Напрежение в Асеновград: Хората се изправиха срещу беззаконието!

Рокери и фенове пристигнаха. Протестът в града започна
Обновена: 29 юни 2017 21:37 | 29 юни 2017 21:05,
130

Снимка: Dnes.bg

Около  2000 души се събраха на втори поред протест в центъра на Асеновград, предаде репортер на Dnes.bg
Причина за тяхното недоволство е конфликтът между българи и роми, при който пострадаха и деца от местния клуб по гребане.  До момента по случая са задържани 9 души.

Близо 200 рокери се включиха за втора поредна вечер в мащабния протест. Протестиращите искат справедливо наказание за побойниците на децата и родителите от местния клуб по гребане.  Част от хората носят със себе си българския флаг.

Още по темата

Конфликтът започна на язовир "40-те извора". Там деца от отбора по кану-каяк тренирали, когато между тях и други деца от ромски произход възниква скандал и започва замеряне с камъни. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

От там конфликтът се пренася пред спешното отделение в Асеновград, където родители на децата са били нападнати. Арестувани са 8 от нападателите. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм.

В същото време институциите взимат спешни мерки в Асеновград, които да тушират напрежението в града след мелетата между гребци и роми от последните дни. На организирана среща между граждани и кмета Емил Караиванов, дойдоха вицепремиерът Валери Симеонов, главният секретар на МВР Младен Маринов, както и шефът на пловдивската полиция Атанас Илков.

След дебатите, които продължиха над 2 часа, Симеонов заяви, че засиленото полицейско присъствие в града  ще остане, докато не осигури сигурността на всички, независимо от техния етнос.

Институциите влизат в ромската махала. Започват процедури по описване на незаконните къщи, след което ще се пристъпи към бутане. Всички жители, които нямат адресна регистрация в Асеновград също ще бъдат изселени.   Симеонов обаче призова хората за търпение, тъй като не можело всичко да се случи веднага.
Създаването на общинска полиция изцяло зависило от общината, но според вицепремиера, подобно звено трябва да има.

Един от родителите Йордан Тодоров, чиито деца пострадаха в мелето, заяви, че полицията не са взели адекватни мерки.

"Ромите заобикаляха полицаите и удряха хората. Униформените не посегнаха към оръжието, стояха и гледаха отстрани. Един от треньорите щеше да бъде убит с колове, ако не бяхме го издърпали", заяви Тодоров.

Шефът на пловдивската полиция обаче заяви, че неговите служители са взели адекватни мерки, предвид конфликтните ситуации. Пред болницата имало 150 роми и едва 6 униформени. След боя, от полицията са влезли в циганската махала и са арестували 9 души.  Илков призова, ако има свидетели и записи от камери, на които се виждат и други лица, участвали в побоя, могат да бъдат сигнализирани в полицията. Шефът на пловдивската полиция допълни, че борят на задържаните може да се увеличи още в следващите дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има само един полезен ход в случая, наемат се автобуси и се извозват еднопосочно до Германия - там вече баба Меркел да се оправя с тях, да си ги отглежда и се радва, ето ви хепи енд.
24
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами полицията не е взела адекватни мерки, защото след това ще им разкатаят фамилията разни НПО-та, ще ги уволнят, съдят, ще лежат с години. Това ако се случи в САЩ, се стреля, ама не с гумени патрони, а на месо с бойни и то качествено! А тук в Европа, не дай си боже някой полицай да извади оръжие, вдигат се ревове до небето. Били 150? И какво от това, ако почнат да гърмят ще няма да остане никой.
23
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов какво ни грее бутането на къщите им .Те бият децата на България , пребийте ги и вие бе
22
0
 
64
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Как ли биха изглеждали последствията за ромеите ако това се бе случило през 1987г.? Може би нещо като - отряди на три областни управления на народната милиция, заедно с части от жандармерията влязоха в махалата в Асеновград. След час не остана ни един жител на махалата, които не е повърнал кръв и не е изплюл поне два зъба......
21
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е в личните карти да се вписва избрана етническа принадлежност! Щом искат да са ***- да ходят в ***!
20
2
 
