Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!

Не е казал, че буквите са получени от "Македония" или "македонския народ"
25 май 2017 21:11, Елка Василева
254
Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!
Снимка: БТА

Като заяви, че азбуката в Русия е дошла от македонската земя, руският президент е направил исторически правилно изказване - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония, пише Божидар Димитров в свое становище.

Той пояснява, че днешна Македония не е част от първоначалната територия на антична Македония – на нея има две други държавици: Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство, заключава Божидар Димитров.

Още по темата

Припомняйки заявеното от бъдещия премиер на Македония Зоран Заев, че македонци и българи са един народ, историкът казва, че би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ", пише Божидар Димитров.

Той е събрал и официалното мнение, заявявано от компетентните руски власти по въпроса:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма, пише историкът.

Божидар Димитров разказва за събитието от 988 г., когато Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия.

"И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил", пише историкът.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век., пише още Божидар Димитров.

"Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век," обяснява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая глупост ако я беше казал Тръмп сега Божо щеше да е пръв пред американското посолство да протестира. Ама нали е от този дето му плаща как се извъртя само.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7 -- 1 Едат 2 е няколко века по рано от това време се пак говорим за времето на Ванката грозни 2 а и като е за врени железа масова практика е при жертвите на оприщниците така си заминава и московския патриарх между другото 3 за изнасилвания питай Владимир той им е спеца
96
0
 
2
 
! Отговори
К преди 6 години
Путин ще гледа и ще мига на парцали, така както гледаше и любимата си Сърбия.
95
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 99Вземате са на сериозно! Не знам за какво страда русофила, но нишанът на Путин си е точно за нас! Да си опичаме акъла!
94
0
 
2
 
! Отговори
ти на преди 6 години
Държава която е обхващала днешните полша литва. белорусия украйна и части от днешна московия как и викаш?Да не говорим че по едно време кралете полски държат и унгарската коронаУ кой спря турците при Виена?Голяма е мъката московска че не можаха да затрият Полша. Не им се вписва в " славянското единство". И не могат да им простят че през смутните времена качват и свалят великите князе в Масква
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отрезвяващо
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме им на гърците за димитров и кой какво е казат. тука друго не остана освен да плямпаме колко сме велики. всеки който е ходил из повечко държави в ЕС знае какво е отношението към нас и колко сме "велики"
91
3
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До КИ аз съжалявам! Можеше да е в България, ако не бяха лудите русофоби на Сакскобурггота!
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88 - Ще ти обясня - русофилът страда, защото Путин дава нишан на македонския му колега, но това страдание е отразяваща в повечето случаи.
89
0
 
1
 
! Отговори
К преди 6 години
Солун е в Гърция, съжалявам много.
88
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Васал-васал, ама си го наследява до река Амур... Де да бяхме и ни е такива васали, ама не!
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тва путиновите *** срама нямат. Ако бащицата им каже това не ви е майката която ви е родила и от майките си ще се отрекат. Та и Божо така. В сума ти и предавания съм го гледал как пламенно защитава характера и същността на азбуката като българска, а сега като пумпал се извъртя.Да ни е честита македонската азбука, тъй де, азбуката от македонската земя.
86
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ами те такаТъй де, Както казват руснаците - Поляците никога не са имали империя, но обидата че вече я няма, остава.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7 брал -брал -- ама като васал на Кримския хан и заедно с неговата орда що ли все изпискат тази 4аст руска работа
84
1
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Пишем се Българи(основна марка в Европа, че и света) и гордо отстояваме правото си да твърдим, че сме съхранили и разпространили едно културно достижение... Какво не ви е ясно!???
83
3
 
3
 
! Отговори
К преди 6 години
По времето на комунизма, руснаците са учили, че азбуката и таблицата за умножение са измислени от Ленин.
82
0
 
2
 
! Отговори
ами те така преди 6 години
Масква върти делавери във Владимир Суздалското княжество. Чернигов. Киев и Галич са си отделно. Тех ги отвоюват литовците и ги включват в Ржеч Посполита при унията между литва и полша
81
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 87Не залагай най-скъпото си на това си твърдение...
80
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 84Вероятно има някакво медицинско обяснение за вашата радост...
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7 е няма да видят южен поток като са толкова умни