Руснаците се завръщат, почивките в Турция – ?1200 за семейство с дете

Все повече българи избират екзотични дестинации за почивка
18 фев 2018 07:30,
146
Руснаците се завръщат, почивките в Турция – ?1200 за семейство с дете

След като почивките в Турция през миналата година излизаха тънко заради политическия разрив между двете страни, тази година цените на пакетите за олинклузива в южната ни съседка са с 15-25% по-високи и се завръщат към нивата си от преди три години, обясняват туроператори.

Туризмът в Турция изпадна в криза два сезона поред заради политическата криза след опита за преврат през юли 2016 г. и напрежението в отношенията с Москва, последвало свалянето на руски боен самолет половин година по-рано от турските ВВС. В отговор руските туроператори спряха пакетите за почивки в турски курорти и много от хотелите останаха празни. Кризата в отношенията между Анкара и някои държави от ЕС пък доведе от отлив на европейски гости. Данните от ранните записвания за предстоящия летен сезон обаче показват, че тази година негативните последици, които понесе туристическият бранш в страната, ще бъдат преодолени в значителна степен.

"Турция поскъпна, защото руснаците се завърнаха. Има засилен интерес и от страна на поляци и чехи. Миналата година не беше проблем да се намерят оферти за 7-дневен престой в 5-звездни хотели с "ултра ол инклузив" пакет и чартърен полет на цени доста под 1000 лева в активния сезон, но сега това е почти невъзможно", твърдят пред "Труд" туроператори.

Сериозна заслуга за този ръст има и раздвижването на вътрешния пазар, тъй като през миналите два сезона много от държавните чиновници в страната не са излизали в отпуск след чистката в администрацията. Заради въведените ограничения за пътувания в чужбина пък тази година те масово ще почиват в родината си.

Българските туристи също се връщат в Турция. Според туроператорите пакетите за летния сезон са почти изкупени. До края на февруари текат ранните записвания и желаещите все още могат да направят резервации с намаления от порядъка на 15-30%.

Офертите за 7 нощувки в 5-звезден хотел и пътуване със самолет започват от 400 евро, но са за самото начало на сезона, през май. В активните месеци юли и август е трудно да се закупят такива под 550-600 евро. Семейство с дете ще плати около 1200 евро. За около 500 лева може да се намерят пакети за юни и септември, но пътуването е с автобус.

Няма осезаема промяна в цените и интереса към Гърция. Възможностите там са разнообразни и добре познати на българския турист – хотел, квартира или къмпинг.

Офертите обаче са предимно за хотели от средния клас. Предложенията за по-малко популярните дестинации като островите Санторини, Корфу и Лефкада започват от около 900 лв. за човек в двойна стая, за 7 дни и превоз по въздуха. Туроператорите предлагат и 3-4 нощувки по време на майските и великденските празници на цени между 300 и 400 лева, които са предпочитани от българите.

Една от малко познатите дестинации в Гърция, която вече се предлага у нас, е трудно достъпният остров Кефалония. Често бурното море затруднява редовните фериботни връзки до там, затова туристите пътуват със самолет. Островът е изключително красив с почти недокоснати плажове, част от които са достъпни само по вода. Друга гръцка дестинация, която родните оператори се опитват да наложат, е вулканичният Санторини. "Любопитното е, че всички европейци го харесват, но не и българите. Там го няма традиционния пясъчен плаж и клиентите ни предпочитат да го посещават с по-кратък престой", обясниха от бранша.

Все по-далеч за същите пари

Макар че почивката в Турция поскъпва, предлагането все още е достатъчно, тъй като няма начин целият обем на туристопотока да бъде възстановен на нивата от преди.

В същото време, по-екзотичните дестинации стават все по-достъпни за българите, тъй като цените на самолетните билети намаляват, а предлагането нараства, посочи Димитър Попов, член на УС на Асоцацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

"Очаквам да има увеличение по посока Югоизточна Азия заради агресивната експанзия на авиопревозвачи като катарските, които откриха нови линии в региона. Всяка нова дестинация на нискотарифните компании също незабавно генерира туристически трафик. Туроператорите веднага се възползват и купуват места. Като цяло тенденцията е цените за екскурзиите на азиатския пазар да намаляват", обясни експертът.

По думите му, българският турист вече се е наситил на Европа. "Никой няма да ходи в Париж няколко пъти, за да види едно и също нещо. Клиентите гледат по-далеч в търсене на нещо различно. Това не означава, че българинът е забогатял, а просто може да стигне по-далеч за същите пари", каза Димитър Попов.

Далечният Изток и Скандинавия привличат любителите на екзотиката

Българите, които са любители на пътуванията до по-екзотични кътчета на планетата, най-често избират Далечния Изток – Малайзия, Индонезия с островите Бали и Ява, Сингапур, Китай, Япония и Индия, разкриха туроператори. Екскурзиите в тези далечни държави обикновено траят по една или две седмици. Цените са от 2000 до 6000 лева в зависимост от дестинацията и престоя.

