Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!

Не е казал, че буквите са получени от "Македония" или "македонския народ"
25 май 2017 21:11, Елка Василева
254
Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!
Снимка: БТА

Като заяви, че азбуката в Русия е дошла от македонската земя, руският президент е направил исторически правилно изказване - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония, пише Божидар Димитров в свое становище.

Той пояснява, че днешна Македония не е част от първоначалната територия на антична Македония – на нея има две други държавици: Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство, заключава Божидар Димитров.

Още по темата

Припомняйки заявеното от бъдещия премиер на Македония Зоран Заев, че македонци и българи са един народ, историкът казва, че би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ", пише Божидар Димитров.

Той е събрал и официалното мнение, заявявано от компетентните руски власти по въпроса:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма, пише историкът.

Божидар Димитров разказва за събитието от 988 г., когато Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия.

"И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил", пише историкът.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век., пише още Божидар Димитров.

"Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век," обяснява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
11
 
! Отговори
четете преди 6 години
браво г-н Димитров.много подробен коментар.Путин е много умен,той знае какво говори и какво прави.не е като американските си колеги/и черни и руси/ да праща войските във всяка една държава.после говорят Русия е виновна.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган каза че асимилираме турците привикайте Гьокче а що мълчите като н...ани. Тикви със тикви.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Алоооу общото е няколко капки викингска кръв в управляващите князе -- разредена с литри монголска в московия
15
12
 
6
 
! Отговори
тъкмо се преди 6 години
Чудех нашенския пишман историчар ше изгрее и ей го на. Уж защитава истината за българската азбука ама всъщност замазва гафа на московеца. Ама от човек дето мени партиите като носни кърпи зарад едната делавера какво да се очакваЗа единия келепир сичко ше напише и каже .
14
7
 
4
 
! Отговори
Алоооу преди 6 години
Какво общо има Киевска Рус от 10 век и Московското княжество от 13 век? Две напълно различни държави, с различни етноси, различни езици и история?
13
0
 
0
 
! Отговори
аре уво преди 6 години
Агент Тервел iSiktir
12
1
 
5
 
! Отговори
карина преди 6 години
Няма нужда да се обяснява нищо - всичко е толкова просто - неслучайно се свири на тънката струна на отношенията България-Македония. Напълно съм съгласна, че думите са специално подбрани - ефектът им е на лице, факт !Това се е целяло и е постигнато- хайде сега спестете на българина обясненията, изсмукани от пръстите на светила / уж / .
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И руският президент Путин е прав и професор Божидар Димитров е прав.Историята не е право за да се тълкува.
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе гонете посланика, к'восе обяснявате
9
4
 
2
 
! Отговори
ТОВА СА ЛАКЪРДИЙ... преди 6 години
Това с азбуката е ..БЕЛ КАХЪР ЗА БЪЛГАРИТЕ!КОЙ---ОБАЧЕ ОПРОСТИ РУСКИТЕ ДЪЛГОВЕ НА ГАЗПРОМ ,КЪМ НАШАТА ИКОНОМИКА , в делото на ЕС--ЗА "МОНОПОЛ" в ЕВРОПА??!!ПАК ,-----ЩЕ ЗАГУБИМ ПАРИ /милиарди-Э/ ...ДОКАТО ДРУГИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС---ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ПАРИТЕ , ЗА МОНОПОЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ НА ГАЗПРОМ!ПАК---НЯКОЙ ПРОДАЖНИЦИ СА ПОЛУЧИЛИ МИЛИОНИ ОТ РУСИЯ , ОТ БЕДНОСТТА, МЪКИТЕ И СТРАДАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тоя Божо съвсем е изгорил бушоните. Що не си хваща пътя и да заминава за Албания, ето му нещо което да разследва там Катар, Катари ,Алба, Албион Албания. Командировайте го тоя там и да почва да нищи катарската връзка Тоя от омраза към макетатa и славяните и албанист и грък ще се изкара.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо, голем си!
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
москалите заслужават Още майдани
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
москалите яко сгафиха да ни пробутват византиски номера нау4ени от у4ебник дето ние сме им го превели сега ще сме с САЩ и НАТО дорде Казан не стане пак свободен
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божидар Димитров е стар ***!
3
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като всеки продажен *** и Божо гледа да неглижира и да замаже руските гаяри с България навръх най-българския празник. Няма по-продажни същества от руските​ лакеи!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са дипломатически любезности, които герберските катили не разбират. Ще уточним от кого са получили кирилицата руснаците.
1
3
 
26
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Путин е прав!