С 200 лв. глобяват собствениците на кучетата без чип

Самият чип – стъкло, колкото оризово зърно. Слагат го във врата
21 фев 2017 07:47,
43
С 200 лв. глобяват собствениците на кучетата без чип
Снимка: Reuters, архив

С 200 лева ще бъде глобяван всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Санкцията стана факт, след като изтече гратисният период от една година за влизане в сила на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

"Всеки собственик на куче, навършило 4-месечна възраст, е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на агенцията по безопасност на храните," обясни д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи", цитирана от "Труд".

Цената на задължителния чип е около 40 лева. Очакванията са по този начин загубени животни да се откриват лесно, а и да намалеят случаите на изоставяне.

Досега се позволяваше вместо микрочип да се прави татуировка на кучето. С времето обаче изображението избледнява, твърдят експерти. Собственици на животни разказаха пред “Труд”, че системата работи и вече има случаи на върнати изгубени домашни любимци благодарение на поставен микрочип.

Проверка в системата на БАБХ сочи, че досега 80 724 кучета са с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги.

Всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, а също и да плаща такса за притежаването му, чийто размер се определя от съответната община. В София тя е 24 лева на година.

От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди и служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка.

Микрочипът представлява голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да се въведат освен данни за собственика и четириногото, също и информация за здравословното състояние на животното, негово описание и снимки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Кога ли ще почнат да глобяват тези хора, които не могат да стигнат да си изхвърлят *** в кофите.
33
3
 
1
 
! Отговори
Тман преди 7 години
има чип кучето ми от година и половина, ама преди няколко седмици от служители на общината Варна, забрави абревиатурата на звеното, не можаха да го прочетат със тяхната машинка, казаха ми, че често се случвало след 1 година да изчезне този чип!
32
0
 
3
 
! Отговори
До днес бе ге преди 7 години
Днес бе ге, какво нецензурно има в думата кучешки и_з-пr_***жн-ения?
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да имаш животно е преди всичко отговорност! И без чипове хората ( на които им пука) слагат медальони с данните си, за да може когато кучето се загуби тези, които са го намерили да се свържат. Сега с чиповете на доста стопани, които са готови да си изхвърлят кучето за най- малкото нещо ще им се стъжни.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва яки глоби за тия кучкари, целия квартал е в кучешки ***. Лятото тези *** се превръщат в прах и директно се поглъщат от хората.
29
1
 
5
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Системата унифицирана ли е вече? И всеки ветеринар е вързан с нея?Да, бе!Идеята е отлична, ама изпълнението е българско.
28
1
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Идеята е,че кучето представлява източник на макар и минимална опасност-да нападне,да избяга и да зарази някой,нуждае се от разходки-обособяване или изграждане на подобни места, и тн.за разлика от рибите,костенурките и котките,за които горното не важи,а чрез чипа това може да се контролира.При изгубване на животното-домашен любимец,чрез чипа може да се установи,кой е собственика и тн.Само че за това,не е достатъчно да си много умен,а да не си достатъчно ***!
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 30:Ами... да имаш кола и апартамент е различно. Кучето е домашен любимец - също като... рибките, примерно. И както котката, костенурката и т.н. Питам единствено каква е разликата, и защо за кучето да се плаща, а за другите видове домашни любимци - не. Аз разлика не виждам.Не се прави на много умен.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И откъде накъде ще плащам такса понеже имам куче?"А де! А откъде накъде ще плащам такса, че имам апартамент? А от гдя на гдя да плащам, че имам кола? И от дек на дек да я водя на технически преглед?!?
25
4
 
9
 
! Отговори
Нарочно го правят преди 7 години
Това се прави нарочно за да свикват хората и след това и на тях да се сложи!Ако някой си мисли, че на тия им пука за животните се лъже жестоко.Крайната им цел е хората според мен.
24
3
 
5
 
! Отговори
гого преди 7 години
A със колко ще бъде глобявана изкукуригалата съседка, която всеки ден си изнася на улицата изостаналата храна от в къщи и я насипва по тротоара, за да храни скитащите животни, уж.
23
5
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
След като имате възможност да гледате домашно животно, да го водите на ветеринар, да му слагате ваксини и т.н. 30-40лв ли ще ви бутнат? Та вие давате на седмица по толкова за цигари... Това се прави с цел да се ограничи малко или много изхвърлянето на кучета от "добри" стопани. Ако пък изгубите вашето куче, намирането му би било една идея по-лесно.
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някак си, не виждам това как ще стане "задължително" в малките населени места, където във всеки двор има куче. Знаеш ли как баба и дедо ще извадят 40лв за чип, че и 24 на година???И откъде накъде ще плащам такса понеже имам куче? А ако имам котка или някаква друга "животинка"? За нея защо няма такса - каква е разликата? Това е измислен "данък", с който да се цоцат пари.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
До АнонименА защо не започнат да глобяват и всички, които си изхвърлят отпадъците където си пожелаят? Защото без или със сняг *** от хората винаги обитава детските площадки. А ако кучкарите са нормални хора ще почистват след кучетата си.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Stefko 88Толкова ли си беден за 20 кинта бе Стефко?Или си поредния Анрешко,който си мисли,че е прекарал системата,ама иначе има претенции,че чрез данъците си издържа едва ли не половината държава?
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз чип съм му сложил,плащам му и данъка,ама кво правим с общинарите,които пък нямат уреди за разчитане на информацията?Каква е ползата от файдата?А точно по този начив могат да се изхващат собствениците на кучета,за които не се плащат данъци,не се водят редовно на имунизации и прегледи,а след като родят или изхвърлят кучилото или ги продават като"чистокръвни" породи!!!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До FAKE newsами то е вече е измислено , остава само да се приложи , а тогава ще сме BIG BROTHER FOR FOREVER...не че сега не сме
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Занимават се с глупости. Ако забранят търговията с кучета на нелицензирани лица проблемът няма да се реши но поне ще стане далеч по-малък. Сега има хора дето са го обърнали на препитание да продават в нета "чистокръвни" кучета без да плащат един лев данък
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще трябва и ние да се чипираме. От кучета се започва.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След кучетата идва ред на котките, после на хората, ... радвайте се ...