Руснаците се завръщат, почивките в Турция – ?1200 за семейство с дете

Все повече българи избират екзотични дестинации за почивка
18 фев 2018 07:30,
146
Руснаците се завръщат, почивките в Турция – ?1200 за семейство с дете

След като почивките в Турция през миналата година излизаха тънко заради политическия разрив между двете страни, тази година цените на пакетите за олинклузива в южната ни съседка са с 15-25% по-високи и се завръщат към нивата си от преди три години, обясняват туроператори.

Туризмът в Турция изпадна в криза два сезона поред заради политическата криза след опита за преврат през юли 2016 г. и напрежението в отношенията с Москва, последвало свалянето на руски боен самолет половин година по-рано от турските ВВС. В отговор руските туроператори спряха пакетите за почивки в турски курорти и много от хотелите останаха празни. Кризата в отношенията между Анкара и някои държави от ЕС пък доведе от отлив на европейски гости. Данните от ранните записвания за предстоящия летен сезон обаче показват, че тази година негативните последици, които понесе туристическият бранш в страната, ще бъдат преодолени в значителна степен.

"Турция поскъпна, защото руснаците се завърнаха. Има засилен интерес и от страна на поляци и чехи. Миналата година не беше проблем да се намерят оферти за 7-дневен престой в 5-звездни хотели с "ултра ол инклузив" пакет и чартърен полет на цени доста под 1000 лева в активния сезон, но сега това е почти невъзможно", твърдят пред "Труд" туроператори.

Сериозна заслуга за този ръст има и раздвижването на вътрешния пазар, тъй като през миналите два сезона много от държавните чиновници в страната не са излизали в отпуск след чистката в администрацията. Заради въведените ограничения за пътувания в чужбина пък тази година те масово ще почиват в родината си.

Българските туристи също се връщат в Турция. Според туроператорите пакетите за летния сезон са почти изкупени. До края на февруари текат ранните записвания и желаещите все още могат да направят резервации с намаления от порядъка на 15-30%.

Офертите за 7 нощувки в 5-звезден хотел и пътуване със самолет започват от 400 евро, но са за самото начало на сезона, през май. В активните месеци юли и август е трудно да се закупят такива под 550-600 евро. Семейство с дете ще плати около 1200 евро. За около 500 лева може да се намерят пакети за юни и септември, но пътуването е с автобус.

Няма осезаема промяна в цените и интереса към Гърция. Възможностите там са разнообразни и добре познати на българския турист – хотел, квартира или къмпинг.

Офертите обаче са предимно за хотели от средния клас. Предложенията за по-малко популярните дестинации като островите Санторини, Корфу и Лефкада започват от около 900 лв. за човек в двойна стая, за 7 дни и превоз по въздуха. Туроператорите предлагат и 3-4 нощувки по време на майските и великденските празници на цени между 300 и 400 лева, които са предпочитани от българите.

Една от малко познатите дестинации в Гърция, която вече се предлага у нас, е трудно достъпният остров Кефалония. Често бурното море затруднява редовните фериботни връзки до там, затова туристите пътуват със самолет. Островът е изключително красив с почти недокоснати плажове, част от които са достъпни само по вода. Друга гръцка дестинация, която родните оператори се опитват да наложат, е вулканичният Санторини. "Любопитното е, че всички европейци го харесват, но не и българите. Там го няма традиционния пясъчен плаж и клиентите ни предпочитат да го посещават с по-кратък престой", обясниха от бранша.

Все по-далеч за същите пари

Макар че почивката в Турция поскъпва, предлагането все още е достатъчно, тъй като няма начин целият обем на туристопотока да бъде възстановен на нивата от преди.

В същото време, по-екзотичните дестинации стават все по-достъпни за българите, тъй като цените на самолетните билети намаляват, а предлагането нараства, посочи Димитър Попов, член на УС на Асоцацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

"Очаквам да има увеличение по посока Югоизточна Азия заради агресивната експанзия на авиопревозвачи като катарските, които откриха нови линии в региона. Всяка нова дестинация на нискотарифните компании също незабавно генерира туристически трафик. Туроператорите веднага се възползват и купуват места. Като цяло тенденцията е цените за екскурзиите на азиатския пазар да намаляват", обясни експертът.

По думите му, българският турист вече се е наситил на Европа. "Никой няма да ходи в Париж няколко пъти, за да види едно и също нещо. Клиентите гледат по-далеч в търсене на нещо различно. Това не означава, че българинът е забогатял, а просто може да стигне по-далеч за същите пари", каза Димитър Попов.

