Бонус'17! Почиваме с 2 дни повече, ако махнат дългите уикенди

Кои ще са извънредните почивни понеделници?
12 окт 2016 07:00,
71
Бонус'17! Почиваме с 2 дни повече, ако махнат дългите уикенди
Снимка: 24 часа

С два дни повече ще са почивните дни през следващата година, ако бъде прието предложението на социалното министерство за промени в Кодекса на труда и вече няма дълги уикенди, които да се отпускат от Министерския съвет, пише "24 часа".

Националните празници да са стриктно записани в Кодекса на труда, а дълга почивка да се отпуска единствено ако празникът е в събота или неделя. Тогава ще се почива и в понеделник, предвиждат подготвените промени, съобщи във вторник социалната министърка Зорница Русинова.

През 2017 г. извънредни почивни понеделници ще има на 2 януари, тъй като официалният празник 1 януари се пада в неделя. Понеделник, 8 май, също трябва да бъде почивен, ако промените бъдат приети до края на тази и влязат в сила от началото на следващата година. Ако остане досегашният ред, Министерският съвет би могъл да отпусне 2 януари за почивен, но срещу отработване в събота. 6 май обаче се пада в събота и няма да има дълъг уикенд. Останалите празнични дни се падат в средата на седмицата или в петък и при тях също няма да има допълнителни почивни дни през следващата година. Така при приемане на новите правила през 2017 г. ще се почива извънредно 16 дни В тях влиза и Великден, който по Кодекса на труда се празнува 4 дни.

При запазване на досегашния ред - правителството да определя празничните дни, догодина те би трябвало да са 15, но ще има поне една работна събота. През 2016 г. почивните дни щяха да са поравно, ако важаха предложените от Зорница Русинова промени. Със сливането на празниците със съботи и недели за тази година се получават 13 празнични дни по досегашните правила. Ако важаха новите, щяха да са само 8. През 2016 г. обаче имаше и четири работни съботи и при прибавяне на нормалните уикенди общо почивните дни през годината се изравняват и по двата варианта.

"Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички", мотивира предложението във вторник социалната министърка Зорница Русинова.

Подготвяните промени в Кодекса на труда трябва да отговорят на очакванията на бизнеса, който иска сливането на почивни дни да отпадне, обясни тя. През септември четирите работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, изпратиха писмо до правителството и парламента с искане да се премахнат извънредните почивни дни и практиката за отработване в събота. Според писмото от досегашния ред, при който правителството отпускаше дълги уикенди, бизнесът губи между 400 и 600 млн. лева на година. Тяхното искане бе подкрепено и от шефа на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев.

"През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това създава предпоставки част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си", обясни Русинова във вторник. Според нея, ако бъдат приети предложените нови правила - дълъг уикенд с почивен понеделник, ако празникът се пада събота и неделя, ще донесе повече предвидимост за бизнеса. Официалните празници, които се падат през седмицата, ще бъдат неработни, но само по един ден. “Освен това почивните понеделници няма да се отработват”, подчерта Русинова.

"Считам, че и за хората, и за бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота невинаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни, със съвместяването на гледането на деца или ученици. Считам, че това е една промяна, която е полезна за всички”, подчерта социалната министърка.

"Ако някой иска да си слее дните и да има по-дълга ваканция, работодателят може да отпусне дни или човек да си ползва отпуска. До момента бизнесът има индикативни изчисления, които касаят определени сектори. Например туристическият сектор има интерес от сливането, тъй като за тях това са повече приходи и продажби. Въпросът е да има регулираност и предвидимост на практиката, което е ангажиментът на държавата", обобщи Зорница Русинова.

Сливане има само в Румъния, Унгария и Латвия Само в още три държави в Европа има сливане на празничните дни с уикенда, каквато е практиката в момента в България. Това са Румъния, Унгария и Латвия, съобщи шефът на икономическата комисия на Народното събрание Петър Кънев. В тези три държави има и отработване на извънредните почивни дни в събота. Експерти на парламента са направили специално проучване в Европа каква е практиката, разказа Кънев. Навсякъде другаде не е прието този въпрос да се решава на държавно ниво, както е у нас.

В Австрия и Германия е по договаряне между синдикатите и работодателите. Подобна практика няма и по света - в САЩ, даже и в Латинска Америка няма. Всяка година между 3 и 5 дни са реално неработни дни, каза депутатът.

