Повод за гордост: Българите – народът, опълчил се на Холокоста!

Премиерът: Истински горд съм, че съм потомък на такъв народ
10 мар 2018 20:42,
333

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме а не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". "Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов.

"Бил съм много пъти в Израел и съм бил трогнат, малки деца са потомци на спасени в България евреи, майките им, бабите им разказват как сме ги спасили", каза още Борисов.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са годи! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!". Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
4
 
4
 
! Отговори
Поклон и слава Полша преди 6 години
Полският легион е османско военно формирование от поляци, участвало в Руско-турската война (1877 1878).Съставен е в османската столица Константинопол. Под командването на полковник Юзеф Ягмин взема участие в битката при Ески Сагръ (Стара Загора), тоест избиването на българското население. Там е й убит героят Ягмин в борбата за свобода - е, на Османската империя де. Да сведем глава пред подвига му.Браво на Бойко Борисов, че почете поляците, паднали в руско-турската война. Еничари ходят мамо
248
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това правителство на кого служи? Преди седмица благодареше на Полша, Румъния и Финландия за освобождението ни от турско робство. Наричаше руският патриарх ченге. Сега се кланят в синагогата. Кои са те?
247
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!!!КОНЦЛАГЕРИ И УБИЙСТВА --ИМА САМО ПРИ КОМУНИСТИ И НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ!!ЩО ПРИ ДРУГИТЕ НЕ , БЕ.....??!Защото другите изтребваи всички, така че не остава никой да вкарат в концлагери.
246
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до *** 260Ти защо не опиташ да те оплоди някой с високо IQ, за да произведеш нещо да вдигнешIQ-то на нацията. А то правиш само Хкременти!
245
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега евреите ни еб... маиката за благодарност
244
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повод за гордост: Българите народът, опълчил се на Холокоста!А сега на българската мафия и собствени предатели не може да се опълчи. Що за народ е?
243
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 263а концлагерите за индиянци наречени резервати от които кога не се излиза, а японците в лагери по времето на втората световна?
242
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 259, Пишат ти минуси защото това са новите ... Да не знаеш че Сулейманбезумний е европеец с френско потекло и да мислиш че поляци са загинали за освобождението на България тов вече е Герберско..
241
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сюлейман е франсеГлупости и при това гадничко написани! Този Соломон не е повод да възбуди антисемитизъм у мен. Готвел се е да опожари София и да изколят населението. Спасили ни били Льо Ге и Позитано! Да, ама не, единият даже не е бил в София в този момент. София е спасена от Софийския равин Алмозино! Той се оказва масон от по-висок ранг от Сюлейман, също масон, и му и наредил да не палят и колят. Имало е спорадични палежи от черкези. Историята е история, въпреки, че с нея злоупотребяват!
240
4
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Аха, значи ББ ви е спасил, а не българския народ и за това него награждавате! Нещастници!
239
3
 
3
 
! Отговори
ФАКТ!!! преди 6 години
КОНЦЛАГЕРИ И УБИЙСТВА --ИМА САМО ПРИ КОМУНИСТИ И НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ!!ЩО ПРИ ДРУГИТЕ НЕ , БЕ.....??!
238
5
 
3
 
! Отговори
до 257 преди 6 години
На тази почва концлагери и убийства в мирно време, за правото да мислиш различно от стадото е правила само една идеология и това е комунистическата.
237
2
 
6
 
! Отговори
до идиота 260 преди 6 години
Да бе, всичките тия офицери, учители, кметове, бизнесмени, артисти, художници, иженери и т.н. убити с измислени обвинения в държава, която е спасила евреите и някакси сега ти кретена му с *** ги обвиняваш в антисемитизъм. Защо не си теглиш патрона направо, че да ни се вдигне средното IQ.
236
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народния съд е използван като аргумент в полза на България още на преговорите в Париж през 1947 г. В Меморандума на Световния еврейски конгрес до конференцията на външните министри по сключване на мирния договор в Париж от 1947 г. изрично се подчертава, че в България антисемитизмът вече е спрян и антисемитите са наказани със специален състав на Народния съд.Наскоро ГЕРБ почете "жертвите" на нар.съд, тоест авторите на Холокоста. Извини се Боко!
235
7
 
7
 
! Отговори
Сюлейман е франсе преди 6 години
Сюлейман паша не е евреин това френския офицер Жозеф Сев, който приемайки исляма, получава името Сюлейман. Той и армията му са транспортирани от флота на НКВ Виктория от Албания до Дедеагач и на ж.п. до Стара Загора. Там, заедно със славния Полски легион, участва в освобождението ...Пардон, в съпротивата срещу руския окупатор. Е, поизколват населението старци, мъже, жени, деца, но нали са наши партньори от НАТО и ЕС, няма как. Нали трябва да слушкаме началниците, така рече Боко Велколелепни
234
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Холокост може би , на Византия обаче не а сме приели Християнството насила пише за Борис I в Уикипедия приятно четене
233
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не приемам Хитлеризма и осъждам концлагерите и престъпниците убивали,изтезавали хора през тази война,включително и евреи.Но каква ирония,днес имаме отново фашизъм,национализъм и макар да е официално забранен и осъден от цял свят,този фашизъм убива и дерибейства до днес!И всички си затварят очите,слепи и глухи за чуждите нещастия!
232
0
 
8
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 6 години
Я,тиква с ермолка,неочаквано добра комбинация.
231
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 6 години
До БЪЛГАРИНzahariada.blog.bg/history/2018/03/06/skritata-istoriia-na-neveroiatno-zlata-hazarska-mafiia-aktua.1597428
230
2
 
6
 
! Отговори
Обърквация преди 6 години
Трябва да се гордеем и с неоспоримият исторически факт, че България първа в света е организирала специален съдебен процес за осъждане на антисемитизма - Народния съд.Но май на днешната клика монархо-фашистката клика е по-мила?

Спонсорирани публикации