Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева

Преводите за периода януари-юли дори скачат спрямо 2016-а
27 сеп 2017 22:05, Екип на Investor.bg
216
Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Близо 538 млн. евро са изпратили българите зад граница на семействата си в родината до края на юли 2017 г. Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка (БНБ).

От данните става ясно още, че преводите са със 7 млн. евро по-високи спрямо периода януари-юли на миналата година.

Само за седмия месец от 2017 г. емигрантите са пратили в България цели 78,1 млн. евро.

Данните обаче отново показват, че всъщност сънародниците ни зад граница са основен капиталовложител. За първите седем месеца от годината преките чуждестранни инвестиции в страната са едва 431,8 млн. евро, което е спад от 55% на годишна база. Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти. Само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г.

Подобни числа изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към бюджет 2017 г. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът им ще възлиза на около 3,7 - 3,8% от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020 г.

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, пише още в документа.

Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети, а освен това правят „лоша услуга“ на много хора, подтиквайки ги да не търсят по-добра професионална реализация. Предвид международната обстановка подобен двигател на стопанството не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нови бизнеси, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.

За още икономически новини - четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
7
 
! Отговори
ФЕЙК НЮЗ! преди 6 години
знае мколко милеят имигрантите да се върнат... и това не са капиталовложения, язък ви за висшето образование. Това не са капитали, апари за харчене. Капитал е когато развиваш с дадени пари търговия, земеделие или индустрия. А научете го, че досадихте вече!
136
4
 
11
 
! Отговори
777 преди 6 години
Емигрантите изпращат пари на родителите си защото знаят че българската държава се подиграва с народа и дава 150 лв пенсия. българия е "държава" само на хартия.
135
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
парите които пращат са си за техни лични работи. ако в чужбина има 1.5 милиона,тук поне толкова са техните родители баби и дядовци на които ние плащаме пенсиите и здравните грижи.средна пенсия 320 лв плюс други социални плащания,здравни,старчески домове,социални патронажи и др прави по над 500 лв на човек,по 1.5 милиона е 8 милиарда годишно.тези пари се плащат от нас,за това доходите на работещите в бг са ниски
134
4
 
8
 
! Отговори
The vice преди 6 години
В чужбина се изкарват пари след тежка работа ама са пари с които си спокоен а не като в съвецката *** на КГБ БАНК 'клиентите ни ги няма,ама и вашите пари ги взехме"как се изкарват мафиотски пари в бегето??!ами вижте си бигбрадъра какви муцуни и скотове са вътре барабар с .***!!те са отишли да изкарат някой лев-всичките вкл и тия измислени бизнесмени
133
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Първо за неграмотниците - значението на думата лелея:"лелееш, мин. св. лелеях, мин. прич. лелеял, несв. За блян, мечта, надежда пазя дълбоко в себе си, имам. Лелея надежди за по-добро време."После за останалите неграмотници"Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред."
132
2
 
13
 
! Отговори
до 145 преди 6 години
Имигрантите не създават БВП ( поне не в България) - те пращат чисти пари ,които да бъдат похарчени тук.Да кажем ,че вътре в страната работят 2.5 млн при средна заплата 600лв(чисти ,не бруто) са 1.5млрд чисти пари , които съпоставени с парите отвън са само с 50% повече.Това е като вица - в България са нужни 2000лв на човек за живот , ние им даваме 500 , а от къде вземат останалите 1500 не е наша работа
131
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против емигрантите, много е хубаво, че помагат на семействата си. Сигурен съм, че реално сумата е много над този 1 млрд. Обаче останалите 7 млн. (условно, 'щото в най-добрия случай работят 3 млн. души) създаваме БВП на държавата, който за миналата година е 92-93 млрд. лева. Имигрантите колко са, 2 млн.? От тях огромната част са в трудоспособна възраст - да кажем 1.7 млн. Най-простите сметки показват, че приносът им за България на фона на изработеното тук е НЕСЪЩЕСТВЕН.
130
3
 