Далечният Изток и Скандинавия привличат любителите на екзотиката

Българите, които са любители на пътуванията до по-екзотични кътчета на планетата, най-често избират Далечния Изток – Малайзия, Индонезия с островите Бали и Ява, Сингапур, Китай, Япония и Индия, разкриха туроператори. Екскурзиите в тези далечни държави обикновено траят по една или две седмици. Цените са от 2000 до 6000 лева в зависимост от дестинацията и престоя.

На същата цена можете да посетите и Скандинавия. В бранша отчитат засилен интерес към тази северна дестинация. посещенията там се предлагат в автобусен и самолетен вариант с около 10 нощувки, някои от които – на ферибот, а туристите имат възможност да посетят различни градове и да се любуват на красивата природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
34
 
! Отговори
това е факт преди 6 години
Всеки който е бил на почивка в Турция,знае как е и се връща пак и пак!у нас няма туризъм а пране на пари от бандити.
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция намаля турист потока, заради влошените отношения с Русия и заради атентатите. Никога няма да се върне на предишни нива туризмът в Турция, докато ония *** дето управлява не започне да се замисля какво прави. Руснаците вече са с едно на ум, а западняците се страхуват. Ердоган си разваля отношенията с всички, прави се на велик, говори глупости и после "Ама защо няма туристи?". Ами докато си ти на власт няма да има.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 Разбира се то не става без взаимно желание , но ако тогава не бяхме уцелили момента и не бяхме се представили добре едва ли и до ден днешен щяхме да се вътре. И ако бяхме продължили по същия път отдавна щяхме ад сме в Шенген и в Еврозоната , но народът реши друго . Поверва на царската приказка после пък се довери на пъдаря на Царя .
24
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъркаш се, атентатите в Турция ги нареждаше Путин, изпълняваха ги кавказци.Сега Ердо и *** са приятели и заедно ограбват Сирия.Няма да има атентати в Турция, Путин обеща, засега.
23
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На село всеки ден си прая " ол инклузив" - бачкане " трудова терапия" в градината съчетани със слънчеви бани, на обед домашна ракийка със салатка, изпотено бело винце с мезенце на скара, разходка , сън на тишина и чист въздух. Продуктивно и в десетки пъти по ефтинко.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Не Костов Надето ни вкараха в ЕС ,а самите Западняци ,направиха компромис,който сега се вижда,че еимало смисъл!Защото,при това управление на Путин и *** в Сърбия, Македония,Черна гора,като нищо можеше да сме в мини Югославски проруски съюз или членство в Евроазийския съюз ОНД!
21
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция намаля туризма от ЕС заради атентатите, не заради влошени отношения !Кюрдите пак ще почнат с бомбите, защото Ердоган ги напада.А руснаците правят каквото им нареди Путин, щото са оффце.
20
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спирам да ходя в Гърция. Византийците са гадни, не, че нашите са стока.
19
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли какво беше преди пролетта на 2001 година , клечахте с дни пред посолството на Гърция белким се оберете до заветната виза Помните ли какво беше преди есента на 1989 година , въобще не си представяхте че можете някога да отидете в Солун.
18
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
19 Благодари на Надето и Костов че ти махнаха визите и те вкараха в ЕС
17
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция извън хотела си е опасно.----------------------Кое му е опасното , същото си е както у нас
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два дена в Гърция и си почивам от Софийският ад. Вече ако остана повече и е още по-добре. Само дето после не ми се връща.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой издаде заповедта за нападение на американските позиции в Сирия Путин - значи той е пълен аванатюрист Някой офицер на местно ниво или още по страшно някой от олигарсите - значи Путин вече не владее положението в собствената си армия.
14
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох в руски чатове, че предпочитат България пред Турция заради липсата на езикова бариера и, че е по-спокойно. В Турция отиваш в хотела и не го напускаш до края на почивката, а в България можеш да се разхождаш и извън хотела.В Турция извън хотела си е опасно.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип в чужда държава първият път си е страшничко, и интересно. Вече после след 3-тия път свикваш и ако ти харесва държавата продължаваш да ходиш. Ако не ти харесва спираш да ходиш. Вече след като си ходил много пъти ти се струва като у дома, ако и езика научиш поне малко вече си като вкъщи.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом в Турция вдигат цените, значи и на бетона на Слънчака и лавините в Банско ще вдигат.
11
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още не мога да седна от последния турски охл инклузив.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Баш туристкакъв суджук и червено вино през лятото,бе,човеко? рупай краставица и пий една мастика ! ако има и студена диня - ето,това вече е ол-инклзив.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гръцки остров е неописуемо, но да не е Тасос. Тасос е просто много голям и се губи усещането, че си на остров.Но в Гърция е скъпо.
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано не свършат резервациите до месец април. като ми дадат - ако ни дадат- по 40 лв великденски добавки към пенсията, ще си осигуря една почивка на остров пукет. да погледам и аз палми и да пийна коктейл с чадърче в чашата.