Мили дядо Коледа, донеси ми... учител по български

Афганистански бежанци не искат подаръци, а да се образоват
61
Мили дядо Коледа, донеси ми... учител по български
Снимка: Булфото, архив

Джемила Садат е от Афганистан, но е християнка. Тя  ще посрещне тази Коледа в бежанския център в Харманли.

Преди четири месеца заедно с тримата си сина Джемила тръгва от Афганистан. В България влязла нелегално. На каналджии, които са превеждали семейството й от Иран в Турция и България, са платили около 20 000 долара и 4000 евро.

Синовете й са на 17, 15 и 14 години.

Джемила иска да остане в страната ни и има най-необичайното желание за коледен подарък – синовете ѝ да имат учител по български език.

"Голямото им желание и най-голямото им искане е да има тук в центъра един учител по български, който да ги научи на български, за да могат да говорят свободно езика. Ако имаме учител – първо да научат езика, след което могат да могат по някакъв начин да са заети – би било добре и за мен, и за тях", казва Джамила пред БНР.

Афганистанката иска да получи закрила в България и да остане тук със синовете си.

"Много силно желая моите деца да са част от полезните хора за това общество, да помагат, защото отношението досега към нас, което имат хората – много сме доволни, много са човешки, много са хуманни", твърди тя.

В центъра Джемила заедно с още 4-5 бежанки християнки ще се подготвят за Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
6987 преди 7 години
До НиколайЯ, драги Николайчо, да превдеш на български писанието, че е срамота да се кълчиш с тия игнорации, фрустрации, аргументи, аватари. Франция се надигна срещу министърката на обазованието за такова пожелание и настоя неконкретното "Весели празинци", а за "Весела Коледа" да им пожелаава, любезни. Ама министърката е мароканка. А ти какъв си? Схващаш ли колко е НЕБЪЛГАРСКО съзнанието и подсъзнанието ти? Дошли са с каналджии, незаконно преминали границата и нямат място в ЕС, а ти се кривиш.
28
0
 
7
 
! Отговори
18299 преди 7 години
Преведени от каналджии срещу значителна сума. Това не е ли достатъчно, за да бъдат върнати в Афганистан? Те са пресекли границата на ЕС и българия НЕЗАКОННО, подпомагани от каналджии, които очевадно действат в стройна организация. Оставете тези предколедни сюжети с пожелания дядо коледа да им доведе учител по български. Вгледайте се в ужасяващите факти - също предокледни в Германия. Извадете с най-прста търсачка датите на къраввите атентати в ЕС и ги публикувайте. Стига сте точили милозливи лиги
27
1
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Фактите са, че 70% от тия убавци нямат даже начално образование, а останалите са с начално.. Това са груби данни, които цитирам по памет. Това са необразовани, диви същества, които отговарят на определението за човек единствено в биологичен смисъл. В социален, културен и икономически аспект тези 'хора' въобще не са хора..
26
10
 
1
 
! Отговори
Николай преди 7 години
До (-_-)Запознат съм с дейността на ДАБ, но не разбирам аргумента Ви. Както и да е, далеч съм от мисълта, че бих могъл да променя нечие мнение в рубрика под статия, в която изливат доста често фрустрацията и агресията си различни хора, скрити зад безопасната маска на аватара. Държа да подчертая, че Вие не сте сред тях:) Просто желанието ми е да виждам повече факти и аргументи под каквито и да е статии, вместо отражение на игноранция, агресия и игноранция:) Весели празници на Вас и близките Ви!
25
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Извинявай много Николай, ама състрадание към такива същества няма в моето сърце, дори на коледа. Явно си дълбоко заблуден и не виждаш очевидното. Весели Празници! Щом искаш факти, можеш да отделиш минутка и да видиш какви са тия бежанци - започни от "Държавна агенция за бежанците". Там ще намериш инфо за тия "човеци"..
24
1
 
8
 
! Отговори
yoda преди 7 години
джемила християнка , синовете джедаи.
23
11
 
6
 
! Отговори
Николай преди 7 години
До АнонименКак разбрахте, че съм платен? Явно на предразсъдъци, игноранция, омраза и съмнителна интелигенция се крепят Вашите възгледи :) Имам работа, от която съм доволен, но съдейки по изказа Ви, Вие от Вашата явно не сте. Ако това ще Ви накара да се чувствате по-добре и да се очистите емоционално преди празниците, за да можете да посветите на близките си внимание и любов, то "хранете" ме и нареждайте колкото желаете :) Преди всичко сме хора. Хубава вечер :)
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте ни пробутвали сълзливи историйки.Афганистан се води сигурна държава, да ги връщат обратно! Аз тук не ги искам, да удрят охраната със столове по главата. Да си отиват в държавата си и да правят там каквото искат.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само от тоягя разбирате!
20
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брех,зъл народ!
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе стига си промивал мозъците като някой емисар!И да се правиш на културен знаем те че си платено ме ке ре европгейско!Върви си намери свястна работа а не да те псува цял един народ!
18
2
 
32
 
! Отговори
ами преди 7 години
А,бе,я стига с тия......стига сте ни ги навирали.....помним Харманли!!!!!!!
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАЗСТРЕЛ !!!
16
4
 
8
 
! Отговори
Николай преди 7 години
До (-_-)Не ми стигна мястото да Ви пожелая Весели празници. Без значение, че имаме различни мнения, аз ценя дискусията като такава, както и чуждото мнение. Бъдете здрави и щастливи :)
15
17
 
3
 
! Отговори
Николай преди 7 години
До (-_-)Здравейте отново! Не знам дали пиша до същия човек, чийто коментар аз също коментирах в предишния си пост. Както и да е. В момента се получава Вашата дума срещу моята, пак няма факти. Нямам за цел да дълбая дали реално Вашите роднини допринасят за развитието на държавите, в които работят, или точно обратното - нито можете да го докажете, нито пък бихте имали интерес да споделите, ако е второто :) Толерастията, както я наричате, се различава от състраданието с друго човешко същество :)
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да отиде до най близката маала при братовчедите си..нали има училища!Тая кво иска персонален учител ли?Идват от голите пустини ама с претенции и се правят на велики а,ахакбарите
13
3
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До НиколайДа, Николай имам и аз роднини - икономически емигранти във западна европа, обаче разликата е в това, че те са високо образовани и самите държави в, които работят имат полза от тях. А, тези са меко казано дивaци, които имаме тук.. абее, айде ако обичаш да не тровиш хубавите празници с разни толеpастии!
12
1
 
18
 
! Отговори
Този преди 7 години
Вестник е собственост на ислямската Ал Джазира.
11
20
 
4
 
! Отговори
Николай преди 7 години
До До Днес Здравейте! Аз съм и продължавам да работя :) Какъв е проблемът, че хората искат да научат езика ни? Откъде сте убеден/а, че това са измислици? Откъде сте убеден/а, че някой някому е платил? Аз също, без да разполагам с факти, без да Ви познавам, предполагам, че поне един Ваш роднина, защо не и Вие самията/самата, имате роднина икономически имигрант в чужбина :) Нека поне преди и по време на празниците да бъдем хора, без агресия и стереотипи. Весели празници :)
10
1
 
23
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Ей не ви ли омръзна да драскате измислени историйки. никой не ви вярва на дрисканиците ама явно по Коледа са ви удвоили надницата и трябва да се отчетете. жалки предатели