Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!

Божидар Димитров не смята, че тези "грешки" са умишлени
Обновена: 20 юни 2017 11:22 | 20 юни 2017 10:37,
337
Кирилицата от Византия? Толкова си знае Карпов, спортист е!
Снимка: архив, Bulphoto

Приписването на произхода кирилицата на Византия и "македонската земя" не са нарочни приказки.

"Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост", заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Повод за коментара му беше изказването на руския шахматист Анатолий Карпов, че кирилицата идва от Византия.

Още по темата

Историкът коментира, че ако все пак става въпрос за "политически шах", то тази игра е много примитивна.

Според Димитров обаче премиерът Борисов правилно е анулирал срещата си с Карпов.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае? Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща – освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно", коментира още Божидар Димитров пред БНТ.

Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава", заяви Димитров.

Историкът коментира и споразумението с Македония. Според него трябва да се подпише декларация, с която да се спре кражбата на на българска история.

"В Скопие си дават прекрасна сметка, че, ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До Анонимен 320: АБЕ НЕ Е ВЯРНО ТВА...ОЩЕ ПО-КОСВЕНО КИРИЛИЦАТА ИДВА ОТ РИМ....И НАЙ-НАЙ-КОСВЕНО КИРИЛИЦАТА ИДВА ОТ ПЪРВОТО ЕДНОКЛЕТЪЧНО НА ПЛАНЕТАТА (АБЕ ДА НЕ СТЕ ПРЯКИ РОДНИНИ; ПЪРВИ "БРАТЧЕДИ" НАЛИ)
298
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДРУГАРЯ КГБ-еец ПУТИН ДРЕБНО-МАЙМУНОПОДОБНО-ОЛИГАРХИЧНО ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА: КОГА ОСТАТЪКА ОТ СССР, РУСИЯ, ЩЕ ВЪРНЕ ВСИЧКОТО БЪЛГАРСКО ЗЛАТО КОЕТО ОГРАБИ ? КОГА И КОЛКО , РУСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ ПЛАТЯТ НА ВСИЧКИ БИВШИ ЧЛЕНКИ НА СИВ РЕПАРАЦИИ И НЕУСТОЙКИ, КОМПЕНСИРАЩИ ДНЕШНОТО ИКОМНОМИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ ? ПАРИТЕ СА В КРАДЛИВИТЕ РУСКИ ПИЯН*ДЕТА
297
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
СРЕЩУ РУСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПО*ВЪРН*Я СЕ ОТВРЪЩА ТАКА: "ОКО ЗА ОКО, ЗЪБ ЗА ДВА"
296
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косвено кирилицата идва от Византия.
295
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"близостта на речевия запас на гръци и латинци. И двата изкуствени езика, са формирани в обща среда. За база на много думи, са ползвали съществуващия на балканите общ говор. Но нито една от двете графични системи, не е имала богатството на нужните звуци."Опомни се, момче. Като слушам гръцки, много често ми напомня както за италиански, така и за испански. Общо взето за средиземноморски. А нищо общо с пра-български, откровено смесен тюркски и нищо общо с местни балкански.
294
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDНе се замисляш достатъчно. В смисъл, че явно си имаш някои неща, за които си мислил някога, но мислил, мислил... и спрял. Не, не те обиждам, напротив. Но просто има още да мислиш. България в миналото е била голяма държава. Тогава е било по-нормално да учиш езика на съседите си, вместо Английски както се учи в наши дни, защото най-много върши работа. Българи са знаели езика на византийци, както и обратно. Пък и направеното не е кой знае какво, моля ти се. Просто за тогава е било много.
293
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смешно ми е как разни смешни руски *** почват да се пишат на историци и блещят най-нагли лъжи и изкривяват историята само, за да се подмажат на джуджето от кремъл и да спечелят копейки, за да могат да си купят тоалетна хартия....***
292
1
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
Последните ръкописи на Глаголица, са от 14в. И извинявай, да рекомбинираш код, от предварително създаден език, и правила, да наистина е занаятчийство. Но да създадеш правилата и отделиш всички конфликтни моменти в звученето, отделяйки особено за две и три гласните звуци, собствена буква, не е по възможностите на човек, който е само практик и говора не му е роден. Може да чуеш, как висшисти китайци по Български език говорят на Български, и ще схванеш какво имам в предвид.
291
3
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
И е добре търсачите на истината, да си зададат въпроса, а каква е била тази защита на правото на азбуката им, да се използва, за свещени текстове. Пред кого? Историята говори за Рим, ама кой е този център? И ако са били Византийски възпитаници, какво дирят в лагера на противниците си, да защитават делото си. Мислете и съобразявайте, и нещата, ще си дойдат по местата.А гръците се развихрят в налагането на порядки, в църковната централа на православието, много след смъртта на Иван Асен II.
290
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма величие.. това е бил занаят. Или ако има величие, то е чиста случайност. Едни хора са били наети да свършат дадена работа, защото са знаели как. Кирил и Методий са били хора, които ако живеееха днес, бихме могли да наречем създатели, девелопери, занаятчии, учители, професори. Те не са българи, създали са нещо за Великоморавския княз, което умряло, но учениците им (хората работили с тях и откраднали занаят и натрупали опит) са създали Кирилицата в Преслав. То дори няма общо с Глаголицата.
289
4
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
Трябва да си доста малко съобразителен, за да не схванеш близостта на речевия запас на гръци и латинци. И двата изкуствени езика, са формирани в обща среда. За база на много думи, са ползвали съществуващия на балканите общ говор. Но нито една от двете графични системи, не е имала богатството на нужните звуци. За това определени прослойки са се ползвали с правото да пишат, през сложни граматични съответствия. Величието на делото на Кирил и Методий е съпоставимо с Прометей, и Орфей.
288
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сЕй така обичам да ми говорят!Но лично според мен, просто в миналото византийците са гледали на българските книжовни школи като на аматьорски, в сравнение с византийските. Най-вероятно просто създаването на азбука е било неглижирано. В близкото минало гърците създават и "гръцко-помашки речник", поради причина, че в завладените беломорски земи българите са мюсулмани и са говорили на различен език. Български език, естествено. И то от най-консервираните.
287
4
 
