Цената на агнешкото – без промяна. Евтин внос подбива родното

Производители искат помощ от държавата, за да са пълни оборите
6 май 2017 09:33,
36

Цените на агнешкото са без промяна. Заради големият внос от Румъния и Македония, тази година родните фермери отчитат ниски продажби. 

Вече повече от 12 години Цанко Станков отглежда агнета във фермата си край Перник. Има редовни клиенти, но признава, че по Гергьовден наблюдава все по малко търсене.

"Те познават вкусовите качества на агнетата, идват, когато разберат каква е цената, се отказват от нея", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Изкупните цени във фермата на Цанко са в порядъка на 8 лева за килограм живо тегло.

Други животновъди обаче са принудени да свалят стойността на продукцията си заради завишения внос. На животинския пазар в Благоевград производители разказват, че не могат да продадат стоката си.

"Ние оня ден търсихме 6 лева, не ни дават, сега тъсим 5 лева. Пак им се вижда много, къде да го даваме, като фуража е скъп? Едни произвеждат и печелят, ние сме губещите, ама какво да правиш", коментира Милан Олев, животновъд.

"От Македония и Румъния свалят на 4,50 и тук го продават на божествени цени. Е редно ли е моето да не продавам тук, а те да внасят", чуди се Стоян Тренчев.

И докато някои се борят с чуждия внос, други, заобикаляйки данъчните тежести предлагат по атрактивни цени. На  импровизирания пазар в столичния квартал "Христо Ботев" килограм месо от живо агне струва 4 лева.

"Имаме си 7- 8 овце всичките. Изкарали сме ги да продадем, но ние повечето на вересия ги даваме. После като пуснат пенсиите и ни дадат паричките.Кво да ви кажа – при тая безработица, при това безпаричие, няма как да ги даваме на по-висока цена", признава Гошо, продавач на агнета.

В магазините ситуацията е малко по-различна. Търговци са мнение, че българското месо винаги е било на пиадестал по празници.

"Е, зависи кои какви средстава може да отдели, но по принцип може да е по-малко обаче да е качествено", коментира Боряна Иванова, продавач в месарски магазин.

В магазинната мрежа средната цена на агнешкото трупно месо е 15 лева за килограм. Клиентите определят сумата като справедлива, когато се гарантира качество.

"Според мен е с проверено качество, другите са замразени и кои знае от кои държави идват и от кои запаси", коментират те.

И докато потребителите се надяват на качествена родна продукция, производителите настояват за повече помощ от страна на държавата.

"Не искам да имам в джоба, искам стадата да ги увеличавам, това е проблемът, не знам как ръководителите на министереството и партнийните структури решават този проблем, но животновъдството и овцевъдството е страшно зле", коментират от бранша.

Животновъдите у нас настояват за по-големи субсидии, с която да развиват бизнеса си, както и за облекчаване на критериите при износ на родна продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PLASHTAM MAKSIMUM 2 LV. I 30 ST.NITO STOTINKA POVECE.SELYANDURITE SA MNOGO HITRI,NO I NIE GRAGDANITE NE SME PROSTI.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиваш до най близкото село,хората гледат агнета!Разбирате се за кога ти трябва той ти го коли и разфасова,цената от години е 5 лв!!!Ако ти е много винаги може да се комбинираш с някого,много сложно егати!
31
1
 
13
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Той тоя Цанко в час ли е ? В нашите прекрасни родопи, натурално агнешко живо тегло е около 5лв/кг, той нашия хитряга го пуска на 8лв. и иска клиенти ...
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 8 000 000 рогат *** през лошият тоталитаризъм днес след 27 години слобода и мемоникрация не остана почти нищо! През тоталитаризма за гергьовден си купувах цяло агне 8 кг. трупно от магазина на 2.50 лв. за килограм при заплата от 300 лв. Днес в свободна мутроландия с 400 лв. заплата купувате на 15 лв. кг. агнешко. Харесва ви нали?
29
1
 
14
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
все ми е тая, че било румънско щом ми е по джоба. Кскво като са гледани отвъд Дунав. Чудесни стада имат и то много. Поне съм ги виждал из цяла Румъния. Нашите стада къде са, на борсата с прекупвачи :)
28
0
 
21
 
! Отговори
Абсурд преди 6 години
Държавата на абсурдите, мила родино. Няма такава трагикомедия като България, е може би Сомалия.Държавата на разграбеното и несъществуващо производство, държавата в която всички се мислят за нещо специялно а всъщност са гола вода.Не знам комедия ли е или ужаси. Май и двете.
27
1
 
17
 
! Отговори
Айде нема нужда преди 6 години
Както казаха по-долу - 2 кг. бутче излиза около 30 лв, кокала в него сигурно има 1 кг. И какво излиза - 1 кг. агнешко - 30 лв. Е що си го не фукнат там, дето слънце не изгрява?
26
3
 
