Настаняват в Кризисен център децата, държани под ключ

Бисер Петков: Ще бъде направено максималното, за да ходят на училище
Обновена: 22 фев 2018 19:10 | 22 фев 2018 19:04, Красимир Ангелов
5
Настаняват в Кризисен център децата, държани под ключ
Снимка: БТА

Още утре, когато изтече срокът на полицейската закрила за случая в "Люлин", трите деца, държани под ключ, ще бъдат настанени в Кризисен център, обяви социалният министър Бисер Петков.

Още по темата
По думите му ще бъде направено максималното, децата да започнат да посещават училище. "Заедно с колегите от системата на образованието ще търсим решение на този въпрос - ще се прецени какво е нивото им, трябва ли да работи с тях ресурсен учител", каза Петков.

Той уточни, че ще бъде ангажиран и психолог, който да проведе терапевтична работа с децата.

Според информацията на Агенцията за социално подпомагане, на 15 февруари, веднага след постъпването на сигнала, от дирекция "Социално подпомагане" - Люлин, социални работници са отишли на адреса на семейството и са направили опит да влязат. Не са успели, защото вратата е била заключена.

След потърсено съдействие от полицията и прокуратурата, са успели да влязат в жилището. Установено е, че там няма никой. Констатирани са недобри материални условия на живот.
Бисер Петков каза, че през 2011 година е имало също сигнал, но е бил в резултат на пожар, а не за насилие.

По думите на министъра, е неясно защо след като е правен репортаж по-рано, не са сигнализирани органите по закрила на детето. Трябва да е ясно, че не може във всеки дом да има присъствие на социален работник и всеки от нас трябва да подава сигнал за дете в риск, когато е свидетел на това, заяви Бисер Петков.

За случая с двамата близнаци в Пловдив, министърът каза, че по отношение на детето, което е с по-малки травми, в момента се търси съдействието на бабата, която е изразила готовност за грижите. Вероятно за другото дете, което е с по-тежките травми, ще се наложи да се търси придружител в болницата.

В момента се обсъждат най-адекватните мерки за закрила спрямо децата, които все още са в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класически пример за това когато родителите ти направят грандиозна издънка, системата се опитва да поправя нанесените щети по свой вкус.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това,че децата не са посещавали училище, не значи ,че са държани под ключ!Ако децата са грамотни на нивото на връстниците си,те нищо не са изпуснали от пребиваването в школото!Освен,цигарите,алкохола,наркотиците и пошлото възпитание!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...След потърсено съдействие от полицията и прокуратурата, са успели да влязат в жилището. Установено е, че там няма никой...---Е нали децата са били държани под ключ и били изолирани? Щом не е имало никой значи са излизали навън.И как влизат като няма никой а когато живеещите там са си у дома не може да влязат нито социални нито полиция?