Родна медицина ли? Не, благодаря, казва всеки втори млад лекар

Като не им дават като специализанти 1000 лв. - бягат зад граница
124
Родна медицина ли? Не, благодаря, казва всеки втори млад лекар
Снимка: Булфото, архив

Всеки втори млад медик не е мотивиран да се реализира в България. Това съобщиха от Българския лекарски съюз /БЛС/, цитирайки данни от анкета сред 515 млади лекари, извършена през май.

Още по темата
Допитването е направено с подкрепата на здравна платформа и Асоциацията за развитие на медицинската общност.

86 на сто от запитаните от участвалите в допитването са категорични, че местата за специализация не са достатъчни.

Младите лекари посочват, че предпочитат връщането на конкурсния изпит, вместо събеседването, което се практикува към момента.

Над 67% от младите специализанти изразяват виждането си, че университетската болница е най-подходящото място за следдипломните обучения, а 20, 8 на сто заявяват, че искат болницата, в която специализират, да е многопрофилна.

Повече от половината анкетирани посочват за предпочитана начална заплата 1000-1500 лв. по време на специализацията.

Всяка година около 500 специалиста напускат държавата ни, за да намерят по-добри условия на труд.

Основна причина за миграцията е ниското заплащане, което не компенсира инвестициите, вложени за обучението по медицина и не кореспондира с полагания лекарски труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
19
 
17
 
! Отговори
8 преди 6 години
Лекари трябва да се приемат държавна поръчка след сериозни изпити и ангажимент да работят в България най-малко 10 години след завършването, или да се махнат след като платят сериозна неустойка - пълните такси с лихвите - в САЩ да се изучи 1 лекар в момента струва 1 милион долара, тук айде по -евтино -да си платят 1 милион лева и да си ходят дето искат. Разбирам, че са им недостатъчно заплатите, но ако не беше държавната субсидия щяха да станат лекари на куково лято
70
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
родоотстъпници.грозни деградирали материалисти.позор
69
0
 
34
 
! Отговори
T преди 6 години
До Киро екскелнероЗначи викаш нямаш нищо против разни перхидролки с надути джуки и пет грама мозък да карат джипове за едно към 60 хил. еврака, да харчат по моловете ежедневно хилядарки, да се плацикат насам натам, до тях брадясали *** също не си знаят парите, без ден трудов стаж, без грам образование и акъл, без грам принос към обществото, но видиш ли, образованите и кадърните ти пречат, понеже искали някакви смешни пари за труда си. Ти ли не кълнеш?! Бог вижда и ще ти го стовари.
68
2
 
6
 
! Отговори
34 преди 6 години
До big problemНе ги избира народа. Те се самоизбират.
67
13
 
5
 
! Отговори
Киро екскелнеро преди 6 години
лекарите са много способни и безскрупулни, особено зъбните, най-бързо се адаптираха и най бързо вдигнаха стандарта си на живот! аз не кълна, но на всеки се връща подобаващо на тоя свет, то за съжаление винаги на следващите поколения!
66
2
 
41
 
! Отговори
big problem преди 6 години
Защо съдиите и прокурорите взимат заплати по 3-4 хиляди лева?Какъв е резултата от труда им-намаля престъпноста или станахме сигурна държава?Здравната система досега се крепеше на почти безплатния труд на лекари и медицински сестри.След 2-3 години напълно ще рухне-просто няма вече кой да работи!Тогава заплатите ще бъдат увеличени,но няма да върнат никой от чужбина.Ще го отнесе електората,ама хак му е,той си избира тези управници.И те ще го погребат.Лека нощ,балъци!
65
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Годзилчо *** да завършиш в Харвард, там ще ти излезе по-евтино и ще ти е по-лесно.----Ами избягалия лекар,точно за такива като теб говори,че е избягал.Защото не само парите са фактор,а чалгарско-мутренската ни държава и поведение,където всеки се доказва с насилие,с простотията си,с агресията си,с връзките си и цари беззаконие.Същия проблем е и при бюрократи,връзкари,прависти и тем подобни безполезни ***,но с голямо самочувствие ***.
64
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Годзилчо *** да завършиш в Харвард, там ще ти излезе по-евтино и ще ти е по-лесно.
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ами погледни какви са средните доходи на хората и си отговори защо специализантът взема толкова! Ако живеем в нормална държава, а не в бананова, не само лекарите, а и учители и всеки човек, добре квалифициран и нужен на обществото,би трябвало да взема толкова пари, че да живее достойно, да може да ъпгрейдва периодично квалификацията си, да живее в хубав дом на добро място, да дава добро образование на децата си, да пътува, да почива и т.н.
62
2
 
