантират равен брой работни дни всяка година
25
Официално: МС предлага край на съботното отработване
Снимка: архив, БулФото

Когато официален празник, с изключение на Великден, съвпадне със събота или неделя, следващият понеделник ще бъде неприсъствен ден. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и други специални закони, които бяха одобрени от правителството и са предложени на Народното събрание за приемане.

Целта на промените е да се преодолеят недостатъците от досегашната практика на разместване на почивните дни и отработване на обявени за неработни дни в събота, мотивират се от кабинета.

Още по темата
С измененията ще се гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година. Това ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес и ще осигури защита на правата на работещите.

Със законопроекта се създава възможност работодателят да създава и съхранява част от документите от трудовото досие в електронен вид. Това ще доведе до намаляване на разходите за тяхното създаване, обработка и съхранение от една страна, а от друга – ще ускори процесите на обмен на документи в предприятието.

За осигуряване защита на информацията и създаване на правила за реализиране на тази възможност, Министерският съвет ще определи вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронните документи от трудовото досие.

Предложението на правителството е законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2017 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: заетостотработване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 7 години
Слава богу! Направо ме разстройваше това безсмислено отработване, само защото някой си иска да си събере почивните дни!
20
0
 
2
 
! Отговори
светнат преди 7 години
В Белгия е точно така, мисля че от тях е копирана тази практика за неработен понеделник след празник падащ се в неделя.
19
0
 
3
 
! Отговори
Груйо шивачев преди 7 години
Как е тръгнало след некоя година ще въведат да се работи и в събота , а некъде и в неделя до обяд , дет се казва , ще почиваме вечер и цеееелия следобяд на неделята .И ко ????? Гаче ли това ще ни направи по работоспособни или ще я свършим всичката работа . А финикийските знаци еле при нас у провинциата са константа .С женката кат земем по 500 или дай боже и некой лев отгоре се радваме и си купуваме луканка,щото тва е празник , зер толкоз много пари .А сега и с почивките прецакани.....
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей, не се свършиха гербавите простотии ...
17
1
 
4
 
! Отговори
До Номер 10 преди 7 години
Ще си вземеш отпуска, ако шефа ти я одобри, а това може и да не се случи, така че нейдей бра ядове, дали ще върви работата с теб или без теб.
16
2
 
4
 
! Отговори
До Проължение 1,2... преди 7 години
Научи се да осмислиш какво са ти написали хората, после давай определения кой е ръб, бърка си в гащите или седи на 4буквието.Колкото до момента с ходенето на село. Никой те е спрял и сега да се изнесеш, за да не цапаш в големия град.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това дали автоматично означава, че ще почиваме и на 2-ри Януари, понеже 1-ви в неделя?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го доха и бизнеса и МС
13
6
 
8
 
! Отговори
Продължение 2 преди 7 години
И трябва ли децата да не ходят на училище, понеже някои са такива мърди, че ги мързи да работят в събота, въпреки че ще лежат на трътлестия си *** 4 дни!И май, е много по-лесно да си пуснеш един ден в събота, отколкото всички останали, само защото ти по принцип си ръб. Или понеже ти 4 дни само си бъркаш в гащите, нека да им е гадно на всички....Има точно 0 смислени причини да променим сегашното положение.
12
7
 
14
 
! Отговори
продължение преди 7 години
трябва да спре процеса в четвъртък и да го пусне отново в петък?!?!При сегашната схеме нещата са регламентирани - имаш 4 дни, в които можеш да организираш почивка със семейството, роднини или проятели. Да си пусна отпуск?ОКА дали след 7 месеца в същия ден отпукс ще могат да си вземат жена ми, семейството на брат ми, приятелите ми, които искат да им гостуваме.
11
6
 
9
 
! Отговори
mdaa преди 7 години
Противниците на тази практика, честно казано, са против по принцип и не са отделили и 4 секунди да помислят."Не било така по белия свят", "най-накрая нещо европейско", дрън дрън. Първо - не е само у нас и второ, дори и да сме единствената държава в света с такава практика, това не означава, че непременно е лоша!Бизнесът губел - при новата схема "БИЗНЕСЪТ" ще губи точно толкова, колкото и досега, или повече !!!!Интересно какво би спечелил бизнесът, ако той е, примерно, едно производство, и тря
10
10
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Я, отивай да миеш чинии, Кирчо и не се обаждай за неща, които не те засягат
9
5
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Бизнесът пак ще се парализира и с новите промени.Представи си, че аз си взема отпуск и 4 дена съм на екскурзия. Ти обаче в петък си решил, че ще работиш като замаян, но работата ти зависи от мен. Резултатът е същия - рабтота няма да е свършена. Която и от двете системи да изберем резултатът за бизнеса е един и същ. Аз лично предпочитам новата система, защото преди си вземах отпуск в събота (заради 2 дена почивка) сега ще си взема петък или понеделник.
8
10
 
12
 
! Отговори
до Киро преди 7 години
Гледам ви вас по телевизията. Работя в развита европейска държава и продължавам да твърдя, че сливане на дни и отработване на държавно ниво на запад от Драгоман няма. 25 дни платен годишен отпуск има. Допълнителни дни в изключителни и определени със закон случаи. Дори неплатеният годишен отпуск е свързан със сериозни проблеми и много рядко се допуска. И приятно изкарване на село.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
киро ти ли си бе , кофражиста от Буйново .
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то за бизнеса няма почивен ден.Почивни дни са за администрацията
5
6
 
20
 
! Отговори
Киро преди 7 години
До Анонимен"Както всеки европеец..." Ти Европа си я виждал само по телевизията. Европейците не се стискат като нас с 20 дни платен отпуск, че да може шефчето да кара джипове. Отделно от много дни отпуска, в доста държави годишно ти се полагат по няколко дни, в които може да не ходиш на работа, за да си свършиш някакви лични неща (административни, боли те глава, ремонти). Така че тия приказки "като всеки европеец" минават само пред хора, които не са мърдали от село. Пред нас не.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на работодателите. Да видим как бизнесът в БГ ще цъфне през 2017 година.
3
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що? Пускаш си отпуска, ходиш си където си искаш... Както всеки европеец. Но няма такъв случай, освен в Русия, да се сливат дни, пък да се отработват, и държавата да се парализира за по цяла седмица.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЩе си вземеш ЕДИН ден отпуска и ще си отидеш на четиридневната ескскурзия. Но НЯМА ДА ОТРАБОТВАШ в събота! Точка!