Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!

Млекопреработвателите на нож: Уникален продукт е!
Обновена: 15 юни 2017 10:37 | 15 юни 2017 07:00,
102
Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!
Снимка: Булфото, архив

Над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация (БИС) в рамките на общественото обсъждане за промяна на (БДС) на киселото мляко.

Още по темата

На 16 юни ще стане ясно дали идеята киселото ни мляко да се превърне в йогурт ще бъде приета. Мненията са поляризирани, но засега превес имат поддръжниците на идеята, пише "Труд".

От Национална асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ призовават да не се променя стандарта и предупреждават, че предложението "би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт".

"Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микро-организми в симбиотичната закваска", пишат от асоциацията.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

По-рано този месец стана ясно, че Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата си ще продадат ако някоя чужда фирма им предложи пари. Долна гнусна пасмина. Няма ли предложение да махнем и розовата долина, че да направим някой хотели. Защото само това остана. Проклети да сте до един! По най брутален начин убиват всичко българско. Ще плащате ако не в този, в друг живот. Ако въобще имате души. Отвращава ме историята на България тия 28 години. Никога тази страна не е стигнала толкова дъното както сега. Мафия която си направи собствена държава. Продажници и предатели
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49А ти, умнико, хитър манипулант се пишеш, кажи какво е УЗО-то, не е ли просто мастика, ама *** го кажи на някой грък - очите ще ти извади. А я кажи на сърбин, че РАКИЯ-та е български продукт - главата ще ти отреже. А за КОНЯКА, с който туристите идентифицираха хотел "Плиска", франсетата ще те осъдят и в затвор ще лежиш, ако кажеш, че е българско питие. Продажници, сигурно ще кажете, ако ви платят, че не баща ви ви е правил, а някой изпод мостовете на Сена.
54
0
 
23
 
! Отговори
месара преди 6 години
като всичко останало произвеждано столетия в България , дойде ред и на киселото мляко да изчезне , на негово място ес ни налага химия с всичките и отрови ! " да живей ес " !!!
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесА стига бе, ! Сигурно затова със самолети се изнася истинско българско мляко за чужбина, дори в други континенти, дори в Япония.Защото българското кисело мляко и двете бактерии, които го правят, живеят само на нашата благословена земя, която *** като теб продават. Но помни, за заблудата нашата Природа ще те накаже. Теб и тебеподобните с латиницата.Такива като тебе долни души, платени заблудители, трябва да бъат бити на площада с българска коприва на гол з.адник!
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тези нашите експерти били много прости😂😂😂😈. Думата йогурт на немски означава кисело мляко. В преименуването няма никаква логика. И защо трябва да се унищожава автентичността на един от малкото още останали чисто български продукти?! Български йогурт😲? Това е, меко казано, още едно предателство на родината ни😠😠😠. Ама какво се чудя, като чета българската преса или коментари по форумите, ми призлява от глупостите написани там, за които си имаме чудесни думи в българския език.
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5 6А какво правим за да спрем поредното нагло угробване на българското! Ние нямаме ли право на глас? Тия, които искат българското кисело мляко да стане йогурт сигурно са лапнали баснословни суми от чужди фирми и държави. Както стана с българските племенни стада, с българските сортове растения и сега ядем дървени домати, сгур вместо ябълки от Полша, и т.н. Щото нямахме ни сортове, ни земя, ни вода, но допуснахме икономически терористи чуждаци да напълнят гушите на нашите продажници.
50
21
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Българското кисело мляко е тип йогурт. В този тип йогурт LB (lactobacilus bulgaricum) e в определено съотношение с други бактерии и вкусът му е кисел. В Германия и Италия се налага йогурт с абсолютно същата комбинация на бактериите и го наричат ''Bianco'' (бяло). Струва около 65 цента за 500гр. и е със супер качество, точно каквото трябва да е българското кисело мляко. Пазарът на типа ''Bianco'' всяка година се увеличава.
49
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе, мръсни предатели на българското, наричащи се експерти, безродна алчна пасмина, вие и децата си ще продадете. ДОЛУ МРЪСНИТЕ КОСТЕЛИВИ ЛАПИ ОТ БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО.Стана ли уискито "шотландска ракия", а? Или френския коняк - "французко бренди". А дадохте ли нашата "Ракия" на Сърбия! Плащат ви да предавате българското? Другите държави войни водят, но не си дават марките!!! Пазят имена и фирми на продуктите си от 1679 година. Продажници, хаир да не видите, вие и децата ви! Ран-Ътовци!
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
zaradi takiva "EKSPERTI" sme v takava situacia.... parodia na darzhava
47
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййй...продажна, маносана, робска семка сме и това е!
46
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
bg kiselo mliako otdavna e bez tezi proslovuti bakterii, a iogurt ili kiselo mliako vse taia.
45
14
 
0
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Bulgarite barkat imenuvaneto na bakterijata s izmislianeto na kiseloto mliako/jogurt e prosto na drugi ezici I e po populiarno taka,kakto I v Japan,deto vse se hvalim/
44
6
 
11
 
! Отговори
xaxa.......... преди 6 години
Мария знае ли какво е йогурт , защото аз виждам едно заглавие от рода на ''Ще стане ли киселото ни мляко на кисело мляко?''
43
0
 
25
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Добре дошли в света на боклучавите, "пластмасови"храни!Това е поредната игра на големите корпорации като Данон и Пармалат.Никой няма интерес да има регионални продукти с високо качество и ниска цена.Ще трябва да забравим за Lactobacillus bulgaricus, нишестените и подсладени йогурти са на ред! Еднакъв *** по целия свят!
42
0
 
21
 
! Отговори
nina преди 6 години
"Стани, стани юнак балкански..." Да продължавам ли? Крайно време е наистина да ги "пометем", та да няма кой да премахва качественото и да въвежда неконтролируемо такова производство.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експертите ги видяхме с второ - и третокачествените западни продукти у нас. Как набързо ги направиха екстра качество. Дори казаха, че фруктозата в тях е безвредна... Есксперти... Политиците за това ги наемат. Като по цял свят. Само дето затриват народа с идеята да бъдат удобни някому. Визирам и "експертите", и "политиците".
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското кисело мляко в северна америка е известно кто балкан стайл йогурт... каква марка? Аз съм за запазването на традицията. Но да се говори за "България уникален продукт" - кажете го на гърци, румънци, молдовци, сърби и т.н. Ще получите странен леко изумен поглед.
39
0
 
28
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Не разбрах кому е нужна тази промяна и защо не се остави нашето си българско кисело мляКо - така както му се носи славата и отделно да се произвежда и новото мляко - ЗАЩО И КОЙ НАСТОЯВА ЗА ТАЯ ПРОМЯНА
38
0
 
12
 
! Отговори
nina преди 6 години
Вече и при баба на село няма да можем да ядем от нашето си кисело мляко, защото баба няма от къде да има да взема закваска за него!
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама ние имаме ли още кисело мляко,освен при баба на село?

Спонсорирани публикации