Българският купувач не вярва никому

Продавачите у нас са сред най-непросветените в ЕС за правата на потребителите
25 юли 2017 18:54,
20
Българският купувач не вярва никому
Снимка: Reuters

Българският купувач не вярва никому, показва изследване на Европейската комисия, публикувано днес.

Според него българските потребители имат най-ниското доверие в безопасността на стоките, които пазаруват в Европа, не се хващат на твърденията на търговците за екологичното представяне на продуктите, а потребителските организации и неправителствените формации, които би трябвало да ги защитават, не се ползват с респект от 73 на сто от техните подопечни.

Скептичността на българина е с 15- 30% по-висока от тази на средния европеец, който по принцип е уверен, че пазаруването не носи риск, съобщават от Брюксел.

Повече от половината българи не вярват, че държавата се грижи за правата им на потребители, две трети не смятат, че неправителствените организации го правят, а само 61% са уверени, че доставчиците на услуги са честни към тях. С най-ниско доверие обаче се ползва българският съд – 74% от хората не очакват той да застане на тяхна среда. Дори тези, които все пак отнасят проблеми до съда по потребителски въпроси, чакат средно 280 дни до излизане на присъда, твърди Европейската комисия.

Заради ниското доверие българите не подават и жалби. Ножицата между тези, които са имали проблеми, и са подали оплаквания, е по-голяма само в Румъния.

От друга страна, българските търговците също не вярват в безопасността и екологичността на артикулите си, съответно предпоследни и последни в Европа. Българският търговец е скептично настроен и към онлайн търговията, която е част от цифровия пазар – приоритет на ЕС. Четирима от 10 наши търговци изобщо не знаят какви права имат техните клиенти.

По обобщения индекс на ЕС за условията за пазаруване в интернет, който включва три групи критерии – права и доверие, съответствие и приложение и жалби и разрешаването им, България е на последно място от 28-те страни членки.

Според изследването само 8,6% от търговията у нас се извършва електронно, а 35,5% от купувачите очакват проблеми, когато пазаруват от български сайт и 29% от европейски. Едва 16,8% от българите са пробвали да си купят нещо от интернет, срещу 55% в Европа, където 20% от покупките и продажбите вече се осъществяват онлайн.

В Европа 4 от 10 търговци вече продават и в други държави от ЕС, но като цяло ограниченията за доставки из Съюза и неприемане на плащания, са най-честите проблеми пред електронната търговия. Продавачите се оплакват от различните закони за договорните отношения, правила за данъци и закони за защита на потребителите, които най-често ги спират да излязат на международния пазар в ЕС, казва Еврокомисията.

Европейците използват интернет магазините най-често, за да си купуват дрехи, домашно обзавеждане и почивки. Билетите за концерти, за пътуване и книгите следват в класацията. 12,4% от продажбите вече са на храна и хранителни стоки.

При оплакванията най-много жалби се подават за самолетни билети, следвани от дрехи и обувки, къщи за почивки, обзавеждане и хотелски резервации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ЕСкупувачпродавач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
Като се замисля напоследък пазарувам повече онлайн и то от чужди сайтове, отколкото в магазин. Амазон (de и uk) са редовно отворени. Цените почти винаги са по-ниски от където и да е, редовно има истински промоции, а съпорта (както вече писа някой) е супер.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 Бъркаш дребнавият тарикатлък с интелект. Ако това бе вярно.А и европейците вярват, защото ако се окаже, че дадена стока е не както трябва, още на другия ден е по-вестниците и хората не я купуват.
17
2
 
1
 
! Отговори
abc преди 6 години
Остави се, ами и кол центъра на Амазон-Германия е в България.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ebay е така.Поръчах стока за 200$, не ми пристигна поради незнайни причини(може комшия да ги е взел) Писах им, те ми изпратиха нова пратка без пари. А ножеше да ги лъжа.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за "Амазон Германия" - у немски сайт, ай...
14
4
 
11
 
! Отговори
Доволен купувач преди 6 години
За България не знам, но наскоро писах на Амазон Германия за нарушена опаковка и те ми върнаха парите, казаха ми да правя каквото искам с продукта им и дори не ми поискаха снимки да докажа, че липсва част. Понеже предметът ми трябваше, си поръчах същия от същия доставчик и сега имам 2 на цената на 1. ПрИмоция
13
0
 
20
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Като се има предвид, че търговците не вярват сами на стоката си, поведението на потребителите е даже разумно
12
2
 
21
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Те това е - тази статия ме прави горда! "Подлагай всичко на съмнение!" Особено стоки и търговци!
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От дека мислите е суджука за Боцмана?
10
3
 
17
 
! Отговори
Балкански преди 6 години
Аз съм балкански селяни. Въда си овце, кози , и пернати. Правя си сам сирене, домашно млеко. Здрав съм кът канара, не съм одил нига на зъболекър, и съм със здрави зъби!
9
1
 
22
 
! Отговори
Корумпел преди 6 години
Аз пък залагам на 4 тона суджук и от време на време си пека тиква с мас.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мноо ясно
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*Паоло Ботичели
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има магазин за обувки и чанти с фрапантното име "Пабло Пикасо" по моловете и не само - за Бога, не купувайте. Китайски фалшаци от картон. Закупих си едни обувки - точно един ден ги носих.
5
2
 
22
 
! Отговори
Вяра не преди 6 години
Българина го лъжат във всичко от около 100-на години и точно затова на никого вяра.Казаха ще се оправим, но не казаха коя година ... както е тръгнало виждам как 2105г пак ще ни лъжат че ще се оправим.Народа блее...
4
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скептичността на българина е с 15- 30% по-висока от тази на средния европеец, който по принцип е уверен..което показва, че българина по природа е по умен!съмнението е признак за интелигентност
3
6
 
39
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Хаха.Българина е гърмян заЯк за това не вярва и май е прав.Години наред се цупехме на западните стоки а чак сега властите разбраха че има двойни стандарти при хр.продукти.Е как да ви вярваме.
2
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aз вярвам само на Бате Бойко. Каквото е казал и обещал, станало е! Браво Бате, браво Бойко. Добрувам.
1
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
аз вече не купувам месо защото сьм отвратена ям само пьпеши прасковисливи след като видях клипа с какво се храни сьомгата се отказах и от рибата