1000 лева за каране в аварийната лента? Прекалено строго е!

Алекси Стратиев: Неправилното изпреварване е по-голям проблем!
31 юли 2017 14:30,
137
1000 лева за каране в аварийната лента? Прекалено строго е!
Снимка: архив Булфото

Санкциите, които се предвиждат за шофиране в аварийната лента на магистралата, са прекалено строги, смята експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.

Миналата седмица депутатите от транспортната комисия одобриха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвежда глоба от 1000 лв. и взимане на книжката за три месеца за шофиране в аварийната.

"Това е неоснователно висока санкция", коментира Стратиев пред "Фокус".

Още по темата

Според него освен засиленото полицейско присъствие е необходимо да има и допълнителни стационарни камери на магистралите.

"Да, имахме и все още има такива конфликти в аварийната лента с пострадали и загинали. В същото време обаче в закона продължават да стоят текстовете, които при неправилно изпреварване глобата е 20/30 лева, а от това нарушение има много повече загинали отколкото при движението в аварийната лента", смята експертът.

Според него движението в аварийната лента, както и в бус лентата, е преди всичко липса на дисциплина у водачите. Затова осъществяването на контрол в тези участъци би било много полезно.

"Санкцията би трябвало да не е толкова голяма, но трябва да е съобразена с нарушението и най- вече трябва да има контрол и санкции към нарушителите. Това всичко води към подобряване на поведението на участниците в движението", каза още комисар Алекси Стратиев.

Той обясни и че сред тежките нарушения е така нареченото избутване, за което наказанието в нашето законодателство не е добре решено.

Експертът посъветва, с оглед на сигурността, разумният водач да се съобрази със ситуацията и да избегне конфликт.

"Мотористите и велосипедистите са едни от най-уязвимите участници в движението. Мотористите трудно се забелязват, често карат с превишена скорост и липсва взаимна толерантност на пътя", каза още Алекси Стратиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Тоя "експерт" обясняваше че липсващата мантинела на един от мостовете на Витиня не представлява опасност.Моля повече не му давайте думата.
114
0
 
6
 
! Отговори
справедливо преди 6 години
след като *** с шофьорска книжка не спазват закона ще си носят последствията
113
2
 
4
 
! Отговори
dsas преди 6 години
Като чета коментарите ми се изправя косата. На простака му затягат примката, а той се радва, щото на Вуте му е зле. Нали за това е тая аварийна лента, бе ***, за да се ползва при авария - за спиране, буксир и т.н Неправилното изпревармане е съвсем друго нарушение, но отъде толкова акъл. Накрая в тая държва ще останат само милиционери и други *** на държавна и общинска хранилка за да глобяват себе си.
112
2
 
8
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Случай//Влизам в Пловдив и половината щосе разкопано.Няма сфетофар ....опашка да ти види окото.С нерви и псувни след около 10тина минути успях да мина.И ядосан понатиснах *** на газта.Само след около 200.300 метра...патрулка и униформеният ме спира.Давам му книжка от друга държава...мрън мрън..върна ми я с напътствието да карам внимателно.Не мога и да си го помисля на Запад водачите да се мъчат на пътя а полицаят да се скътава на сянка.Невъзможно.Това е само един пример.Такава ни е и полицият
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и тия с 20-годишните кокошарници не спазват правилата, не са само тия със скъпите джипове.
110
4
 
6
 
! Отговори
Кърлеж преди 6 години
качили се на джиповете и карат като луди,малко е 1000 лева 5000 трябва да бъде.пашата каза събирайте глоби...хазната е празна,трябват за силикон и S класа
109
3
 
9
 
! Отговори
иван преди 6 години
Малко е 1000 . И за други нарушения трябва така, за отнемане на предимство на градски транспорт трябва глобата да е 2000 и всеки тролейбус трамвай и реис да са със камери да се дисциплинират *** по пътя!! А за превишена скорост в населено място година -2 без книжка и пак солидна глоба. НЕ НА ТАРИКАТИ С КОЛИ !!! ДА СЕ НАУЧАТ ЧЕ И ДРУГИТЕ СА ХОРА ,ЧЕ НЕ СА САМИ И ВСЕКИ БЪРЗА ВСЕКИ Е ЧОВЕК!!!
108
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ти си ***,Заради такива "безгрешни" съдници като вас, едно дете се самоуби преди дни! Утре първо се погледнете честно, ако можете, и си отговорете дали сте наистина безгрешен, а после съдете другите!
107
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен 1000-то лева са несправедливо наказание. Нека да е само отнемане на книжка за примерно месец, но да няма прошка за никой и да направят няколко шумни и масови акции на магистралите именно за това нарушение. Един месец без книжка е достатъчно неприятно за всеки свикнал с кола, без значение дали кара нещо за 2000лв. или за 200 000лв. Глобата от 1000 лева може да значи две месечни заплати за едни и пари за семки за други, заради което за мен е дори дискриминиционна...
106
4
 
