2/3 от българите не са купили книга в последната година

Четящият човек: Млад, с висше, живее в голям град
90
2/3 от българите не са купили книга в последната година
Снимка: архив, БулФото

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година.

Това показват данни на "Галъп интернешънъл", публикувани по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Още по темата
32% твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца. Известно е, че в такива отговори хората често не са особено искрени, посочват анализаторите.

13% заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.

Данните са от национално представително изследване, проведено между 4 и 11 май сред 819 души в цялата страна. То е част от изследователската програма на агенцията, независима от външно финансиране.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, когато "Галъп" отново е проверил дяловете, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава. Разбира се, засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение, посочват социолозите.

Затрудненият достъп до книги е другата ключова причина за отчетените резултати, тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги.

Според данните, делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са вземали от библиотека, са два пъти повече от мъжете.
 
Добрите новини са, че почти половината от хората, на възраст между 18-35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са вземали книга от библиотека. Това се дължи до известна степен на необходимост – за нуждите на образованието, например.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОКРАЦИЯ ? ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. АЗ СЪМ РУСОФИЛСКИ РОБ И ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ НА СПИРТ. ПАРИ ? КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ ? ОБРАЗОВАНИЯ ? НЕ МИ ПУКА, ВАЖНО Е САМО РУСИЯ ДА Е НОМЕР 1 !!!!!!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Ти знаеш ли какво въобще е демокрация бе, *** ? Без избор ли ти се живее? Т ЪП си на куче, приятел. Ходи в Русия, там друг избор от джудженцето путин нямаш :) Или може би предпочиташ Северна Корея ? Сешник Т ЪП
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаме какво да ядем, книги ще купуваме.Но си имаме асфалт! Това някой дали им го е казал, а? За какво ти е книга, като си имаш магистралка? Друго си е да си джиткаш бос по пътя и да си свирукаш "Нашата полиция ни пази".
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаден превод и много првописни грешки.Цените до небето, качеството на книжното тяло-нулево.На четец или стари издания.Освен това , ако купувам всичко, което чета след две-три години в дома ми ще се задръсти с хартия.
25
1
 
9
 
! Отговори
1984 преди 6 години
Четете Оруел, деца, без значение от носителя.
24
1
 
4
 
! Отговори
турчина преди 6 години
до 12Аз не живея в ТР мой човек. Но черпя богатство от две места: българско и турско. Какво богатство? Знанието.В турското You Tube само пишеш Sesli Kitap и ти излизат световни шедьоври като Виктор Юго примерно. Това е книга с глас. Четат я известни дубльори в Турция или личности. Все едно Слави Трифонов да ти чете Война и Мир. Има сайтове които конвертират клипа в Мп3 за секунди и 3 часа слушаш книга. И БГ варианта е доста богат.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ползвам няколко руски библиотеки в интернет с поне 10 милиона тома литература на 17 езика. Само в една от библиотеките има три книги, преведени от български. Нашите интернет библиотеки са малко, малки в тях има предимно американска *** булевардна литература. За 2016г. съм купил 10 хартиени книги.
22
3
 
7
 
! Отговори
маке преди 6 години
харесах си една енциклопедия за лов и риболов при пенсия 160 лв и цена на книгата 120 лв ке си я купим на п уткин ден
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кой купува на хартиен носител в днешно време? Всичко се тегли от нета...В нета има толкова малко от стойностните книги, че няма как без хартиени. Ще се минат десетилетия преди да се дигитализират 1/10 от книгите по света.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с книгите стана като с музиката, певците не си мерят продажбите на албуми, а гледанията в you tube. Така че подобни " статистики" изобщо не са обективни.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна скука е писател като Орхан Памук. Не ми се чете книга от него... Има едно издателство Еднорог. Те само за пари ламтят. И други подобни... Хубави са книгите, които излизаха в Б-а преди 89-та година. Тогава имаше добри преводачи.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да така е, но си свалям в електронен формат от интернет. Все пак така ми излиза по-евтино.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кой купува на хартиен носител в днешно време? Всичко се тегли от нета...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бяха я прочели!
15
0
 
11
 
! Отговори
от дете преди 6 години
Чета много. И притежавам стотици книги.Но вече и аз съм в тази статистика. Книгоиздателите прекалиха с печалбарството. Полета на максимум. Междуредие на максимум. Букви огромниСамо и само да ни убедят че тухлата струва 30 лв. А ако погледнеш някое по старо издание. Обема му е 3 пъти по малък. Ама как да ти вземат тия пари за малко книжлеИма си ел книги. Интернет библиотекиДа духат супатаПродължавам да чета много. Но от това пари за тях няма
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно какво бъдеще го чака дете, което не може да борави със смартфон, таблет и/или компютър - може би овчар?Ти видял ли си овчар без смартфон? Нали ще изкука от скука по къра ако няма смартфон с 3G?
13
2
 
0
 
! Отговори
patrioti ili nacisti преди 6 години
pishete gramotno ve i samo na kurilica
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2/3 от българите живеят на ръба на оцеляването, 1/4 от пенсионеите ровят по кофите, докато ислямистите се ширят на държавна издръжва. Пикам ви на деморкацията бе паляци
11
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 6 години
И да си на ти с технологиите, все някой друг в БГ ще е по-напред от теб с далаверите.
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Книгите са отживелица! Сега е ерата на "смарт дивайсите".А и дори традиционалистите изпозват електронни книги.