Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева

Преводите за периода януари-юли дори скачат спрямо 2016-а
27 сеп 2017 22:05, Екип на Investor.bg
216
Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Близо 538 млн. евро са изпратили българите зад граница на семействата си в родината до края на юли 2017 г. Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка (БНБ).

От данните става ясно още, че преводите са със 7 млн. евро по-високи спрямо периода януари-юли на миналата година.

Само за седмия месец от 2017 г. емигрантите са пратили в България цели 78,1 млн. евро.

Данните обаче отново показват, че всъщност сънародниците ни зад граница са основен капиталовложител. За първите седем месеца от годината преките чуждестранни инвестиции в страната са едва 431,8 млн. евро, което е спад от 55% на годишна база. Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти. Само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г.

Подобни числа изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към бюджет 2017 г. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът им ще възлиза на около 3,7 - 3,8% от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020 г.

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, пише още в документа.

Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети, а освен това правят „лоша услуга“ на много хора, подтиквайки ги да не търсят по-добра професионална реализация. Предвид международната обстановка подобен двигател на стопанството не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нови бизнеси, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.

За още икономически новини - четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
6
 
9
 
! Отговори
Hans Rus преди 6 години
До ВъзмутенМного си ограничен приятелю...Когато българите от Запад вкарват пари в България, техните роднини ги харчат за ***, които са дошли от китай или турция (нарочно не ги пиша с главни букви). Български стоки НЯМА! Заблуждавате се и ядете най-евтините простотии, защото нямате пари. И така си умирате... Страхотен живот имате... Поздрави от Лапландия!
116
4
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ми като толкова много "лелеят" що никой не иска да се върне обратно, а???
115
4
 
9
 
! Отговори
Hans rus преди 6 години
До 155Съжелявам, но трябвя да ти кажа, че мислиш грешно. Ние българите, отвратени от дейстителноста в тази измислена държава въобще не ни е мъчно за простотията...Аз не съм се връщал там от преди 15 години и нямам намерие да го правя въобще.Sorry for all you living there....
114
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
знам че камъкът си тежи на мястото каквито и пари да ми дават в чужбина не бих се разделил с хубавата ми родина приятели близки тези които са в чужбина нека да сложат ръка на сърцето си и да си признаят каква мъка изпитват към родината си и даже често си поплакват скришом точно тези които сега се бият в гърдите по форумите и се мъчат да излъжат себе си колко е хубаво в чужбина
113
7
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Айде моля ви се, "налели в държавата"! ...Изпратили са ги на роднините си, за да ги харчат за собственото им потребление! Ако ги бяха "налели в държавата", би означавало, че са ги внесли като данъци и осигуровки! Нали така!
112
2
 
8
 
! Отговори
дуро преди 6 години
ако посочената цифра е само от парични преводи чрез банки, Уестърн юнион, мъниграм и подобни значи е в пъти по-малка от реалната.
111
4
 
5
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Лелееят не лелеят избор нямат, да го правят, данъци осигуровки, добавки и т.н. като подпомагане на семействотот и т.н. Заминали да бачкат чужбина, за да си докарат добър доход и сносен живот и да помагат, обаче има и такива, после като се върнат, хайде на борсата и дърпат здраво обещетения за безработица по няколко стотин на месец. Да теглим чертата?
110
2
 
19
 
! Отговори
равносметката преди 6 години
До ХА-ХА-ХБлагодарение на емигрантите Бойко бележи ръст 3.5%
109
2
 
18
 
! Отговори
hmn преди 6 години
не се радвайте много. превеждаме пари, да се води, че издържаме някого в *** за да си спестяваме данъци в развития свят и после си ги прибираме обратно. В кочини, които няма върховенство на закона пари не вкарваме, за да не ни ги взимат местни, криминално проявени селски бекове под покровителството на т.нар. власт.
108
5
 
26
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Явно българския е по богат от моето познание.Я ми кажете какво точно е "Лелеят" и от коя диалектна зона и на какъв език е това?Иначе какво има да го мислите ,България е без реална икономика ,без индустрия и без земеделие.За 30 години нищо не се изгради ,само се разрушава ,естествено е хората да търсят реализация в чужбина или там където могат.
107
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако работиш за германските пенсионери и за своя сметка не значи че за твоите родители трябва да работят други. щял си да почнеш от утре да плащаш,ех въш--ник,разправяй ги тия някъде другаде
106
7
 
6
 
! Отговори
Циник до 141 преди 6 години
Аз плащам данъци в Германия ...И В БЪЛГАРИЯ...Германия ми удържа здравни, и пенсионни...искаш ли да плащам и на вашите?Само кажи - и от утре почвам!
105
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди няколко години ги накараха да внасят по 20 лв месечно за здравни осигуровки.те съдиха бг защото парите били много.кой плаща лечението на родителите им,бабите,дядовците.за пенсиите,е ясно.всичко е на наш гръб.за това и доходите на работещите в бг са ниски
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро ***! Аре лека ти работа и да ти връзва!
103
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако 1.5 милиона са в чужбина,поне толкова са техните родители тук на които ние плащамепенсиите и здравните грижи.средна пенсия 320 лева плюс здравни и социални плащания са над 500 лева или 750 милиона на месец,8 милиарда на година.някои от заминалите даже и образованието не са си платили на България
102
5
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Дубрутро...станах (като всяка сутрин) в 4:20 и пътувам за работа с метрото...чета коментарите...и си мисля - 77млрд. БВП мързи ме да проверявам лв. ли е...или евро...друго ме кара да се смея от сърце - този отворко дето размята цифрите - от една страна се гордее с цифрите , от друга анатемосва "западните фирми"...та искам да попитам аджеба - ако ги махнете тези фирми - колко ще ви е БВПто от чисто българските? Колко от вас си вадят хляба в Либхер...Атари...Лидъл...Била...Метро и прочие? А ?!!!
101
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Така си е. Ако не са ми роднините няма да пратя една стотинка. А, ако мога да ги взема с мен още по-добре.
100
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите деца и близки които живеят и работят в чужбина помагат много. Какво да правят като в мизерната ни вече държавица вилнее корупция и разложение насадени от един бивш Сикаджия. Управлява повече от 8 години и резултата е видим, обедняване и обезлюдяване на цели райони и все по/силна миганизация. Срина образованието с онази кукувица Кунева, д-р Менгеле разби здравеопазването, енергетиката е окрадена, дойде ред на военната промишленост. Какво остана за ограбване, нищо. 20 милиарда дълг имаме.
99
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още толкова сме донесли по джобовете си всеки път когато се връщаме за малко! Едно ще ви кажа, ако парите от емигрантите и еврофондовете спрат, България загива на момента!
98
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Емигрантите пращат пари пенсионерите ги хвърлят през терасите. Нещо такова се случва