ОмбудсМая видя в машинното гласуване условие за честни избори

ЦИК не си е свършила работата, Кодексът е ясен, заяви тя
15
ОмбудсМая видя в машинното гласуване условие за честни избори
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова смята, че е било възможно да се предприемат необходимите стъпки, за да се осигурят машини за гласуване, но това не е направено.

Още по темата
"Не съм очаквала, че институциите до такава степен ще неглижират своите ангажименти, че в един момент ще обявят, че не могат да изпълнят разпоредбите на закона", коментира тя по повод вчерашното решение на ВАС, който постанови, че на предстоящия предсрочен парламентарен вот във всички секции трябва да бъдат осигурени машини за гласуване.

Манолова допълни пред БНР, че в закона е бил предвиден плавен преход за въвеждане на машинното гласуване, докато се стигне до 1 януари 2017 година, когато трябва при провеждането на всички избори на избирателите да бъдат осигурена възможност да дадат вота си чрез машина.

"Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. Можеше това да бъде възложено на български производители", коментира още омбудсманът.

Според нея волята и на това мнозинство в парламента е била препотвърдена при отварянето на Кодекса през месец май 2016 година и то не е отложило задължението да се провежда машинно гласуване на всички избори след президентските.

Манолова определи аргументите, че машинното гласуване може да не бъде приложено във всички секции на предстоящия вот като абсурдни и "правни небивалици". "Че ще има предсрочни парламентарни избори се знае буквално от деня на втория тур на президентските избори – имаше три месеца време да се промени законът", посочи омбудсманът.

Според Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това прозвище, с което искате да минете за оригинални никак не е удачно. Нима не ви прави впечатление, че не е оригинално? Бих казал, дори е доста тъпо!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще нагуши паричките за машинките за гласуване? Ха сега познайте кой и ще ги и плата .Ся кажете госпуда къде в ЕС които на някои не им излиза от устата когато имат интерес има гласуване с машинки?
8
2
 
5
 
! Отговори
Щом е Мая значи не! преди 7 години
Като си спомня изборите 2013 и Мая Костинбродска и ме побиват тръпки.Вероятно *** са открили начин да манипулират изборите с машинното гласуване.
7
1
 
4
 
! Отговори
Vei преди 7 години
Bg medii sa mafia.
6
1
 
10
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Излишни пари !!! Много малко хора ще гласуват машинно !!! РБ се оляха !!!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честни избори?!)))Такова животно нема.Възможни са само, ако никой не гласува. Те тогава ще ви видя колко ВИЕ сте честни. Двама души да са отишли до урните , вие ще ги обявите като 2 млн.Машините нямат морал, не го търси ти там.
4
4
 
7
 
! Отговори
НАТРЪМПЧЕН преди 7 години
Тая чалгаджийската шоуменка Мая Манолова май е време Корнелия Нинова да я уволни и да ходи на *** при възродителят Първанов които незнам защо смята че е комунистРеферендум при въведено за първи път от 1989 задължително гласуване където над 1 000 000 човека най-вече от дедо и баба над 70 са смятали че ще им треснат парична глоба ако не гласуват и там ако е валиден то в цялото правителство на България трябва да участват само ало-изцмамниците
3
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Пък в Холандия ще връщат гласуването с хартиени бюлетини, заради .... заплаха.
2
5
 
14
 
! Отговори
ООООоххх, преди 7 години
Ама,какво и стана и на тая жена,бе? ...Властта съвсем замъглява мозъка на политиците.....машинното гласуване е НАЙ-ЛЕСНО ЗА МАНИПУЛИРАНЕ.ПО-ЛЕСНО И ОТ СЕКЦИОННИТЕ ПРОТОКОЛИ И СПИСЪЦИ....
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа... Аз пък виждам условие за източване (крадене) на още пари. Пък с мошеници какви честни избори ?