България - бедна, но държава с висок среден доход

На 56 място сме в класация на най-добрите страни в света
24 яну 2018 09:50, Екип на Investor.bg
177
България - бедна, но държава с висок среден доход
Снимка: Reuters

България се нареди на 56 място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание "US News & World Report". Страната ни се е изкачила със седем позиции напред в сравнение с 2017 г., когато е била на 63 място.

За България е написано, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход.

Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на "информирания елит" и бизнес лидери.

Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията "качество на живот", определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите "стартиране на бизнес" (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и "гражданско съзнание" (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт).

За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията "обещаваща икономика" и на 75-то място по "сила", определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място).

САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - "стартиране на бизнес" и "обещаваща икономика". Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията "сила", следвана от Русия и Китай.

Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: Българияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прословутите IT специалисти в цялата страна са не повече от 15- 20 хил. души, със среден доход 3 хил. лева на месец - при лошия социализъм това бяха работниците на например два завода Видахим -Видин и Химко -Враца, които взимаха по минимум 300 лева чисто, които сега по покупателна способност се равняват на 3 хил. лева.А тогава във всеки град имаше предприятия и работа. Тогава 200 лева чисто се равняват на сегашни 2000 лева.тогава пенсиите бяха 60-80 % от заплатата, над 100 лева, или над 1000 сег
38
8
 
27
 
! Отговори
след Занзибар преди 6 години
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! През 1989 България е била на 27 място по Бруто вътрешен продукт, а през 2016 е на 68 място, след Занзибар. И за това ли са виновни комунистите?
37
17
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Най-бързо изчезващата нация сме, защото ти си импотентен и няма кой да жена ти. На всичкото отгоре си *** комплексар, пораженец и те мързи да отгледаш деца, което пък няма нищо общо с икономическата ситуация в България.
36
4
 
29
 
! Отговори
До странджата преди 6 години
Големия процент от собствени жилища мислиш че са придобити по времето на ГЕРБ? Ти имаш ли връзка с главния?
35
16
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Вярно, можеше и по-добре... - ако не бяха саботажите на БСП... - те, дори опозиция не могат да бъдат, а камо ли да управляват...
34
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости!!! Латвия и дори Сърбия въобще не са след нас, погледнете цифрите! От Балканските страни официално само Македония има по-ниски доходи от нас. Аман от манипулации!!!!
33
15
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Коя е тази държава която отчита като водещ фактор минималния доход, другарю със завършен 3-ти клас? Какво правим с онези държави които не съществува минимално заплащане? Какво правим с онези държави в които работещите на минимална ставка, са под 10%?
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не мрънка просто говорим за статистиката. Явно статистиката са едни цифри, които всеки си ги тълкува както му е угодно. Според статистиката в статията сме много добре. Според друга статистика сме най-бързо изчезващата нация. Е как става тази работа не знам питайте някой статистик.
31
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно е тука пишат масово неудачници или платеняги да плюят. България става все по-хубаво място , но тука група миндилии по цял ден обясняват , колко била зле България. Мишкиии.
30
23
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Напредъкът при ГЕРБ е осезаем:- рекордни спестявания в банките- най-голям процент собствени жилища в Европа и света- рекорден брой лични автомобили - при това с един водач- препълнени хотели, ресторанти и кръчми- КПП-тата се задъхват от български туристи по света- летни и зимни курорти пращят от български граждани- пенсионери изхвърлят през балконите излишните валута, злато и скъпоценности...
29
5
 
2
 
! Отговори
манолов преди 6 години
До Анонименпишеш само глупости
28
19
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Не бе IT-тата в София са 10 човека, получават по 20 лева годишно и бонус баничка с боза, и да това са хората с най-високи доходи в България - сериозна жал ми за неудачници като теб, чието единствено забавление е да плюят по всички които правят и са постигнали нещо. Аз не съм IT, но изкарвам повече от 2 500 месечно чисто - обясни това.
27
3
 
29
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Аааахахахаха.... хубав виц!Вие имате високи средни доходи... ама досега никой не ви е "светнал"
26
1
 
36
 
! Отговори
Един преди 6 години
Чета колко ни хвалят и се чудя дали са объркали страната, или не са и се гaврят с нас.
25
16
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен 28Ти в паницата на стария хъш не гледай...
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАа ти какво работиш - ***
23
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво напред само. Тея дето мрънкате за заплати. Подавате си молбата за напускане , регистрирате си Фирма , инвестирате пари и време , назначавате хора и им плащате 5 к заплати . Да покажете на всички, как се прави :))) До тогава ...По тихи ...вие сте просто работници и толкова вие стандарта и на вас и на държавата.
22
27
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Тези, които се оплакват има защо... - в обикновен делничен ден те не работят, а киснат пред мониторите...
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В никоя друга държава не се отчита среден доход като показател за благоденствие а МИНИМАЛЕН.
20
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина много мърмори, обаче фактите говорят, че ние попадаме в онези 20% от световното население с най-високи стандарт на живот. И понеже реших да погледна класацията в оригинал, днес.бг джурналистите да обърнат внимание, че фигурират само 80 държави, европейски страни като Македония, Албания, Черна Гора, Грузия и т.н. изобщо липсват.