Активни потребители: Внимавайте с метанола в течностите за чистачки

ЕС ще забрани продукта за масова употреба от 2018 г.
Обновена: 19 яну 2017 19:26 | 19 яну 2017 19:05,
6
Активни потребители: Внимавайте с метанола в течностите за чистачки

Проучване на асоциация „Активни потребители“ информира, че течности за чистачки с метанол масово се предлагат в търговската мрежа и основно в големите супермаркети. От организацията предупреждават потребителите да избягват този тип продукти като особено опасни за човешкото здраве.

Установени са и някои пропуски в етикетирането на различни продукти.

Експертите предупреждават, че основните рискове, които крие метанолът, са свързани с риск от поглъщане или вдишване. Вдишването на метанолови изпарения причинява раздразнение и възпаление  на лигавицата на носоглътката, световъртеж, гадене, главоболие и замъглява зрението.

Затова Европейският съюз предприема мерки за забраната му в продукти за масова употреба. Очаква се тя да бъде окончателно приета на ниво Брюксел през 2017 г. и да започне да се прилага в началото на 2018 г.

Каква е алтернативата? Етанолът, макар и малко по-скъп като продукт, е адекватен заместител на метанола в продукти за размразяване поради ниската му температура на замръзване. Това е посочено и в доклада на Европейската агенция по химикали, с който се предлага ограничаването на метаноловите продукти.

Етанолът не е токсичен и не причинява увреждане на органите. Единственото му опасно свойство е, че също е силно запалим, поради което единствената предупредителна пиктограма за опасност, която трябва да фигурира върху етаноловите течности за чистачки е пламъкът.

Положителен факт е, че метаноловите течности за чистачки вече не се предлагат в най-големите вериги бензиностанции. Те са заместени от безопасни за човешкото здраве продукти на базата на етанол/етилов спирт, който е със земеделски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Тези активните друго не могат ли да си пийкат ами посягат на чистачките на българина.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като ми замръзна течността за чистачките се ядосах,отидох на аптеката купих си литър спирт 90% и след като се размръзна течността я изхвърлих и сипах спирта.Аман от ментета!Доколкото знам етиловият спирт замръзва при -120 градуса.Вярно,че е по скъп,но икономията е майка на мизерията!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много преди в Русия да се отровят от метанол, у нас преди 5 години три деца наведнъж умряха от пиенето на течност за чистачки.