Средната заплата – "зеле със свинско", но кое е повече?

Менда Стоянова: Сега всеки може да си намери работа у нас!
50
Средната заплата – "зеле със свинско", но кое е повече?
Снимка: архив, БулФото

"Средната работна заплата е като зеле със свинско, зависи кое е повече. Бюджетът обаче работи със средни цифри, които касаят всички". Така шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира темата с ръста на доходите пред bTV.

Още по темата

Бюджетът предвижда ръст на средната работна заплата и доходите въобще и е нормално минималната работна заплата да расте по същия начин, каза още председателят на бюджетната комисия.

Според Стоянова няма причина минималната заплата да не стане 610 лв. до 2020 г., както предвижда правителството.

По думите й в тригодишната бюджетна прогноза, приета от кабинета, е заложено в следващите 3 г. да има по около 10% ръст на минималното възнаграждение.

"Пари за всички едновременно няма и няма как да има", категорична беше тя.

"Преди това трябва някой да ги изработи и то с висока добавена стойност, не с минималната си работна заплата", отбеляза Менда Стоянова.

Тя смята, че в момента всеки може да си намери работа в България.

Стоянова допълни, че по Черноморието се търсят начини да се привлекат украинци и молдовци, за да работят през летния сезон, а в Пловдив има много инвеститори и липсва конкретна работна ръка.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че хазната на държавата е пълна. За първото тримесечие преизпълнението на приходите е с над 650 млн. лева. Във фискалния резерв в момента има около 12,5 млрд. лева.

"Това, че има пари в резерва, е добре, означава, че държавата е финансово стабилна", каза Стоянова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
36
 
8
 
! Отговори
2к заплата бедняк преди 6 години
Който има малко акъл в главата може да изкарва нормални пари, който е про3д, неук и мързелив работи за къси пари, реве против правителството и желае да се върне комунизма, за да може да краде от ТКЗС тата.