3
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
НАгли престъпници ползващи спец наркотици са ограбили чрез Бойко БОрисов само последните няколко дни над 4 000 000 000 живи лева от народа ..ПОдават от София уплашени за Бъдещето на БЪлгария деца.Този с широките пръсти БОрисов не е за Министър председател.,.Да се проверят всички сделки и обещания дадени от Доказано опасния БОрисов последните месеци..Обикновено насочва огромни ограбени от народа суми към нагло престъпни партиино подставени компаниики.
129
0
 
3
 
! Отговори
имигратъ преди 6 години
Лелея ли, лелея ли си аз ! :)
128
3
 
18
 
! Отговори
Йоан преди 6 години
Какво можем да кажем.. да са живи и здрави емигрантите, да пращат повече пари, за да могат децата и възрастните да се изхранват и да плащат данъците си в България, а от там и разходите на крадливите депутати.. Другаря Б.Б. може само да се радва, че без икономика държавата има напредък и всички са щастливи.. така че да живеят всички емигранти и ако може, който може, да бяга за да праща... парламента има нужда от 2 милиона лева, само за тоалетна хартия!!!
127
6
 
16
 
! Отговори
20 евро преди 6 години
3-4 милиона избягали от България и 1 милиард лева за седем месеца.Това прави по около 20 евро на човек на месец. Ле-ле колко много ....Аз преди години когато изпращах дъщеря ми за пръв път в чужбина се охарчих за около 10-12 хиляди лева само за да отиде там. После пари не са прехвърляни - нито аз, на нея, нито тя към мен. Като цяло съм доста на минус заради деца в чужбина и така е с всичките ми познати, роднини, колеги, ...
126
2
 
12
 
! Отговори
\ преди 6 години
Дребна сума.Докато не се възроди индустрията и икономиката в цялата страна, все едно нищо не правим.Германия само за социални помощи дава 1000 пъти повече годишно.
125
1
 
14
 
! Отговори
Пет пари не дават преди 6 години
Просто всеки си храни семейството.
124
2
 
26
 
! Отговори
Хикс преди 6 години
Бих казал, че пращат пари на близките си , за да оцелеят. Е поне така е в 90 процента от случаите. А държавата е отсвирила всички.
123
6
 
7
 
! Отговори
кристина преди 6 години
Какво можем да кажем.. да са живи и здрави емигрантите, да пращат повече пари, за да могат децата и възрастните да се изхранват и да плащат данъците си в България, а от там и разходите на крадливите депутати.. Другаря Б.Б. може само да се радва, че без икономика държавата има напредък и всички са щастливи.. така че да живеят всички емигранти и ако може, който може, да бяга за да праща... парламента има нужда от 2 милиона лева, само за тоалетна хартия!!!
122
1
 
19
 
! Отговори
Из чужбина преди 6 години
Защо ни представяте 1 милиард лева като някаква гигантска сума? В макроикономически мащаб това са смешни пари...
121
6
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Този процес е двустранен - както някои от избягалите от България пращат пари в България, така и от България се пращат пари към избягалите от България. Липсва втората сума, за да се направи сравнение. Много е възможно парите, които изтичат от България покрай избягалите да са повече от този 1 млрд. лева, който се цитира в статията. Покрай мен има един куп познати, чиито деца са избягали от България, но нито един не получава пари от тях, докато обратното се среща често: изпращат им пари от България
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе то пари идват от мигранти, при това много повече от обявените, защото като си дойдат лятото похарчват още 2-3 или 4 хил. за един месец. Обаче това е бомба със закъснител, т.е. тези пари все някога силно ще намалеят. И тогава що ще чиниш ти зимъска, когато сняг запръска?
119
3
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: 1 (номер 151)Ами то се знае, прихода секва. Много ясно. Кранчето се врътва. Изобилието спира.И - дотам с България! Туто финито!
118
1
 
21
 
! Отговори
1 преди 6 години
А като им измрат близките роднини и се поамериканчат или където са там, какво става с прихода?