За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!

Столетницата не може да си върне паметника безвъзмездно
22 юни 2017 17:15,
91
За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!
Снимка: архив "Булфото"

БСП няма да си върне паметника на връх Бузлуджа или поне не скоро. Това стана ясно след среща между лидера на Столетницата Корнелия Нинова и регионалния министър Николай Нанков.

Двамата разговаряха няколко дни след като социалистите подновиха искането си да си върнат собствеността върху рушащата се от години сграда на заветния за тях връх Бузлуджа.

Червените настояват за това от години, а през 2011 година първото правителство на Бойко Борисов взе решение, с което им отстъпи сградата безвъзмездно. Оттогава досега обаче БСП така и не направи постъпки да влезе във владение на паметника, а днес законът вече е променен и това няма как да стане, се разбра по време на срещата.

Още по темата

След нея Нанков припомни, че с последните промени в Закона за държавна собственост се забранява на юридически лица, НПО и партии да получават безвъзмездно имоти-държавна собственост. Министърът обясни, че възможността за това е била пропусната от БСП още през 2011 година.

"Паметникът на Бузлуджа все още е собственост на Областната управа в Стара Загора. За този период областната управа и МРРБ са приканвали БСП да се довърши процедурата, която предвижда два етапа - решението на МС и сключване на договор за прехвърляне на собствеността между областния управител и БСП", каза Николай Нанков.

"Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо елате си вземете Бузлуджа безвъзмездно, а сега ни обясниха, че това не може да стане", коментира след разговорите Нинова.

Министърът пък обясни, че на този етап съществува вариант БСП да получи Бузлуджа за безвъзмездно ползване за срок до 10 години. Тази форма на стопанисване давала права за реализиране на инвестиционни намерения.

Според Нинова обаче в момента се съсредоточава енергия само и само социалистите да не получат паметника.

Тя обясни, че от една седмица, откакто левицата е изявила желанието да си върне сградата на върха, са се явили много кандидати - политически лидери, политически партии, НПО-та, юридически субекти, физически лица.

Според нея изведнъж и общината в Казанлък, и областната управа на област Стара Загора са се сетили, че и те си искат паметника, за да започнат да го стопанисват, след като години наред са го оставили на произвола.

Нинова даде да се разбере, че е готова да организира протести.

"Бойко да намери начин да си изпълни това, за което ни е поканил. Не искам да плаша, но ще докарам социалистите пред МС", каза тя.

Регионалният министър обясни, че има и друг начин БСП да си върне паметника според сегашния закон – да го купи след обявяване на търг. В него обаче можели да участват и други кандидати, а данъчната оценка по предварителни разчети била 110 000 лв.

Според Нинова пък предлаганите варианти имали за цел да не се случи това, което БСП желае - запазване на обекта като архитектурен паметник за страната и като символ за партията.

Лидерката на БСП съобщи, че предстои червеното ръководство да обсъди следващите си действия. Тя обясни, че партията е готова да плати, но не уточни каква сума може да си позволи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 42: А защо всички бивши социалистически държави са по-добре от нас, а ние сме най-бедната държава в ЕС? Още колко години ще обясняваме разграбването и унищожаването по време на т.н. преход, а и в сегашно време, с това, което е ставало по времето на Тодор Живков?
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планина, върхове, красота... и изведнъж... БАМ! Соц-грамада, пейзажа загрозява.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП /БКП/ май си искат чинията само когато не са на власт. За да може да мрънкат как ги ощетявали. Когато са на власт никой се не сеща дори за таз чиния, която изглежда добре само като се руши.
40
3
 
4
 
! Отговори
До 13-Анонимен преди 6 години
Ти разсъждаваш ли бе юнак,живял ли си ги тези всички години.Сляп ли си ,глух ли си или невръстен.Всичко случващо се днес е СЛЕДСТВИЕ ,А НЕ ПРИЧИНА.Точно строежа на ,,зрелия социализъм" изплащаме днес. Австрия,Дания,Белгия,Холандия, Норвегия все страни от нашата черга отидоха напред,докато такива като теб строяха по руски образец комунизЪма. И накрая бай Тошо констатира,,Социализъма се оказа едно недоносче,ние ви излъгахме".И сега още 20 години ще трябват да наваксваме изоставането си.
39
3
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 40: Кой ще я махне? За това се иска работа, а не празни приказки. Не, ще си остане паметник на безхаберието, също като АЕЦ "Белене". Дори и разрушаването на нещо направено не е толкова лесно.
38
0
 
