Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!

Ройтерс за новата форма на диалог българи – бежанци
16 окт 2017 19:30, Елка Василева
106
Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!
Снимка: архив, Булфото

В България изпробват нова форма на диалог между местните хора и бежанците - две групи, които иначе рядко общуват помежду си. Тъй наречените "бързи срещи" могат да помогнат, вярват в София, пише агенция Ройтерс, цитирана от Дойче веле.

Идеята е да се насърчи разбирателството и да се подпомогне интеграцията на бежанците. В София експериментират с тъй наречените "бързи срещи" (speed dating). Те продължават само 30 секунди, предвидени за поставяне на начало на диалог между имигрантите и местното, българско население - две групи, които в ежедневието рядко говорят помежду си като равни с равни.

В репортажа си агенция Ройтерс ни пренася на една такава "бърза среща" в един социален център в София. Местните жители са застанали от едната страна, а от другата, обърнати с лице към тях, са се подредили имигранти - предимно бежанци от Сирия, Афганистан и други страни, в които бушуват войни.

За тези броени секунди, които получават за общуване, непознатите имат възможност да споделят мечтите или болките си, да поговорят за любов, семейство и т.н.

Срещу клишетата и предразсъдъците

"Толкова е хубаво да има подобни срещи, особено за нас - бежанците", казва 26-годишният сирийски кюрд Роди Намо. Той е пристигнал в България през 2015 г., когато стотици хиляди мигранти щурмуваха т.нар. "Балкански маршрут" на път за Германия или други държави в Северна Европа.

Българите обаче също хвалят инициативата, както и традиционната близкоизточна кухня и традиционните афганистански танци след срещите. "Беше ми много забавно. Срещата ми помогна да преодолея предразсъдъците. Бежанците просто са хора като нас, дават почти същите отговори като нас", е цитирана да казва Милка Бочева, която има онлайн бизнес.

"Ще остана, ще докарам и семейството си"

По-нататък агенцията припомня, че в България живее значително мюсюлманско малцинство - около 12% от общо 7,1 милиона население на страната са мюсюлмани. Независимо от това нашествието от бежанци и мигранти тревожи мнозинството от българските граждани. Намо, който се върнал в България след кратък престой в Германия, вярва обаче, че настроенията започват да се променят.

"Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и семейството си", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената адекватна и трезва реакция на българите в настоящото ни положение,би била промяна на отношението ни към чужденците, интегрирането им, смесването ни с тях с оглед на неизбежното ни изчезване.Съжалявам, но друг начин няма.
27
0
 
35
 
! Отговори
До Роди от Сирия преди 6 години
Ние българите сме бедни хора и не сме те канили. Освен това, миналата седмица казаха, че главорезите от ИДИЛ масово напускат Сирия, така че войната там приключва. Ако си влезнал незаконно в България трябва да престоиш 10-на години в затвора за нарушаване на държавните ни граници.Може пък да отидеш в Банкя, там има един дебел човек, с голяма плешива глава. Той е милиардер, приятел е на Г-жа Меркел и може да те подслони в неговата къща.
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чаакай, чакай мойто момче. Когато си на гости първо ще питаш домакина дали можеш да вземеш хора със себе си.
25
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам на всеки бежанец да се ожени за хубаво, бяло и русо, българско момиче и да имат много деца.
24
1
 
31
 
! Отговори
ай сиктер преди 6 години
Роди Намо не е ПОЗНАЛ.Не само, че няма да довлече семейството си в България,но и самия той скоро ще се пръждосва от тук.Всички арабски, кюрдски и африкански навлеци у нас -ВЪН.Никакви "срещи" организирани от НПОта и писания на някаква си агенциКа Ройтерс няма да променят отрицателната нагласа на българите към ислямските нашественици.
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова което прегдлагате е подмяна на населението, така никакъв български народ няма да бъде спасен, а ще бъде подменен, език и култура всичко. Като вземете населението на Пакистан и го изсипете в България получавате Пакистан 2 на чиста природа.И какво имате против белите, ние белите сме малцинство на света, само 10% сме, геноцид.Проблема е че нямате деца и чакате пенсия и ви е налегнала паниката, но тези бежанци няма да ви я осугурят, а ще я опоскат 90% от тях са на социал.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го докараш, ако мине през палките на границата, ако не го довърши зимата преди това де.
21
2
 
