Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит
Обновена: 3 мар 2018 21:51 | 3 мар 2018 21:35,
149
Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!
Снимка: Правителствената информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османска власт, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря", каза българският премиер. 

Той посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във времето, в което е министър-председател на България, правителствата са отпуснали над 140 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови православни църкви и манастири. 

"Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и възможности, колкото може да направим за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкова много църкви, включително взривени в онези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме наново и това българският народ го уважава", посочи Борисов и допълни, че разчита много православието да води народите ни към добри дела.

Руският патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. 

"Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила", каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция. 

"Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на народния живот, е велика сила. Дай Боже, тази сила да запази завинаги единомислието на нашите народи, а междудържавните отношения да се определят, отчитайки истинските настроения на хората", посочи патриарх Кирил, отбелязвайки отличните братски отношения между православните църкви на България и Русия. 

Министър-председателят информира патриарх Кирил и за основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани. 

"Искаме да свържем всяка една столица с другата, да изградим пътища, жп линии, дигитална инфраструктура. Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи – нито срещу Турция, нито срещу Русия. Точно обратното – ние разчитаме, че заедно със съседите, с цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да градим и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир и свобода, в благоденствие. Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме", каза Борисов.

Премиерът отправи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България. 

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
37
 
! Отговори
До безбългарите преди 6 години
Колкото по далеч от Русия толкова по близо до междуполовите, неполовите, незнайнополовите. другополовите, безполовите, несигурнополовите, обърканите, забърканите и безбългарите.
56
4
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен Никой не може да те накара да учиш насила каквото и да е!То и демокрацията уж замени социализЪма,ама слухове най-различни витаят..А по руската телевизия новините от света бяха много по-интересни и подробни.
55
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрахме че младежкото ГЕРБ не спи и ***.На 3 март щели да им плащат двойно заради нац.празник.Работете братя,защото много скоро ще спрат плащанията.Тръмп спира парите за тролене;)
54
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не зависи от пионката Радев, в Бойко е и хляба и ножа
53
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истината е далечо от москалската..8о на сто от "руската "армия са били украйнци!!!!да братята УКРАЙНЦИ...ТОВА СА СЛАВЯНИ..москалите са ...азиатско племе с монголсква закваска"А ти като ти гледам наречието, миеш кенефите в ЕС и се мислиш за голям човек;)Да не си труженик на Мадам в Брюксел и да те оправят по 6 пъти минимум на ден:)
52
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързо забравихте как ви готвеха за 16-та република "освободителите", как ви задължаваха да учите руски в училище и да гледате руска телевизия
51
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-далеч от русия, толкова по-близо до цивилизацията
50
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха руските терористи, сега България щеше да е нормална и богата европейска държаваВярвай си:))))
49
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На рашките водка им дай, толкова са елементарни
48
5
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 49 Един много,ама много "нормален"президент-предател,искаше да сменя българската азбука с латиница!Обзалагам се,че ти си му поклонник,и си гласувал за него.А България винаги е била богата европейска страна,въпреки всички и.ди.оти,които я "управляваха"през последните 70 години.Не ми дреме за ЕС/ЕС,демонокрацията,и всички ..безценности.Русия никой не ще изкорени от съзнанието на българина.Пукайте се га.до.ве.
47
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да плюете,истината е че българи и руси са братски народи и Русия ни освободи от османците.Даде пълна свобода на България и толкова че дори се обърнахме срещу нея.Факт 2св,1св. Сега пак сме на отсрещната страна и парите на Българите ги източиха към западните банки и после ни ги върнаха като "инвестиции"! Пък вие си плюйте по Русия.
46
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха руските терористи, сега България щеше да е нормална и богата европейска държава
45
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие луди ли сте да се доверявате на пРусия-тая дива сила! Гонете ги с камъни далеч от границите на страната ни.Бесете по дърветата руските агенти-и тайни, и явни! Собрале се двама генерали от службите и му галят Тиквата....
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен40 Българи има по цялата територия на страната.Ако само тези на Бузлуджа са българи,това означава,че броят ни е само няколко хиляди,което не е вярно.В съботния ден,много хора работат,дори и пред компютърите.Държавата не може да спре да функционира,за да послещне руския патриарх.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен41 Кой те е поробил теб,кратун?Много им пука н американците,както и на руснаците ,всеки гледа интересите си.Ние,трябва да правим същото.Няма вечни приятели,има вечни интереси.
42
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над 30 % от населението на РФ са изповядващи ислям. На централния площад в Москва има езически монумент - мавзолей с мумия на умрял от сифилис гей. Ленин не е просто вулгарен хомосексуалист, а масов убиец-психопат.*** не е християнска държава.
41
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собственика на ЧЕЗ между два патриарха. Страхотна снимка.
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гъфбушкото вдясно патриархът на ГЕРБ ли е. Оня дето мери кръвното.
39
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов днес целия ден се крие като мишка. Защото знае че където и да се появи ще бъде освиркан. Въпреки многобройната си охрана.
38
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 38АМЕРИКАНЦИТЕ НИ ПОРОБИХА ПРЕДИ ДА СА НИ ОСВОБОДИЛИ.