Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!

Не е казал, че буквите са получени от "Македония" или "македонския народ"
25 май 2017 21:11, Елка Василева
254
Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!
Снимка: БТА

Като заяви, че азбуката в Русия е дошла от македонската земя, руският президент е направил исторически правилно изказване - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония, пише Божидар Димитров в свое становище.

Той пояснява, че днешна Македония не е част от първоначалната територия на антична Македония – на нея има две други държавици: Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство, заключава Божидар Димитров.

Още по темата

Припомняйки заявеното от бъдещия премиер на Македония Зоран Заев, че македонци и българи са един народ, историкът казва, че би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ", пише Божидар Димитров.

Той е събрал и официалното мнение, заявявано от компетентните руски власти по въпроса:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма, пише историкът.

Божидар Димитров разказва за събитието от 988 г., когато Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия.

"И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил", пише историкът.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век., пише още Божидар Димитров.

"Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век," обяснява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 42Да приемем, че си по-умен от тях и да не спорим. Земите им да на пътя на най-дивите миграционни процеси и там през определени периоди се е унищожавало всичко, трудно се опазва историческа памет, а и държавата им се появява доста късно...
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До московското то за какво мислиш московия (русия) я нари4ат лихварска крадлива ко4ина в хрониките )
36
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 38Няма такова нещо. Дали сме марката българи и те ще я ползват щат не щат, ако ще утре съвсем други хора да са под името българи. Докато не се докопат до проливите, ще ни гъделичкат и пощипват отвреме навреме...
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7 руснака е тъ,по племе ко се 4удиш
34
2
 
1
 
! Отговори
московското преди 6 години
Княжество е надледник на Златната ордаПо време на монголското нашествие Масква е наскоро основан търговски пост в зрмите на финоугритеУправляван от дребно князче васал на великия княз на Владимир-Суздалското княжество. *** има и Киевско и Четниговско и Галичко. Всеко с главен княз и неколко дребни князе. Татарите искат само данък. Не земя. Главния княз отговаря. *** тогавашния московски княз е алчен. Подкупва татарите. Води ново татарско нашествие да стане шеф и главен бирник на Владимир-Суздал.
33
1
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 36Знаеш, трънки. Самите руснаци спорят помежду си и не е съвсем ясно, но ти знаеш.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е руснаците вече нe ни смятат за народ, а просто за хора които обитават тези земи. Догодина въобще няма да ни обърнат внимание, никой няма да се знимава с нас вече, никой не ни гледа с добро око никъде.
31
5
 
4
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Азбуката ви македонска, политиците ви рубладжии, руската окупация от 1944- Освобождение...българите сте готови за Сибир!
30
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Сега да намали цените на газта Путин за компенсация . И Македония преди е била част от България няма какво да го отричат и извъртат.
29
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Ако ще освобождаваме някой, дай да освободим чувашите, по-мязат на нас... Тези татари, около Казан... Ще ни се смеят макетата :-)
28
1
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Ми, ходи ги изгони!
27
1
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Големи експерти се навъдихте по руска история. Те не е писана вчера или днес! И западни и източни историци са си казали думата... Московското княжество е наследник на Киевска Русь.
26
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Просто е:Да, просто е! И след като Путин го няма, пак ще си останем братушки... Една религия, сродни езици, какво повече... А, не признаваме еднополови бракове!Малко ли е!???
25
0
 
3
 
! Отговори
БГ Плашко преди 6 години
Българските политици отново се снишиха като мишоци пред ***. Вместо категорична позиция мъркане само пред местната публика. А *** е готов да разпали и чужди териториални претенции към България. Страхливи патриоти!
24
3
 
4
 
! Отговори
а през 988 преди 6 години
Година християнството и българския език и писменност приема киевска рус- днешна украйна.Фино угрите дето сега се пишат руснаци си говорят по това време финландски.Но пък ги бива в краденетоБюрманци историята ни крадат *** името не могатА московците откраднаха и името на русите.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, съгласен съм с изложеното от Божидар Димитров, след като руски министър на културата заявява, че Русия е получила християнство и писменост от България няма какво да се вайкат нашите политици.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофил=българофоб
21
0
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
В ПРЕДАВАНЕТО ИСТОРИЯ БГ ДА СЕ НАПРАВИ СПЕЦИАЛНА ТЕМА ПО ТОЗИ ВЪПРОС ! НЕКА ЧУЕМ И МНЕНИЕТО НА ДРУГИТЕ ИСТОРИЦИ !
20
2
 
5
 
! Отговори
Просто е: преди 6 години
Руснаците за некой българи може да са "братушки"-----АМА ,ПУТИН ЯСНО ИМ ПОКОЗВА , ЧЕ НЕ ГИ БАКАРИ И ЗА.... "ЦЪРВИВА С.ЛИ.ВА"!!!!!!!ЧЕСТИТО ВИ , ДРУГАРИИИИИИИ......ХА,ХА,ХААААААА
19
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До АлоооуМи, ако приложиш същия аршин и към днешните българи, онези строили плеска, може и да си затвориш устата!