За фал на пътя: Спират колата, вдигат цената...

Катаджиите ще могат да свалят табелите на колите на пътя
8 дек 2016 12:00,
82
За фал на пътя: Спират колата, вдигат цената...
Снимка: архив, Bulphoto

Провинилите се шофьори вече ще бъдат санкционирани с нови наказания и по-високи глоби. Катаджиите ще могат да свалят табелите на автомобила в момента на прегрешението, решиха депутатите с промените на второ чете в Закона за движение по пътищата. Парламентът прие окончателно новите текстове в него.

Сред другите санкции е и прекратяване на регистрацията на автомобила. Това е новото наказание за шофьор, който кара без книжка, пиян или отказва да бъде тестван с дрегер или да даде кръвна проба.

С приетите на второ четене промени депутатите въведоха окончателно наказания за участие в гонки и шофиране в насрещното. 

Шофьорите, които организират или участват в "нерегламентирани състезния по пътищата, отворени за обществено ползване или ги ползва за други цели, освен за превоз на пътници", ще се взима квижката. Те ще отнасят и глоба до 3000 лева.

Още по темата

При повторно нарушение - гонкаджиите ще остават без книжка за три години, а глобата ще е до 5000 лева. 

Шофьорите, които се движат в насрещното по магистрала или по скоростен път, ще остават без книжка за три месеца и ще бъдат глобявани с 1000 лева.

При повторно нарушение глобата ще става 4000 лева, а виновникът ще остава без книжка за половин година. 

Депутатите промениха и глобите за шофиране след употреба на алкохол. Те въведоха диференциация в наказанията. 

Ако някой бъде хванат да кара с алкохол от 0,5 до 0,8 промила, той ще остава без книжка за 6 месеца и ще бъде глобен 500 лв. При от 0,8 до 1,2 промила - лишаването от книжка ще е 12 месеца, а глобата ще е 1000 лв. 

Парламентът завиши и глобите за шофиране с превишена скорост. В населени места при превишаване на скоростта с над 50 км/ ч повече от разрешената глобата глобата вече ще е 700 лв., а в извъннаселените места - 600 лв. Глобата ще се вдига с всеки над 50 км/ч над допустимото. 

Депутатите въведоха и категорията "млад водач". Те ще полечават 2/3 от точките на по-старите шофьори. Отпадна идеята новите шофьори да карат с придружител. 

"Промените са насочени към агресивните шофьори, които карат с превишена скорост, след употреба на алкохол, участват в гонки и др", обясни шефът на КАТ Бойко Рановски. 

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова студентите, които днес имат празник, да не шофират след употреба на алкохол и да спират колегите си да застанат зад волана, ако са пили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
13
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Е, сега и да вдигнат двойно тройно заплатите и пенсиите за да са събираеми тези глоби ,цена нема да имат депутат четата ни.Боже,та те хората почнаха да умират от студ в жилищата си! Боже простим на управляващите,ако има живот в отвъдното...!
16
11
 
10
 
! Отговори
Тман преди 7 години
охааа ще ми свалят номера на колата на пътя.... много хубаво, само да пробват, веднага ще бъдат осъдени, както ги съдят за отнемане на книжката на пътя, и за онази въпросната декларация която карат да подписват хората когато искат да им отнемат книжката на пътя
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19"От Вкъщи", *** научи се да пишеш. Същите кухи *** като тебе ни управляват. Какво искаш да гласуват , колко да струва сиренето ли ???Късно идват тези промени, колко народ си замина... даже още по-сериозни трябва да са глобите. Всеки втори некадърен, надрусан или пиян си решава че е господ... убива някой и после точим делото по 5 10 години
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намериха,какво да гласуват тия хрантутници мамини сладки. Що ли не взема и аз един депутат да стана в следващия парламент?! Такива проектозакони ще ги гласувам от къщи.
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За рецидив превишена скорост с 20 мили в населено място във Вирджиния колега беше съден от дежурен съдия и осъден на 3 години лишаване от право на управление на МПС. След 2 седмици си загуби и работата заради редовни закъснения, а беше млад и перспективен инженер. А тук пак си играем на детска градина.
12
11
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
ГЕРБ - простотия, милиционерщина и некадърност !Добре, че си отиват завинаги !
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТ излиза на финансовия пазар с навите печалби събрани от " зад борчето". Главни акоционери ще са служителите във фирма КАТ!
10
6
 
6
 
! Отговори
11 преди 7 години
До Анонимен 11Те книжки са се купували само при герб, нали?
9
0
 
27
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Това е чудесно, но трябват по-сериозни глоби и за корумпираните катаджии. Например, незачитане на трудовия стаж в КАТ при пенсия. Кой за 50 лв ще си отреже хиляди от пенсията?
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелееее, сума ти катаджии ще си купят нови автомобили щото ще се вдигне цената на откупа. Защи не се вземат мерки стещу тези които продадоха над 200 000 книжки? Защото А.Цветков беше министър от ГЕРБ и от продажбата направи милиони.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И милион да е глобата, докато спите и избягвате скъпите коли, ще е все същото!
6
0
 
7
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Не разбрах в какво случаи ще се вземат номерата. Само, ако си пил или си без книжка или и за други нарушения?
5
0
 
29
 
! Отговори
Leo преди 7 години
Ако успеят да приложат този закон на практика, което мен лично ме съмнява, би следвало трафикът драстично да намалее :)
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затвор, каране пил е на равно като да се качи пилот на самолет пил, това е престъпление с голяма обществена заплаха.Вкарвайте ги по 15 дена, да си изгубят отпуските, жените и работата и ще се оправи много бързо.
3
0
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ако не е предвиден ефективен начин за събиране на глобите и тази закон ще е "врата у поле"! Поредната имитация на законотворчество за отбиване на N-a!
2
1
 
9
 
! Отговори
Странен преди 7 години
И като няма кой да наложи санкцията...Масово по пътищата карат ***, много са и стават все повече и повече.Тези санкции няма да ги спрат, най-малкото защото няма кой да ги наложи.
1
3
 
51
 
! Отговори
cc преди 7 години
А катаджиите, които карат срещу движението по магистралата, какво ще ги правят?Такива виждам редовно