Предложението на социалното министерство да има извънредни почивни понеделници също ще натовари бизнеса и ще попречи на графиците за изпълнение на поръчките. Това коментира зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Той направи уточнението, че говори в лично качество, тъй като от социалното министерство все още не са представили текстовете на законовата промяна. Искането на бизнеса винаги е било да се следва календарният принцип - почива се в дните, в които има официални и национални празници, няма извънредни почивни дни и допълнителни компенсации, ако празниците се паднат през събота и неделя, обясни Бранков.

Съответно според бизнеса не трябва да има и отработване в събота заради извънредните почивни дни. След като бъде направено предложението за промени в Кодекса на труда, трябва да се направи подробна оценка на въздействието, коментира още Бранков. Така щяло да се види дали новите текстове облекчават бизнеса, или го натоварват допълнително, както и какъв ще е ефектът върху работниците. Практиката на дълги уикенди не е лоша за целия бизнес, тя носи печалби на туризма, търговията и транспорта, коментира още Бранков.

Вместо правителството да обявява дълги уикенди и те след това да се отработват, по-добре да се даде право на хората да сливат празници със събота и неделя, като ползват отпуск. Да се запише в Кодекса на труда, че платеният годишен отпуск е 20 дни и плюс, като този плюс да се ползва именно по желание на работника за дълги уикенди. Това предложи вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Йоанис Партениотис в коментар на идеите на социалното министерство за извънредните почивни понеделници. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Да се почива само на празника без значение в кой ден се пада.Д а няма сливане на дните . ако е събота или неделя понеделник еработен ден . Предлагам да се направят спешни ПРОМЕНИ!!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние работим по 8 часа, но свършваме работа за 4.Там работят по 7, ама резултатът е двоен.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ПРАВИЛО ПРАЗНИЦИТЕ НИ СА ТВЪРДЕ МНОГО. НЯКОИ МОЖЕ ДА СА ПРИСЪСТВЕНИНа 6 май да си празнува само войската, на 24 май - просветата. Другите да си работят.Франция, Америка, Термания, Англия имат само по един национален празник. Ние имаме 3 - 3март, 6 септември и 22 септември.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чорбаджия празник признава ли!?
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖороВ Украйна се действа по този начин. Ако праздникът е в почивен ден, се почива в първия работен ден след това. Предполагам, че така е и в други държави.
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не се промени у нас и продължителността на работния ден? Ние работим по 8 часа дневно, но в много държави работният ден е 7 часа.
57
6
 
4
 
! Отговори
Русков преди 7 години
Живея от 35 г. в Западна Германия. През целият този период, държавата никога не се е намесвала в това как да се празнуват нацоиналните празници. Никой не е в състояние да нареди на която и да е частна фирма как да променя работните дни н фирмата си. Това, което става до сега са останки от отиващите си мандраджий или техните ***.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сериозно хора, не знам къде работите. Отпуск не съм видяла само докато бях сервитьорка, но там ме държаха парите, които изкарвах. Сега не бих си го причинила. Откакто не съм в този бранш не съм попадала на фирма, която да прави проблем с отпуските, ест.трябва да се разберете с екипа, а не всички да излязат по едно и също време. Прави ми впечатление, че чуждестранните работодатели, дори и по-малките, не си позволяват да нарушават закона, докато нашенци биха експлоатирали на макс.
55
0
 
14
 
! Отговори
До Валентина преди 7 години
На позната шефа й каза "една събота при годишното приключване ще се работи безвъзмездно,за да си отработите ХОДЕНЕТО ДО ТОАЛЕТНА през годината".Тя поиска да види разписана заповед(ест.такава няма,защото ако има,отработени часове трябва да се платят).Познай дали отиде на работа тази събота и познай дали имаше последствия-не,защото този *** няма основание да направи каквото и да е.Хората се съгласяват да ги мачкат и не си знаят правата.Спечелените дела срещу такива не са малко просто за сведение
54
2
 