На същата цена можете да посетите и Скандинавия. В бранша отчитат засилен интерес към тази северна дестинация. посещенията там се предлагат в автобусен и самолетен вариант с около 10 нощувки, някои от които – на ферибот, а туристите имат възможност да посетят различни градове и да се любуват на красивата природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ето през лятото на 1949 г. Москва започва да се готви за празничния юбилей на обожавания вожд. В очакване на гости от чужбина започнали да чистят и да лъскат столицата. И изведнъж тези фронтоваци с патерици, колички, пълзящи, всякакви там костенурки дотам обнаглели, че пред самия Кремъл устроили демонстрация. Това никак не се понравило на Вожда на народите. И той се произнесъл: Да се изчисти Москва от ***!.
66
1
 
3
 
! Отговори
И това не го знаете преди 6 години
Ако съберем всичко това, равносметката показва, че за годините на Великата отечествена война във фашистки плен от глад, студ и безнадеждност умират около четири милиона съветски бойци и командири, обявени от Сталин за врагове и дезертирали.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За три дни, на 25 юни, противникът се придвижва на 250 километра във вътрешността на страната. На 28 юни превзема столицата на Беларус Минск. С обходни маневри стремително се приближава към Смоленск. В средата на юли от 170 съветски дивизии само 28 са в пълна боеготовност, а 70 понасят катастрофални загуби. От два и половина милиона опълченци оцеляват не повече от 15 хиляди души.
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едноръки 3 милиона 147 хиляди. Безръки 1 милион и 10 хиляди. Еднокраки 3 милиона и 255 хиляди. Безноги 1 милион 121 хиляди. С частично откъснати ръце и крака 418 905. Т. нар. самовари, безръки и безкраки 85 942.Това е пировата победа на Сталин
63
5
 
3
 
! Отговори
Нещо което не знаете преди 6 години
Документът с гриф Строго секретно бе изпъстрен с цифри. Колкото повече вниквах в тях, толкова повече ми се свиваше сърцето: Ранени 46 милиона и 250 хиляди. Завърнали се у дома с разбити черепи 775 хиляди фронтоваци. Еднооки 155 хиляди, слепи 54 хиляди. С обезобразени лица 501 342. Със счупени шийни прешлени 157 565. С разкъсани стомаси 444 046. С увреждания на гръбначния стълб 143 241. С рани в областта на таза 630 259. С откъснати полови органи 28 648.
62
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ходя в Австралия. Плажовете са чудесни, почти няма руснаци, никой не ти досажда за нищо, не е чак толкова скъпо. Само малко духа повече. Турция и Гърция са говнярник. За Францата, въобще не ми се говори. На Черно море е годино след Керч в посока Новорусийск, но руснаците не пускат. Сталинизъм!
61
10
 
16
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
И пари да ми дават пак не бих отишъл в Турция. Там терористичните актове станаха даденост. Знам ли от кой ъгъл ще ми изскочи някой кюрд с "explosive belt" и ще ми се взриви. Или пък някоя кола из между многото натъпкана с експлозиви. Абсурд
60
6
 
12
 
! Отговори
Др. Хард преди 6 години
Каква база за сравнение да има като от 10 години не си посещавала България?Ти си заблудена офца.Аз пък от 12 години ходя на 5* в БГ, на най-хубавото море с най хубавия плаж, с персонал, който специално за мене говори моя роден език.========Бягай да се лекуваш преди да е станало късно !
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам сега като няма руснаци да им сменяме чаршафите и намя какво да ядем, да ходим да работим на фермите в Англия или да просим в Германия.
58
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Старата школаОт 10 години почивам в Турция. Изобщо няма база за сравнение Каква база за сравнение да има като от 10 години не си посещавала България? Ти си заблудена офца. Аз пък от 12 години ходя на 5* в БГ, на най-хубавото море с най хубавия плаж, с персонал, който специално за мене говори моя роден език.
57
5
 
17
 
! Отговори
do 60 преди 6 години
,,Тука ще си харча парите тая държава за да има икономика"Точно така - пълни гушите на мутрите, та да те мачкат още повече.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПредложениеАз предлагам ти да заминеш в Сибир за да достроиш зарязаната от 30 години Байкало-амурска магистрала.
55
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде вървите по турски курорти !!Имаме си супер море Неми трябва да ходя по чужди морета!!Тука ще си харча парите тая държава за да има икономика трябва да бъде посещавана !!Рекламата също трябва да бъде още по на ниво обслужването също !И както казват нашите пророчици България ще се превърне като швейцария на балканите!Небих отишъл във Турция дори да ме поканят без пари!На мен и моето семейство а и на всички Българи трябва да им е ясно че във Турция тепърва ще има много несигурност !
54
2
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да спрем да издавма визи на руснаците и нашите по-старши демократични партньори да ни изпращат богати американски туристи от Флорида и Аризона да сменяме чаршафи и да обслужваме демократични богати американци вмести бедни недемократични руснаци,
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малеее наглите и простии мамаши с дантелените шапки се завръщат тежко и горко на нервната ми система
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До некво имеА ти господин тиквун какво произведе та да ти се вдигне средната заплата над средната пенсия в Гърция?
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се завръщат, та те не са си тръгвали от тук от 73 години. Тъпчат ви като *** а вие се радвате на това.
50
3
 
12
 
! Отговори
некво име преди 6 години
До Някой 52Как очакваш хората да са усмихнати, щастливи и дружелюбни в страна където средната заплата е по-ниска от средната пенсия във фалирала Гърция? и тва вече 3 десетилетия. Напротив, по-зле ще става в близките 20 г.
49
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И два пъти по-скъпо да е в БГ, винаги бих предпочел почивка тук, да гледам нормални хора, а не свински *** по цял ден.
48
5
 
28
 
! Отговори
Старата школа преди 6 години
И да добавя - за тези пари получаваш КАЧЕСТВЕНА храна, напитки, смяна на бельото през ден, климатик, сладолед, басеин и безброй усмивки. В цената влиза и пътя. Сравнете с нашите оферти - без храна, или само закуска за 120 на ден плюс бензина до там. Не съм туркиня, чиста българка съм, но как да кажеш на бялото черно?