23
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Абе ти, знаеш ли че булгарщината се е съхранила заради българската жена. Която по време на турското иго, ако е била изнасилена от някой изверг, след като роди детето си, го убива веднага след като го роди. Явно твоята прабаба е забравила това.
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От прочетените коментари фекалиите от НПО се състезават да пишат коментари, много сте прозрачни жалки ***.
19
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е въпрос дали сме толрантни или не.Можем да сме каквито си искаме.Проблемът ни е, че ИЗЧЕЗВАМЕ. Не можете ли да разберете?!?!Стига сме се правили на "снежанки" и бели хора, защото не сме.Ние сме един мрсен и умиращ народ,за когото бежанците са СПАСЕНИЕ.И ако не го разбереем по лесния, ще го разберем по трудния начин.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТези не са преследвани от война, а я носят със себе си. На теб ако ти е комфортно да си заобиколен отвсякъде с изнасилвачи и мародери от друга враждебна религия каквито ще са второ и трето поколение на същеите тези които сега правят мили очи, либерастията ще ти изяде главата и гоненият ще си ти. Покани ги първо у вас и после говори.Иначе и аз предлагам да заселим африканското племе мандинго. третият им крак чак до земята стига.
17
34
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
На какви се правим ?!?!Българите сме ***, носещи гените на половин Ориента.Пет века османците са имали метод за генетично претопяване на местното население: събират всички моми и невести на селото, изнасилват ги, за да родят турчета. И те раждат.Но османлия е сборно понятие, те са били: турци, цгани, арнаути, черкези, татари, араби... всякаква азиятска сгаaн.Така че, ясно е какви гени носим - на половин Ориента.Интегрираме бежанците И СЕ СПАСЯВАМЕ, иначе този мрсен народ ИЗЧЕЗВА.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен до 12 преди 6 години
Искам някой бежанец да резни зелката на някой твой близък, пък после ще видим какви ще ги говориш продажна ***.
15
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под новината за битото от сводник момиче 5 коментара. Под тази 13. Защитниците на "бяла християнска европа"- динковци и потенциални сводници си избиват комплексите.
14
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред "демографски чиста смърт" на нацията,предпочитам села, градове и училища, пълни с деца,пък били те българчета, сирийчета, афганчета...В крайна сметка в жилите ни тече повече ориенталска, отколкото "бяла" кръв,следствие на 1300 годишното ни смесване с всевъзможни етноси.Особено петте века османско иго.
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже в Австрия ще им се види тясно на гадните пришълци, сега наглите медии опипват почвата и у нас. Нали същите лозунги ги имаше и в Германия, но след като мигрантите разбраха, че могат да имат всяка бяла жена, нещо заглъхнаха,подобни материали.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да идват но да приемат христянството и да ходят на църква.Още мюсюлмани ще ни дойдат в повече.
11
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСКАМЕ ВЪЗРОДЕНА БЪЛГАРИЯ!!!СЪС СЕЛА И ГРАДОВЕ, ПЪЛНИ С ДЕЦА, А НЕ САМО ЕДНА СОФИЯ И НИЩО ОСТАНАЛО!!!И това могат да ни го дадат само бежанците. Заселвайте ги, интегрирайте ги, смесвайте се и се женете за тях.Не робувайте на погрешни предразсъдъци, че сме били бели, и че трябва да защитим бяла Европа.Майка България приветства всички нещастни хорица, преследвани от война и гонения.
10
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остава но приема Християнството. Жена му няма да ходи като пингвин и да се гъзят по джамиите. И децата с български имена. Ако не иска, да ходи в Афганистан.
9
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни пробутвайте тези нагласени статити от НПО, никой в България не иска да има бежанци.Войната в Сирия свършва да се връщат и да си възстановяват страната, ще има работа за всички.Тези от СА да развързват кесията и да помагат на братята си мюсюлмани, а не да ги мъкнат в Европа.

Спонсорирани публикации