Бизнесът търси работници: С добър роден и чужд език

Най-желани от работодателите са инженерните и ИТ-кадрите
51
Бизнесът търси работници: С добър роден и чужд език
Снимка: архив, Ройтерс

60% от работодателите, включили се в проучване на Агенцията по заетостта, са заявили, че през следващите 6 месеца ще им трябва нов персонал.

Нужда от специалисти с висше образование са заявени предимно в направления икономика, администрация и управление, машинно инженерство, информатика и комуникации, електроинженерство и автоматика.  

Най-търсените специалисти пък със средно образование са в областите стопанско управление и администрация, производство и преработка, архитектура и строителство.

Над 55% от работодателите посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език, а 45% търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност. Чуждоезикови или компютърни умения заявяват около 1/5 от работодателите.

3750 работодатели са се включили до днес в проучването на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Анкетата започна на 5 февруари и ще продължи да се провежда до края на месеца, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Междинните данни показват, че най-много са работодателите от областите Кюстендил (270), Пловдив (232), Благоевград (217), около 150 са анкетираните от области София, София-град, Варна и Бургас, а по-малко от 60 са участниците от областите Велико Търново, Добрич и Ловеч.

20% от анкетираните работодатели са от сферата на индустрията или търговията, а 12% – на хотелиерството и ресторантьорството.

Потребности от кадри със средно образование в областта на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга са заявили 11% от участвалите работодатели, а с висше в областта на туризма – 140 работодатели (4%).

Преобладаващ е броят на търсените от работодателите конкретни професии като продавач-консултант, оперативен счетоводител, машинен техник, електротехник и монтьор, заварчик, готвач, строител, сервитьор, оператор на компютър и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз търсех работа в България с професията си като геолог с три чужди езика и заплата не по-малко от три хилядарки ,но не би. Спечели ме държавата ЮАР,която цени знанията ми! Поздрави от топлия юг.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А потребността от заплата на работниците? Работа без пари.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът търси,, секретарки,, с отличен ,,френски,, а балъците да бачкат за 510 лв.
42
0
 
6
 
! Отговори
skali преди 6 години
E pa rejete telovete po sinorite...she vi dodat mnogo tarsenite ora na kraka... :-)
41
0
 
20
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Чорбджията ми си сменя Ауди-то всеки шест месеца, а на мен ми казва че не може да ми плаща повече от 550 лева.
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази агенция, освен да храни роднини на директорски позиции, друго прави ли???? Закриваааай!!!!!!!
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работниците търсим бизнесмин, който да осигурява достойно заплащане за трудът им!
38
6
 
1
 
! Отговори
пазете се преди 6 години
НА снимката тежко терористичен особенно вреден екран на лаптоп.поразява трайно зрението на ползващи го..КУпувайте меки безвредни екрани/вижте IBM think pad подобни.Брат ми пострада от екран на тошиба до 3.5 диоптъра сложи.хвърли го и хоп успя да се само излекува..
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с 500 лв ще могат да си платят квартира, режийни,най вероятно с тая виза отлитат в Европа...
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали казват, че ще внесат работници,то да нее домати и краставици,само като вземат по 500 лв заплата и ще се изпарят а то на украинци и молдовци няма да им стигнат за една вечер само за пиене,както поркат,то такава ще им е и работата,но нека нека след като пренебрегват бг работника накрая сами ще си работят,Бог вижда всичко.
35
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на Бг работодателя. До 25 години, с 20 години опит, с 4 чужди езика, компютърна грамотност, шофьорска книжка, висше образование, да работи извънредно... и всичко това ако може за минималната заплата.
34
0
 
22
 
! Отговори
До долния преди 6 години
Ама няма проблем, на тиквата лилавия електорат отговаря на всички поставени в статията условия. Как до сега никой не се е сетил да ги ползва да поработят.. 😀
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PO-DOBRE NA SOZIALNI POMOSHTI I KRAGBI RAZPRODAGBI OTKOLKOTO DA RABOTYA ZA 510 LV.
32
0
 
27
 
! Отговори
Търсете,търсете преди 6 години
Успех ви желая.
31
0
 
40
 
! Отговори
Бизнеса търси балъци преди 6 години
Цялата статия пълен миш-маш:търсят вишисти,после пък среднисти.,пък с добри комукативни умения ...бля,бля,бля.А накрая:"Преобладаващ е броят на търсените от работодателите конкретни професии като продавач-консултант, оперативен счетоводител, машинен техник, електротехник и монтьор, заварчик, готвач, строител, сервитьор, оператор на компютър и др."...накратко търси се изпълнителен персонал за работа за слава/заплати не се упоменават.Да си търсят...
30
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, що не са дали процентите на ТИЯ от "Бизнеса": колко % са с виШе, колко % са с "добър роден" език (не питам за чужд език), на колко % родния език е българския?Познавах един "бизнесмен", който твърдеше, че е завършил българска филология и пишеше "оФче млЕко" и "самУкоФски картофи" ...
29
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бизнесът търси работници: С добър роден и чужд език."---Не разбрахте ли, търсят роми: те говорят добре на родния си език ромския, а владеят и чужд - български.
28
0
 
44
 
! Отговори
ИТ Спец преди 6 години
Отговарям на всички условия (и условности):23 годишен, с 19 години стаж по специалноста,владея на ниво "нативно говорящ" англииски,немски,френски,испански,български и ромски езици!Готов съм да започна веднага работа, при месечно възнаграждение от 4.5 кг суджук !
27
1
 
34
 
! Отговори
naTpuoT преди 6 години
Бизнес = Търгаш... ще лежите в кръв на земята и няма да има кой да Ви извика линейка...
26
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Klasaciqta Che sme na dnoto po minimalna zaplata v EU neshto govore li vi Che nqma da si namerete Speciqlisti :))))