38
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Без да съм лекар, позоваването на хипократовата клетва не означава да се работи без пари. Лекуването е скъп високо квалифициран труд който трябва да се заплаща справедливо. Иначе лекарят като се прибере при детето си няма да може да му цитира клетвата и то да се нахрани. Сравнете заплатите на лекарите в Румъния и ще ви се доплаче колко сме назад.естествено заплащането не оправдава некомпетенткост, некадърност, арогантност, корупция и прочие, но това е друга тема.
61
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без да съм лекар мога да кажа едно нещо: лекари,учители,програмисти и кадърни инженери са принадената стойност на обществото.Вижте кои са ни политиците-юристи,икономисти,социолози,мениджъри и вс.друга ***,която ни доведе до просешка тояга-мамка им некъдърна!
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам 5-6 приятеля, които завършиха медицина в Бг и даже се бяха реализирали като хирурзи, но заминаха в последствие в чужбина, аз самият работя в чужбина. Не парите са основната мотивация, това което се набива веднага на очи е, че културата и манталитета навън, няма го това надменно остношение от страна на "старите" лекари, има огромно уважение, професионализъм, хората с опит те мотивират на макс, веднага ти.......------Не си само ти,много хора бягат навън не заради парите или не само заради п
59
2
 
15
 
! Отговори
ААА преди 6 години
Като ви чета коментарите разбирам защо ни управлява тиква!
58
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те затова довършват болните в болниците.Тежко болни хора не искат да постъпат в болница за операция от която има нужда,от страх да не гушнат босиляка.
57
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалната заплата на един специализант по света е около 2000 евро.Тук е под 500 евро. За част от обучението си даже специализантите сами плащат на университета.И не са половината, а над 80%.
56
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
69, къде в хипократовата клетва пише, че трябва да се работи за безпари
55
6
 
36
 
! Отговори
Годзилчо преди 6 години
Да хвърлиш десетки хиляди лева за такси,да четеш толкова нощи ,да обикаляш цял ден болниците по стажове безплатно,да се явяваш на стотици изпити,да учиш,да учиш и накрая..... 400 лв заплата и бой от беззъбо и полуграмотно същество. И някой продължава да вярва че ще имаме лекари в България?
54
0
 
10
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
Какви глупости пишеш, в САЩ образованието започнало да става безплатно!!!! Издържах син в САЩ, един колеж и два университета, възможно с най-малки такси. Струва майка си и баща си! Той работеше на 3 места, получаваше две степендии за добър успех. Но при тях ако си переспективен ти плащат голяма част от университета, платиха цялата такса за втория. Аз плащах общежитието, храната и учебниците. Също и колата защото транспорт няма. Всеки студент в с кола. Сега там работи високоплатена работа.
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато са ниски доходите, хората ще бягат в чужбина, особенно образованите , дано БОРИСОВ го проумеее че за всички професии е така. то ако 1 държава няма икономика, здравеопазване, отбрана и образование .... няма да съществува.
52
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам 5-6 приятеля, които завършиха медицина в Бг и даже се бяха реализирали като хирурзи, но заминаха в последствие в чужбина, аз самият работя в чужбина. Не парите са основната мотивация, това което се набива веднага на очи е, че културата и манталитета навън, няма го това надменно остношение от страна на "старите" лекари, има огромно уважение, професионализъм, хората с опит те мотивират на макс, веднага ти се дава възможност да оперираш, да си равноправна част от екипа...