6
 
! Отговори
silver rider преди 7 години
Нямам нищо против да не почивам, ама заплатата да ми е 2000 евро, в събота като съм на работа да взимам 50% повече надница, а в неделя 100%. Това го има в една държава малко по на запад. А тук какво - и да работиш пак си беден. Шокова терапия - хляб 5 лв, сандвич 5 евро, кафе 2 евро и т. Н. И при тези цени идват и високите заплати. Тогава нова кола за 50 000 , ще ни се струва нещо нормално, а не мираж като сега.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много просто. Гледаме БВП и всичко е ясно. Работим прилично в първата 1/4 на света сме. Да ама сме последни от богатите и то с доста. Значи работим повече от Авганистанците, но неможем да стигнеме даже Испанците. Или се стягаме и работиме, ставаме по богати или си мрънкаме и си кретаме последни от богатите, но все пак богати. Да не мислите че Немците са станали първи, с 6ч работен ден и сума ти почивки. Като по млад работех и събота че много пъти и неделя, ама ей на сега може и по 2ч да работя.
52
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 7 години
Уважаеми г-да "Бизнесмени", има един израз "На крива ракета, Космоса й пречи". Вашият случай е същият. В това се огледахте, това Ви носи най-много загуби и Ви пречи за развитието на бизнеса?! Какво Ви пречи да си планирате и организирате работата, като почивните дни и отработваните са ясни още преди началото на календарната година?! По-добре искайте от Вашите приятели, законотворците, да Ви създадат реални и нормални условия за бизнес, а не се оглеждайте в почивните дни на служителите си!
51
3
 
10
 
! Отговори
валентина преди 7 години
и като вдигнат тая отпуска на 25 дена каква файда?кой си взима отпуската в действителност??работих на едно място собственика само дойде подаде един лист на колегата и каза -подписвай,после разбрах,че е подписал,че си е взел отпуската,а НЕ беше,човека после чух получил инфаркт,3 години отпуска не видял,СТИГА СМЕ СПАЛИ,ЗА КАКВИ СЕ МИСЛЯТ ТИЯ?НИЕ НАИСТИНА СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ,АМАН ОТ ТАРИКАТИ В ТАЯ ДЪРЖАВА.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама стига сме мрънкали,стига,стоим си на стола и мрънкаме като бебета,не съм от софия,и истината е,че незнам как да поведа група на протест,нека някой,който е наясно да организира нещата,разберете,такава сила сме тълпата,че ако се осъзнаем,ще им Забраним да ни смятат за роби,то не бе винетки,то не бе мафий,то не бе заплати мижави,сега и това и 1000 неща още,нека бойкотираме всичко,нека излезем на улицата и никой да не ходи на работа,Никой,нека разберат кой е по силен,те или ние.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, искайте си правата, това е! Бях в кофти фирма, където искаха от нас да работим безумни часове, собственикът се държеше с нас като с ***, за 3 месеца си намерих друга работа и оттогава не позволявам да се държат така с мен. Имам осигурени 25 дни отпуск от фирмата + 3 дни платени на 100% бонус от фирмата при заболяване. Понякога човек е в безизходица и му се налага да приеме каквато и да е работа, но докато сами се съгласяваме да работим при кофти условия, такива ще ниу предлагат.
48
3
 
18
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Само да не забравя "бизнесът", че в Австрия и Германия имат право на по 25 работни дена годишен отпуск! Тези 5 дена повече дават възможност на всеки да си "ваканцува" когато прецени и без допълнителни дни от Бащицата в МС. Така и тези колосални задръствания по празници ще приключат веднъж-завинаги....
47
2
 
23
 
! Отговори
до 41 преди 7 години
Точно така е. Не можем да си ползваме отпуските, защото имало много работа. Дългите празници са единствения шанс за работещия българин да си почине. Ама никой не постави този въпрос. Бизнесът губел, а не губим ли и ние живота си, съсипани от работа?
46
5
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Както казах - не споря за нещо, което не е дошло до моята глава и намя да се правя на разбирач от всичко, както повечето хора тук. Вие сигурно също ми схванахте идеята.Естествено, има още много какво да се желае, но явно цяла България е нещастна, с изключение на хората от моето обкръжение, които успяват да просперират в професията си. Пожелавам го искрено на всички. :)
45
1
 
8
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Виж сега мой човек. Аз също завърших в София, след което се върнах в родния Сливен. Да работя за прилична заплата и добри условия. Но ако се появят търкания и неразбирателство със собствениците на фирмата ще трябва да напусна или да му легна. Защото това не е София а Сливен. Няма друго предприятие което да работи в тази сфера. Не знам дал мъ разбираш кво ти говоря? Или така ти отърва - да не разбираш.
44
6
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Да,аз не знам как е по другите градове,но имам не малко познати,които завършиха университета тук с мен и се прибраха в родните си градове-някои работят по специалността си в различни предприятия,като взимат доста добра заплата за населеното място,други имат собствен бизнес,макар и малък,но достатъчен да хранят семействотоо си...просто казвам,че е до капацитет на човека,не можете да ме убедите, че ако човек е кадърен никога няма да си намери по-добра работа,стига да положи някакво усилие де...