3
 
! Отговори
с преди 6 години
Аз винаги съм се чудил защо Византия ще допусне кирилица,която е българска да оцелее след погрома над България.Знаем тяхното отношение към всичко наше. Как са оставили кирилицата ако е наша.И просто ми светна логически и мисловно без някакви учени -просто те са я написали и въвели .Заменяйки глаголицата,която явно макар и пак тяхна е била усъвършенствана от Симеоновите хора. Помислете и вие.
286
1
 
2
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Аз съм на същото мнение: Карпов не е историк и не знае,допустимо е да сгреши без дори да го знае. Ако не вярвате,отидете в едни махали,пълни с привилегировани граждани и задайте същия въпрос на онези,които са ходили на училище и в поне 50% от случаите ще получите още по-шокиращи отговори.
285
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Щото кирилицата е гръко унциално писмо .И е въведена от Василий Втори след погрома над Самуиловите българи . Толкова е очевадно ,че ако минеш границата с Гърция ще ти стане неудобно ."Това въобще не е вярно. Плюс това, много пъти съм минавал границата с Гърция и никога не ми е ставало неудобно.Но иначе ми харесва какво си написал, защото дава много поводи за размисъл на българските прекалени шовинисти и откровени фашисти, да се замислят защо ли гръцките звуци са повечето същите като наши.
284
4
 
3
 
! Отговори
д преди 6 години
Щото кирилицата е гръко унциално писмо .И е въведена от Василий Втори след погрома над Самуиловите българи . Толкова е очевадно ,че ако минеш границата с Гърция ще ти стане неудобно .
283
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Явно един спортист от Русия знае повече по история от един доносник на ДС писал се историк ."Защо смяташ така? :)))
282
4
 
1
 
! Отговори
с преди 6 години
Явно един спортист от Русия знае повече по история от един доносник на ДС писал се историк .
281
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно и Истанбул е бил български, защото там е имало български училища и църкви. А църквите си ги има и до днес. :))) Такава му е логиката, според него имало ли е някакви сгради български и имало ли е търговци българи на пазара, значи града е български... край! Ахахаха!
280
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някакъв шyт се опитва повтаряйки по 1000 пъти лъжата, че Солун някога е бил български и в него едва ли не са живели винаги предимно и само българи, да я направи истина. Смяяяяяххх! До къде е стигнала българската пpостащина!