11 искания: Родители срещу насилието в забавачки, школа

Националното им недоволство ще е на 10 май в София
5 май 2017 12:30, Анисия Иванова
45
11 искания: Родители срещу насилието в забавачки, школа
Архив: Булфото

Родители свикват национален протест срещу честите прояви на психическо и физическо насилие над деца в яслите, детските градини и училищата.

Чрез проверките, предизвикани след сигнали за агресия, не се постига никакъв резултат, убедени са организаторите.

Ема Черногорска от сдружение "За децата ни" е сред потърпевшите родители. Тя е пуснала жалба преди три години, но без успех.

"Единствено и само чрез видеонаблюдение – което е едно от нашите искания на протеста, може да бъде направена реална проверка какво се случва в детското заведение при съмнения от родители за нещо нередно. Единствено такава проверка би била адекватна и би била от полза", посочи Ема Черногорска пред БНР.

Родителите поставят 11 конкретни искания, за които ще настояват по време на протеста. Под номер едно е искането  персоналът в градините и училищата да минава редовно на психо тестове, както и на тест за професионални и нравствени качества.

Второто изискване е във всяко помещение и в дворовете на градините и училищата да има камери с достатъчно висока резолюция и звук, за да могат родителите, чрез онлайн достъп с парола, да имат възможност да наблюдават заниманията.

Родителите настояват при доказано насилие над деца служителите да бъдат дисциплинарно уволнявани и да им бъде наложена забрана да заемат сходна длъжност за период от 5 години.

Друга идея е да има лимит от 5 деца, за които да се грижи всяка медсестра или педагог. В групите децата да са не повече от 20 и не повече от 20-22 в един клас в училище.

Родителите настояват още да се забрани гледането на телевизия в градините, а при прием родителите да имат право да придружават детето за по няколко часа, докато то се адаптира в новата среда.

Протестът е насрочен за 10 май от 11 ч. на ул. "Оборище" 44 в София, където се помещават общинските дирекции "Здравеопазване" и "Образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
13
 
6
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Много ми е интересно тези дето коментират децата тук, дали са родители. Да децата получават основното си възпитание у дома, но само до 3. След тръгване на градина, детето е 10 часа в градината и 3 у дома, според вас, кое има по-голяма тежест. С удоволствие бих си седяла у дома да си ги гледам, но уви, няма да има с какво да ги храня. Ясно е, че учителите са малко и зле платени, но ако нямат желание да се занимават с децата, трябва да си търсят друга работа, а не да избиват комплексите си в/у тях
6
2
 
17
 
! Отговори
Браво ! преди 6 години
добавете още:- Трудово възпитателни училища за агресивни деца !- отговорност на родителите за действията на децата !- въвеждане в програмата на предмети 0Морал,Право и Религия !
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моя позната детска учителка в началните група на градината твърди ,че около Нова година и Коледа, когато никой не работи, родители са я питали защо няма сборна група, за да пращат детето си в градината, защото ЩЕЛИ ДА ХОДЯТ НА ХИЖИ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ и нямало кой да им пази наследниците.Друг случай, дете с кожно заболяване и рани по главата, а майка обвинява моята позната че е била детето. заедно отиват на лекар и се оказва ,че е от липса на хигиена и кожата не детето е инфактирана.
4
1
 
20
 
! Отговори
развеселина преди 6 години
Учителите не ви виновни, че няма дисциплина в училищата. Търсете виновните в МОН.Тези дискриминационни искания за ежегодни психо тестове трябва да важат и за родителите.Много от тях са напълно неспособни да бъдат такива.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как ли биха изглеждали част от исканията на децата към родителите им? "1.Сутрин мама да ми приготвя закуска, а не да ме праща на училище с кроасан и чипс; 2.Като се приберат от работа мама и тати да ми обръщат внимание, а не да стоят пред телевизора като зомбирани; 3. Мама да се събужда преди мен в почивните си дни, а не да спи до обяд" .
2
6
 
29
 
! Отговори
Наблюдателна преди 6 години
Да, насилието над деца е недопустимо, сэгласно съм с родителите. Но, скъпи мамчета и татенца, замисляте ли се над това какви изчадия пращане в учебните заведения, как късат нервите на учители и съученици, че даже ги и убиват!? Възпитанието започва от къщи, учището е да дава знания, а не да задоволява капризите на глезени момини дечица и вманиачени мамчета!!!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ЦЕННОСТ,която е популярна в САЩ, но която е абсолютно неприложима и нежелана у нас, а именно майките да си гледат децата у дома. Това се постига като държавата в общините осигурят икономическа основа за получаване на необходимите доходи, така че работещите бащи да осигуряват семействата, а майките да са си при децата.Не виждам някоя загрижена родителкка да е инициирала Национален протест за това, че не може да е при детето си.Това не означава, че толерирам тормоза.

Спонсорирани публикации