2/3 от българите не са купили книга в последната година

Четящият човек: Млад, с висше, живее в голям град
90
2/3 от българите не са купили книга в последната година
Снимка: архив, БулФото

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година.

Това показват данни на "Галъп интернешънъл", публикувани по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Още по темата
32% твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца. Известно е, че в такива отговори хората често не са особено искрени, посочват анализаторите.

13% заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.

Данните са от национално представително изследване, проведено между 4 и 11 май сред 819 души в цялата страна. То е част от изследователската програма на агенцията, независима от външно финансиране.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, когато "Галъп" отново е проверил дяловете, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава. Разбира се, засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение, посочват социолозите.

Затрудненият достъп до книги е другата ключова причина за отчетените резултати, тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги.

Според данните, делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са вземали от библиотека, са два пъти повече от мъжете.
 
Добрите новини са, че почти половината от хората, на възраст между 18-35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са вземали книга от библиотека. Това се дължи до известна степен на необходимост – за нуждите на образованието, например.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
ок беше грубо преди 6 години
Някой беше ми казал,че от хартия се помни по-лесно,така е прав е....Чакай Титааааа :)
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Висенето пред компютъра компенсира възможността да се набавят книги.Децата и младежите не четат много, защото нямат достъп до интересните книги поради финансови причина. А за интернет се абонира ще не ще - и учебният процес го изисква, и целият съвременен живот е непълноценен, ако не ползваш компютър.Да не се забравя и това, че четенето е като яденето - апетитът идва, когато започнеш да го практикуваш!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скептично ностроените относно книгите на хартия, да прочетат "Това не е краят на книгите" разговор на Жан-Филип дьо Тонак с Умберто Еко и Жан-Клод Кариер.
46
3
 
15
 
! Отговори
Купувам книги преди 6 години
всеки месец, защото мога да си го позволя!Но повечето българи трябва да избират -дали днес да купи книга или да напазарува такова количество хранителни продукти, каквото ще е достатъчно,за да се сготви ядене, достатъчно за два дена,ако семейството е четиричленно и ако домакинята е достатъчно опитна.Преди 30 години пред книжарниците се извиваха опашки, когато пуснат творба на добър автор. цената беше 2-5 лв.Днес биха купували повече, защото интересните заглавия са много повече.Но народът обедня
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо да купувам хартиена книга, като я прочитам за седмица и после се чудя къде да я прибера, щото си иска място. Електронните са по-евтини, ако изобщо се налага да я купиш, защото има много места, от където да се свали безплатно. Отделно че на компютъра не заема място, а и можеш да си я качиш на телефона и да си четеш където си искаш. Така че статията доста некоректно и манипулативно оплюва, и то неоснователно.
44
2
 
6
 
! Отговори
Ами преди 6 години
Не си струват 30-40 лв за книгаКато хляб с набухвателиГледаш го нормален хляб. А грамажа 650 че и по малко.Това че мога да си я позволя като цена не значи че трябва да съм жертва на алчността на книгоиздатели и книгоразпространители.И тия книги дето се купуват са им много.А в електронните библиотеки заглавията са актуални
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОткъде пари за книги ???...........Ако искаш-има начин, ако не искаш-има причини.
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина купи винетка,плати пътен данък,плати парното и тока ,плати на всякакви модератори и оператори , пллати на здравната каса и отделно на зъболекари и лекари щот ги е "избрал" ,А и трябва да яде нещо .- хората едвам оцеляват!Откъде пари за книги ???
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проучването не е много коректно, защото вече има и електронни книги.В последните години книги съм купувал само за детето. Ние с жена ми сме на ел. книги. И както по-долу са писали, така чета много повече, защото телефона или четеца е винаги с мен.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въщност си купувам хартиени книги, но от антикварни магазини и от тези,които ги продават в кашони.Намирал съм много добри екземпляри.Имам запазени издания с твърди корици и обложки на "Божествена комедия", "И'диот", "Бесове", измъкнаха ми под носа "Фауст"и име е яд.Събирам старите издания, не просто ги чета .Имам сборник със стихове на Ботев на три езика-български, английски франски. нещо което сега не се издава.Ценни са ми.
39
4
 
8
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Нормално. За какво му е на българина книга? Важното е да има порнак, жаргон и евтин алкаж в чалготеките и други демократски ценности.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От началото на годината съм си купил 13 книги 12 от тях вече съм прочел. Скъпи са но ако човек чете две книги на месец, това прави средно 30-40 лв. Тоест, нечетенето на книги не опира до пари понеже повечето от нас харчим въпросните пари за какви ли не други неща. Като например цигари и алкохол. По скоро нещата са свързани с липса на време и желание.А проблема на библиотеките мисля са старите книги. Нови заглавия едва ли имат. Иначе за любителите на стари издания на художествени романи, ок.
37
1
 
1
 
! Отговори
Демокрацията победи! преди 6 години
Хау
36
6
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Кой купува вече книги.В мрежата има всикакви книги и си ги сваляш безплатно.Книгите в книжен формат ще отпаднат до 20 години.Всичко ще стане дигитално!!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много автори, които си заслужават да се прочетат. Не се чудете вечер какво да правите в интернет и ФБ, ами си купете една книга - най-малко.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4/5 пък не са купували никога !
33
0
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
блуткави се пише с Д ! - блуДкави..........иначе мнения тук - дал Господ 1
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2/3 от българите са гладни като кучета
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Книгознание значи - на 2 дена - книга ! кога слизаш до магазина за хляб? и кой ти изкарва хляба ? малко си се увлякъл. иначе - честно казано вече не купувам книги - пенсията е прекалено малка. но пък на 20 дни ходя до библиотеката. и днес ходих и си взех 3 книги. на 68 хората също четат. а внучката е на 5,но от 2-годишна съм и извадила читателска карта. отначало вземахме с повече картинки,но сега и чета дълги приказки. дори свършихме приключенията на лукчо и четем незнайко в слънчевия град
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОКРАЦИЯ ? ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. АЗ СЪМ РУСОФИЛСКИ РОБ И ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ НА СПИРТ. ПАРИ ? КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ ? ОБРАЗОВАНИЕ ? НЕ МИ ПУКА, ВАЖНО Е САМО РУСИЯ ДА Е НОМЕР 1 !!!!!!