За фал на пътя: Спират колата, вдигат цената...

Катаджиите ще могат да свалят табелите на колите на пътя
8 дек 2016 12:00,
82
За фал на пътя: Спират колата, вдигат цената...
Снимка: архив, Bulphoto

Провинилите се шофьори вече ще бъдат санкционирани с нови наказания и по-високи глоби. Катаджиите ще могат да свалят табелите на автомобила в момента на прегрешението, решиха депутатите с промените на второ чете в Закона за движение по пътищата. Парламентът прие окончателно новите текстове в него.

Сред другите санкции е и прекратяване на регистрацията на автомобила. Това е новото наказание за шофьор, който кара без книжка, пиян или отказва да бъде тестван с дрегер или да даде кръвна проба.

С приетите на второ четене промени депутатите въведоха окончателно наказания за участие в гонки и шофиране в насрещното. 

Шофьорите, които организират или участват в "нерегламентирани състезния по пътищата, отворени за обществено ползване или ги ползва за други цели, освен за превоз на пътници", ще се взима квижката. Те ще отнасят и глоба до 3000 лева.

Още по темата

При повторно нарушение - гонкаджиите ще остават без книжка за три години, а глобата ще е до 5000 лева. 

Шофьорите, които се движат в насрещното по магистрала или по скоростен път, ще остават без книжка за три месеца и ще бъдат глобявани с 1000 лева.

При повторно нарушение глобата ще става 4000 лева, а виновникът ще остава без книжка за половин година. 

Депутатите промениха и глобите за шофиране след употреба на алкохол. Те въведоха диференциация в наказанията. 

Ако някой бъде хванат да кара с алкохол от 0,5 до 0,8 промила, той ще остава без книжка за 6 месеца и ще бъде глобен 500 лв. При от 0,8 до 1,2 промила - лишаването от книжка ще е 12 месеца, а глобата ще е 1000 лв. 

Парламентът завиши и глобите за шофиране с превишена скорост. В населени места при превишаване на скоростта с над 50 км/ ч повече от разрешената глобата глобата вече ще е 700 лв., а в извъннаселените места - 600 лв. Глобата ще се вдига с всеки над 50 км/ч над допустимото. 

Депутатите въведоха и категорията "млад водач". Те ще полечават 2/3 от точките на по-старите шофьори. Отпадна идеята новите шофьори да карат с придружител. 

"Промените са насочени към агресивните шофьори, които карат с превишена скорост, след употреба на алкохол, участват в гонки и др", обясни шефът на КАТ Бойко Рановски. 

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова студентите, които днес имат празник, да не шофират след употреба на алкохол и да спират колегите си да застанат зад волана, ако са пили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отдавна трябваше тези закони.
36
4
 
5
 
! Отговори
До Магарето преди 7 години
Скоро ще има.И тогава клавиатурни философи като теб ще ходите с градския транспорт щото няма да имате книжки .
35
1
 
1
 
! Отговори
Кон преди 7 години
Не закачай кончета ,те не чакат на опашката
34
7
 
11
 
! Отговори
преди 7 години
До УоуНе, не сме ***. Съзнанието на *** се поправя само със здраво отупване на джобовете. Плесница не боли, колкото 5 лв глоба. Като сгафиш и ти свалят номарата, глобят те няколко стотин лева, а после и пътна помощ те одруса стотина-двеста лева за транспорта до вкъщи, защото не може да се прибереш без номера, следващият път ще се позамислиш дали да нарушиш правилата.Затова, браво за идеята!
33
9
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Отдавна трябваше да ги направят тези промени. Куцо, кьораво и сакато по тези пътища и всеки си прави, каквото иска.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Навярно "неграмотникът" също е на зелено, но има предимство пред теб, който завиваш наляво.
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кръстовището си правя левия завой на зелено-а отсреща по правото като се засилил един *** и свир или свири -вече няма да е така
30
1
 
0
 
! Отговори
Шофьор преди 7 години
Къде е дисциплинаа ? Ако няма такъв закон не се редете на опашката преди завиване !
29
8
 
12
 
! Отговори
художника преди 7 години
До ПешоК,ъв рушвет те гони па тебе бе? Научи се да спазваш правилата! Яки ГЛОБИ за вас. Детето ми не знае от кой да се пази, като е на улицата. Ще плащатеееее, докато ви дойде акъла!!!
28
0
 
8
 
! Отговори
видял преди 7 години
Много правописни грешки.
27
5
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 7 години
До Простата истинаНЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ.ДОКАТО БЪЛГАРИНЪТ НЕ СЕ ПРЕВЪЗПИТА НЕЩАТА ЩЕ СТАВАТ ПО-ТРАГИЧНИ
26
3
 
3
 
! Отговори
роби преди 7 години
Деницо, от мен лошо няма да видиш ! Независимо от миналото. Звезделин трябва да те носи на ръце, па макар и едрогабаритна. Жива и здрава бъди ! Пожелавам ти го от все сърце. Независимо от търканията ни преди години. Може да изглеждам банален, но следвам принципа на Конфуций, според когото - Чух и забравих, видях и запомних, преживях и разбрах ! Колкото до останалото - поживем и увидем.
25
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако започнат да налагат глоби само по запис от видеорегистратор. Освен това да дават 1% от глобата на заснелия нарушението водач. Гарантирано за 3 месеца всички ще станат послушни и дисциплинирани. Няма да има тарикати в насрещното, на червено или от най-лява лента - десен завой. Но тогава рушветите ще секнат а никой от мазните корумпирани мафиоти няма изгода. Справка Цецо Апартамента.
24
3
 
4
 
! Отговори
dtty преди 7 години
Tiq zakoni sa za obiknoveniq grajdanin za drugi te kade obivat na patq ne gi lovi toq zakoni
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проблемите с движението и катастрофите няма да се решат със глоби.тези които извършват нарушенията са недосегаеми за кат.тези глоби са нищо за тях.а кокошкарите със строшените бмвта и други 20 годишни таратайки тип аутоперник са празноглави.главната причина е празноглавието а срещу него глоби не помагат
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с минаващите на червено пак нищо не правим
21
2
 
5
 
! Отговори
ма верно преди 7 години
Първата ни кола си имаше име. На Москвето викахме Марийка. После Симката стана Симчо, Фордът стана дий, конче!!! Пежарката и Опелът все още нямат имена.
20
8
 
4
 
! Отговори
пипо преди 7 години
До ХА-ХА-ХА ! Баба ти си отива,не ГЕРБ ,ПИЧ !
19
3
 
16
 
! Отговори
Простата истина преди 7 години
Проблема не е в глобите а в малкото часове по кормуване направете ги двойно и тройно повече .Прекъснете практиката на купени книжки и нещата ще се оправят.И респект от закона това е.
18
4
 
7
 
! Отговори
Бай Мангау преди 7 години
Тя каруцата е на името на жената, а аз и сега нямам книжка, ще ме глобят да ги черпя една мазна опашка най-много ...