8
 
! Отговори
Ще живеем преди 6 години
Ще живеем по-добре и без българските фермери! Андрешковци не ни трябват, само ни използваха нас - войници, ученици и студенти заради скапаното ни социалистическо селско стопанство! Да си я дават качествената продукция на дечица и внучета! Аз не им я искам!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ПРОДАВАТ ПЪРВО В СТРАНАТА СИ,А ПОСЛЕ ЗА ИЗНОС.САМО У НАС НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ,ГЛЕДАТ ВСИЧКО ХУБАВО ДА ИЗНЕСАТ,ЗА НАС ОСТАВА ***,ДЕТО И НА ЖИВОТНИТЕ СИ НЯМА ДА ГО ДАДАТ И САМО РЕВЪТ"ИСКАМЕ СУБСИДИИ,РЕКОЛТАТА Е ЛОША,ДЪРЖАВАТА ДА ПОМАГА-ДЛЪЖНА Е.
24
0
 
17
 
! Отговори
селянин с BMW преди 6 години
За субсидиите не знам,но знам че в нашето село имаме 3 чобана с овце и кози.За Великден искаха по 15 лв/кг за агнешкото,и 18 за ярешкото!Нашите хора са имотни,и не обичат да ги правят на серсеми!Не може миналата година да си давал 10 лв,а тази-15!Не става!Купихме си зайци за празника,и всичко стана ОК!А тарикатчетата чобанчета се хванаха за палците!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 24 същата работа е Дания, Англия, Германия, Франция, Австрия, останалите получават по-малко, но пак в пъти повече от нашите. За капак колкото по на изток отиваш толкова повече падат субсидиите. Затова прехвалената СЛовения е в гърч, а народа им е пред бунт.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 24 Дават но имат ограничения до 50 декара на човек, за да не могат да имат много монополи както при нас. Което е забавно че половината от тези фермери монополи са турци който управляват земята от Турция. При тях субсидията е около 40-50 000 евра, после като сложим допълнителните им помощи, примерно че работят земя, взимат по 125 евро на декар, при нас българските фермери взимат 20лв. Субсидия за чиста продукция, субсидия за това, субсидия за онова и готово. сайта на ес субсидиите се вижда
21
4
 
13
 
! Отговори
хаха преди 6 години
В Холандия давали 100 000 за 50 декара хахаха. Много сте зле . Има една приказка дето царя казал "Дайте му 10 жълтици" , и ги подал на първия съветник , той от своя страна казал "Дайте му 9 жълтици " и ги подал на втория съветник и така докато последният съветник , прибирайки последната жълтица в джоба си , казал "Наложете му 10 камшика".Такава е истината с помощите от ЕС , и затова сме - където сме.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България липсват условия за честен и нормален живот. Всичко е корупция и далавера. С какво българското животновъдство е по различно. Да са живи и здрави агнетата. Да порастват дърти овце.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 17 Веро, внасяме от Турция, тук го разреждат с вода и пакетират. Препарати за пране, внасяме разреждаме пакетираме, химия внасяме разреждаме пакетираме. Боя, *** боя внасяме разреждаме и пакетираме. свинско от Бразилия внасяме, дълбоко замразено от 60-те за военните им. Това ядете в саламите. спирт внасят от Турция за ракиите, платове за дрехи, всичко. ние не произвеждаме, ние само пакетираме. палмово масло ето ти сирене, масло. розова слус, от ЕС внасяме, забранена в ЕС(черва копитам уши)
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 17 защо не обявиха резултатите на разследването на ЕС за субсидиите? с по 50 декара земя, даваха по 10 000лв, а отпуснатите средства е трябвало да са по 20 000лв, къде са изгубените, защо никой не казва? И въпреки всичко тези 20 000лв са нищо сравнение с една холандска субсидия за същите декари от 110 000 ЕВРО. затова продават стоката на символична цена, затова фермерите в България са намалели с 55% за последните 15г
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 17 12г преди да се присъединим в ЕС и след като сме присъединили какво се случва с БВП. Срив. Колко български марки останаха? Посочи една държава членка на ес от линията Германия, Австрия, Италия на изток която да е добре, която дългът да е по-малко от 50%, ние сме единствените с 25%. Толкова ни е голямо производството че когато има българска стока в Била я въртят на реклама по всички медии.
16
2
 
1
 
! Отговори
добър апетит преди 6 години
Да им пуснат една проверка на македонците как гледат агнетата,сериозно,много ще ми е интересно
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
17 Турция се конкурира със свръх производство като китайците, защото при тях я няма нашата мода, селянин е лошо нещо. Имат земеделци имат шивачи, при нас това е *** работа и всеки бяга в града да се прави на патрон. какво конкурат македонците? 1 дини и 1 зеле. За всеки внос, държавата им получава пари! А при нас е обратното! 12г преди да влезем в ЕС трябва да отворим пазарите си за безмитни ЕС стоки, след като влезнахме си оставаме, ама те вече са грабнали пазарите. Виж БВП на БЪлгария 12г
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво излиза, че за всичко е виновен ЕС. Щото на другите давал много субсидии пък на българите не давал щото били православни и щото държали за Русия. Глупости на търкалета. Вината си е у нас. Македония и Турция не са членове на ЕС и въпреки митата успяват да ни конкурират и подбиват пазара. Излиза че вината си е единствено у нас, а причините са две. Едната се нарича изостаналост, а другата мързел. Изостаналоста се бори с умна държавна политика (нямаме такава), но мързела не знам как.