5
 
! Отговори
До 116 преди 6 години
Много сте смешни дето говоирите за "бъркане в джоба", а даже не разбирате за какво става дума. 2 милиона нарушения за един ден или 1 месец в България от някакъв вид, за който глобата сега е примерно 30 лева, например каране в аварийната лента. Ако КАТ бъркаше в джоба, щше да има 2 милиона по 30 лева, т..е 60 милиона лева общо глоби за това нарушение. Вместо това КАТ предлага да ни бръке в джонба с 4 глоби по 1000 лева, общо 4000 лева, вместо 60 милиона лева глоби, а ти това го наричаш бъркане в
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разбирам го колегата с бибитката.има водачи с голяма пачка и не им дреме.затова при подобни нарушения му се взема книжката и директнона проверочен кормуване и листовки.да мине цялата какафония,като начинаещ.да стои няколко месеца без книжка докато премине всичко и тогава ще го питам за бибитката.поне 500 кинта такса за подобни изцепници пък да видим.виновните за ПТП по същият начин.
104
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До АнонименЗаради такива *** като теб черната хроника с жертви на ПТП е толкова дълга. Имай предвид обаче, че 500 такива задминавания в дясната лента може да направиш без проблеми, но на 501-вото ТИ ще си жертвата. Всеки един тарикатлатък рано или късно излиза през носа. 120 км не са тътрене, а съвсем нормална скорост, която между другото в повечето европейски държави е и максимална. Чудно ми е като идеш на почивка в Гърция дали караш по същия безумен начин, по който тук. Съмнявам се.
103
0
 
5
 
! Отговори
ти си глупак преди 6 години
До АнонименЕй такива като теб са за убиване. Ще задминаваш отдясно майка си.
102
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей като се тътрите с 120 като изпреварвате и правите колони по 50 коли много ясно че ще ви задминаваме в дясна лента. дреме ми на бибитката и 1000000лв да е глобата
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115Ами пробвай тогава! :)))))) Съразмерна е до там че можеш да плащаш на части! Закона плюс наказанията са за всички без изключение! Ако нарушителя е известен си плаща но журналята подробно описва случая в пресата! Едно английско МП беше карал подпийнал и за да не му вземат кетапа накара жена си (вече бивша) да каже че тя е шофирала! Пипнаха го, наложиха му солидна глоба и като за капак - дранголник за него и жена му! Беше от консерваторите! А дано и в България да стане така! Дано
100
4
 
10
 
! Отговори
До 112 Обективен преди 6 години
Какъв възпитателен ефект има ли? Ами като ти бръкнат в джоба, спираш да "правиш като другите".
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 113Много грешите като си мислите, че не им пука дали е съразмерна, точно това е един от основните моменти, за да изпълнява възпиращия си ефект!
98
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Проблемът за безхаберието по пътищата е в КАТ, защото не налагат контрол! За престъпността са подкупните съдии, полицай и политици! Аз лично не виждам как ще се оправят нещата, освен ако ние народът не покажем, че го искаме!
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 108На запад не се интересуват дали глобата е съразмерна или не е! Нямаш право да спираш, почиваш и караш в аварийната лента! Не дай си Боже да си участник в ПТП и да пукнеш като куче заради някой си *** който е решил че 100 лева харчи само за закуска и може да си го позволи! Нали сме "държава" от ЕС!!? Ако е така - 1000 левчета а пък ти ако искаш пак карай! За прилагането на закона си абсолютно прав!
96
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Глобите трябва да имат възпитателен ефект, а в България е обратното. Гледаш около теб как непрекъснато се правят нарушения и никой не глобява нарушителите, но за беля КАТ те спира точно теб и те глобяват, обикновено на място наречено хранилка за глоби на КАТ. Е, какъв възпитателен ефект има глобата, когато теб са те глобили, а стотината нарушители, които си видял в последните 5-10 минути преди да те глобят, не са ги глобили? Много от тези нарушители са извъшили същото нарушение и то по-опасно.