75
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
Българина хапе и лае срещу тоягата която го бие(ромовете) а не вижда кой държи тоягата!Цялата тази наглост,чувството за беззаконие и ромова престъпност е толерирана от управляващите!Когато държавата инвестира в ромове ,нормално е след време да бере ромове и особеностите на етноса им!ГЕРБ,БСП,НДСВ ,ДПС са виносни за това!Нито един депутат не повдигна ромовия въпрос а той е по- страшен и от ниските доходи и обезлюдяването!
19
1
 
52
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
След като полицийката ни е кекава да влиза АРМИЯТА тогава, така де като не може да се справи полицията има и по-голяма сила.......
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bulgaro-Romska Prolet
17
1
 
22
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
До Анонимен 18Лееееекинко си се объркал,ГРОБ,ДПС и БХК.
16
2
 
34
 
! Отговори
гошо печиния преди 6 години
чи ако шъ търсим извършителите на престъпления по записи от камери за какво ние е нужна 40 000 милиция.
15
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шефът на пловдивската полиция обаче заяви, че неговите служители са взели адекватни мерки, предвид конфликтните ситуации. Пред болницата имало 150 роми и едва 6 униформени." тоест 6 униформени за 150 агресивни човека се счита за "адекватни мерки"?
14
0
 
85
 
! Отговори
ОнЧе преди 6 години
Трябва незабавно да бъдат уволнени дисциплинарно всички мижави полицаи, които са допуснали пред тях да бъдат бити, унижавани и обругавани етнически български граждани, данъкоплатци и цивилизовани хора!!!! За какво са им пистолетите, белезниците и въобще за какво са ни изобщо такива страхливци- такива политици си имаме предостатъчно!
13
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не в Асеноград, а пред централите на БСП, ДПС и БХК. Те им говорят само за права, но не и за задължения.
12
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безумното раздаване на помощи на хора без всякакъв принос къмобществото ни докара до тук.Пенсионерите блъскали цял живот живеят,като скотове,а тези ги гледам жените по 80оки мъжете на средна възраст по 120.Гладни били.Спирайте тотално помощите за тях ,а със спестените пари да се строят затвори.И бачкане на кариерите за да си плащат почивката
11
2
 
96
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
ЗАЩО НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ С ТУРЦИТЕ??????? ЗАЩО НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ С ЕВРЕИТЕ?????????? ЗАЩО НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ С АРМЕНЦИТЕ???????? ЗАЩОТО ТОВА СА СЪВСЕМ НОРМАНИ ХОРА, ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО, МИСЛЯТ НОРМАЛНО И РАБОТЯТ НОРМАЛНО. ТЕ СА НАПЪЛНО ИНТЕГРИРАНИ В СОЦИАЛНИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ.
10
0
 
32
 
! Отговори
PD преди 6 години
Който иска, да управлява, свободолюбивия народ на Белите ари/, включая и Българи, за да управлява честито, трябва да реши проблема с справедливостта.Българите са търпеливи, но силно любят и мразят.А за гнева им, нека си спомнят писаното в старите книги, "бич божий".И нека се сещат тези, дето днес се наричат номенклатура, служители и пр. държавници, щото не за хората, а за себе си, интриги с малцинствата въртят.Опомнете се, дорде не е станало късно.И по между си, щот покрай сухото гори и мокрото
9
40
 
4
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
Ромите са били нападнати. Предложили помощ но онези започнали да ги обиждат на "**" и да ги замерят с камъни. И после ромите им отвръщат. Това не е да блъскаш баби на границата или да налагаш с юмруци предводителка на слепи туристи.
8
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В такива случаи - само протести до дупка !!!Политиците не се плашат от роми, защото си имат охрана ... политиците се плашат само от протести !
7
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно манипулативна информация - "конфликтът между българи и роми..." Няма конфликт МЕЖДУ "българи и роми", има престъпно поведение и нападение от страна на *** с цел пребиване на българи, предимно деца!!!
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става в Хасановград?

Спонсорирани публикации