3
 
! Отговори
ИЗВЪНЗЕМНО КОМУНЕ преди 6 години
Я да я махат тая чиния, че извънземните ще припознаят комунята за свои и ще дойдат да ни навестят....
37
4
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 36: Никой няма да се качва на сградата, а ще я оставят да се руши. Доколкото зависи от Бойко, и п'литкоумници като него, това ще стане.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търг!Който даде повече за държава.собственност!Стига аванта!Куднелке докарай дувгарите да пообиколят моловете малко!
35
0
 
4
 
! Отговори
Попоай преди 6 години
До ognyanzхахах наистина си ъгъл >90 градуса !!!
34
1
 
10
 
! Отговори
Амин преди 6 години
Да си я купят , да се качат всички червени кхмери на нея и да заминат за червената планета...
33
14
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Герберските *** и техният бащица Бойко от години приканват БСП да започне да стопанисва паметника на Бузлуджа. Когато Корнелия Нинова наистина поиска БСП да го получи обаче - не може. Излиза, че са го предлагали само за да има от какво да правят пропаганда.
32
4
 
0
 
! Отговори
чекист преди 6 години
Закони много-има за всичко. Ето решението:"Сграда или съоръжение което не се стопанисва, естетически е неиздържано, представлава опасност за животни и хора се отнема в полза на държавата или разрушава за сметка на принципала"-в случая област Стара Загора или община КазанлъкДържавата е в правото си да продаде без търг на сериозен инвеститор/в закона има точното наименование/ при доказан сериозен интерес. Примери/ Американския университет, БГА Балкан, Бул Банк, Кремиковци-за 1 долар
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато ви я даваха се правехте на интересни ,а сега ревете като не знам какво си!Аман от вас!Само се чудите за какво да се заяждате!И ставате още по-противни!И не разбрахте,че времето,когато ставаше всичко по вашата *** мина отдавна!
30
2
 
9
 
! Отговори
видженин преди 6 години
това като папките за АЕЦа стана - цял мандат стоят на бюрото на Серьожа, той чак после разбрал, че трябвало да ги подпише, за да тръгне проекта в срок
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соцпаметниците изглеждат добре само като се рушат.
28
0
 
13
 
! Отговори
Баце преди 6 години
100 хил лв е нищо. От първия събор на БСП ще се избие. Правят я на тоалетна, 50 000 човека по 3-4 пъти да я посетят при 50 ст такса и ей ти ги.
27
1
 
14
 
! Отговори
червена бабичка преди 6 години
таз нали е в парламента дет се приемат законите как тъй ни чула ни видяла ,че с новия закон вече не може да вземе тъпата си чиния , дайте й чинията и да отлича писна ми от глупостите й
26
0
 
10
 
! Отговори
mery преди 6 години
Политиците така и не си намалиха държавната субсидия за партиите, БСП да си вземат пари от нея и от пликовете с безотчетни пари, които депутатите получават всеки месец, а не да призовават за дарения!
25
7
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Именно, но сега вместо "сините внуци" да поемат отговорността за цялата каша, която създадоха, преместват вината върху дядовците си, които вече изчезват и делата им отпреди 40-50 години са много по-трудно проследими и вече губят давност. Помните ли как преди 10-15 години въобще нямаше такива масови настроения на антикомунизъм, а сега отскоро стана супер мода?
24
0
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Да, знаем че болшевиките са финансирани от масони и банкери. Какво променя това? Мнението ми както за едните, така и за другите е същото. Защо реши, че като нареждаме едните, мислим другите за добри? И едните, и другите са ***. Знаем си го.

Спонсорирани публикации