Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит
Обновена: 3 мар 2018 21:51 | 3 мар 2018 21:35,
149
Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!
Снимка: Правителствената информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османска власт, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря", каза българският премиер. 

Той посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във времето, в което е министър-председател на България, правителствата са отпуснали над 140 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови православни църкви и манастири. 

"Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и възможности, колкото може да направим за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкова много църкви, включително взривени в онези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме наново и това българският народ го уважава", посочи Борисов и допълни, че разчита много православието да води народите ни към добри дела.

Руският патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. 

"Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила", каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция. 

"Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на народния живот, е велика сила. Дай Боже, тази сила да запази завинаги единомислието на нашите народи, а междудържавните отношения да се определят, отчитайки истинските настроения на хората", посочи патриарх Кирил, отбелязвайки отличните братски отношения между православните църкви на България и Русия. 

Министър-председателят информира патриарх Кирил и за основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани. 

"Искаме да свържем всяка една столица с другата, да изградим пътища, жп линии, дигитална инфраструктура. Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи – нито срещу Турция, нито срещу Русия. Точно обратното – ние разчитаме, че заедно със съседите, с цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да градим и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир и свобода, в благоденствие. Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме", каза Борисов.

Премиерът отправи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България. 

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80 Откъде са крадени,драги?Седни попрочети нещо,има богата литература на "твоята латиница",как се е появила кирилицата.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80 Моля,махмурлии и неграмотни,да не пишат тук!
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80 Българите винаги са писали на Кирилица.България е най-старата,православна държава в Европа,след Византия/Източен Рим/.Дала е писменост и православие на всички народи,които го ползват днес.Писмеността е същността на нашата култура-България е страна на духовността.Или си сърбин,който страда от патологична омраза към България,или си неграмотен.Българският език/на кирилица/е един от официалните езици в ЕС,има и български домейн в нета.
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КирилецКъм анонимния алкохолик латинец от #,80Ти май не си българин щом не обичаш кирилицата, за това марш у Анадола, у "нормалната" държава да пишеш на латиница,!
73
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** скиор 83Гледай тебе да не те гали свещеник студен. Злобни и проклети червени суджуци. Няма ли от къде да крадат БКП-БСП загиват .
72
2
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
И аз искам да купя нещо голямо като ЧЕЗ в съдружие с държавата за следващият цирк имайте ме и мене в предвид!
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80 *** на лекар,пишеш с латински букви,но български думи?!България никога не е ползвала латинската азбука,още от 9 век,когато БПЦ става автономна,кирилометодиевите ученици са преобразували глаголицата,в кирилица,в българските манастири,щедро предоставени им от българския цар Борис-Михаил Покръстител.Българите превеждат за първи път,от гръцки на български,православна литература,която тръгва по света,който днес ползва кирилица-Сърбия,Украйна,Русия,Черна гора,Босна,Македония...
70
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76 Сега е сигурно,че БСП,заедно с комунистите от ЧЕЗ ,няма вече да могат да съботират и свалят власа в БГ.
69
8
 
12
 
! Отговори
Негър скиор преди 6 години
Алоо, Мутро!?!? Ти така лижеше и задникът на Юрий Лужков. И да ти кажа, че Папата го е Гнус от теб. Следващият път свещеник ще те гали Студен по главата..........ЧАО Тикво...
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а патриотчетата стават такива веднъж годишно
67
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vsichki normalni dargavi pishat na latinica a tez detonposhat na kirilica edna po edna gi mahat.kakvo e mitilicata edna neskoposana izmishliotima sbirshtain che i kradeninpolowinata bukvi
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел дали ни честити!??
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да покриеш 99% от събитията и пак да стоиш безлично. Ей гарсон, едно кайве...
64
23
 
17
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Хаха, каква снимка! Тиквун се пъчи пред двама грохнали дъртаци с напълно празни погледи. Мужикът го дава малко по-свеж! Тия двамата олицетворяват напълно деменцията на църквите си. Никакъв контакт с реалността, вият си нещо, анатемосват, но за нещо духовно, християнско, не ги търси! И Тиквун да спре да лъже. Почти всички пари за възстановяване на църкви и манастири идват от фондове на ЕС! Не от нашата мафиото-църква, нито от мужишката! От бюджета, символично! Но пък задружно крадат.
63
17
 
8
 
! Отговори
Бес преди 6 години
*** ,а преди магистралите на"тиквуч", как беше ?Неблагодарни безотговорни , безродственици!,За такива Дякона е написал "Народе !!!" а Славейков "не народ , а *** " .
62
2
 
32
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Боли го *** Кирил за магистралите на тиквун.Аз си знам как пътувах днес от Бургас до София-добре че си прихванах пломбите с попнитачката,та можах да вечерям.
61
21
 
5
 
! Отговори
66 преди 6 години
Ми да бяхте станали 16-та република, сега щяхте да сте 18 000 000, хахаха
60
7
 
30
 
! Отговори
до Анонимен 55 преди 6 години
Тогава когато не станахме 16 република бяхме 9 000 000! Сега когато станахме 21 *** на "ЕС" останахме само 6 000 000!
59
20
 
5
 
! Отговори
до щирлиц преди 6 години
Тва го кажи на ЦК на ДКМС преди 89-та да видиш как щяха да те наритат в ТВУ , няма да учиш руски ли, хахаха
58
3
 
39
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
"България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия."Най-много вероятно са от Турция, но милиционерската мисъл трудно стига такива нива на анализ. Много проста тиква ни се падна.

Спонсорирани публикации