8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…

…не говори и ще развали тържеството и насладата на другите деца
19 мар 2018 07:00,
139
8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…
Снимка: flickr

Майки на деца със специални образователни потребности са били помолени да не водят децата си на тържествата по случай 8 март, за да не развалят преживяването за останалите деца.

От това се оплакаха в социалните мрежи десетки родители от различни населени места в страната. Оказва се, че има честа практика на изолиране на децата им по повод различни тържествени поводи и мероприятия в детските градини.

Малчуганите не са включени в подготвената програма със стихчета, песни и танци, защото имат говорни проблеми или не се справят добре с текста на някоя пиеса в детската градина.

Една такава ситуация в столична детска градина предизвика изключителен отзвук в социалните мрежи. Авторът на публикацията е Мария Пеева, известна в нета като "Мама нинджа".

До нея са достигнали първо сигналите на майки, които са били отпратени от тържествата за Деня на жената, а след разразилата се дискусия в една професионална група за учители във Facebook се събужда възмущението на Мария Пеева заради конкретен коментатор – университетски преподавател по педагогика.

"На 8 март получих писмо от майка, която беше разстроена и сподели, че три майки на деца от групата й се оплакват, че в детската градина са отказали на децата участие в тържествата, като става дума за 3-годишни деца, които не могат да говорят. Дори не ставаше дума дали децата са със специални образователни потребности, с диагноза или състояние или просто деца, които не са се научили да говорят. Майката беше разстроена и ме помоли да споделя и аз го направих. Някой е споделил този пост във групата форум за обсъждане на образователни проблеми. Доц. Елена Петкова ме беше тагнала в отговора си и нейният отговор беше доста провокативен и пренебрежителен към тези деца. Тя казва, че ако едно дете трябвало да мяука на сцената само и само да бъде там, дали ще сме доволни от това. По този начин се изказа", казва Мария Пеева.

Изключването на дете от тържество може да доведе до преживяване на неуспех и до понижаване на самооценката, коментира пред "Дарик" психологът Младен Владимиров.

"Второто нещо, което би се случило, най-вероятно е загуба на доверие и то не само на доверие от детето към възрастните - тези, които са считани за лидери и авторитети, за хора, на които може да се доверим, а загуба на доверие от родителите. Нещо повече, в дългосрочен план тази загуба на доверие от страна на детето може да доведе до там, че ако то като дете с някакъв поведенчески проблем се превърне в обект на тормоз в училище или детската градина, то няма да потърси помощ от тези възрастни, а това е много опасно", обяснява психологът.

Често пъти родителите не искат да разкрият учителите и детските градини, в които срещат подобно отношение. Факт е обаче, че сигнали за такова отношение към децата има в различните краища на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
10
 
! Отговори
Майка на такова дете преди 6 години
Има деца в групата на сина ми, които не се водят със СОП, но имат същите проблеми като него, че и по-лошо. Но родителите им неглижират и не взимат мерки. Децата порастват и става все по-трудно. А иначе имаме едно момченце, което рита, удря и бие другите деца, пречи им да спят, обикаля по стаите и разваля дисциплината. То не е със СОП. Всички родители са пропищели от него. По-умен е от сина ми, но моят поне не създава проблеми. Много от проблемите ги създават деца, които не са със СОП.
47
1
 
13
 
! Отговори
Майка на такова дете преди 6 години
Дете със СОП съвсем не означава аутист. Може да е някакъв по-лек проблем, който с много работа, ходене при логопед и психолог и с помощта на ресурсен учител се преодолява постепенно. Има и деца, които трудно говорят, но не са със СОП или поне не ги водят такива. Не всички деца проговарят като по команда на точно определена възраст. Някои се отприщват по-късно, както стана с моят син. На 3 г. почти не говореше. Сега е на 6 и е като латерна. Но ни струваше много усилия, притеснения и нерви.
46
1
 
16
 
! Отговори
Деликатен проблем преди 6 години
У нас не е решен както трябва.Някои деца със специални потребности могат да се впишат в колектива на здравите деца. Други обаче създават сериозни проблеми, вследствие на което останалите деца са ощетени, а детето със СОП или осъзнава това и получава тежък комплекс, или изобщо не осъзнава, защото не разбира какво се случва около него.За една част от децата със СОП трябва да има специализирани училища, които ще са по-полезни за тях самите и няма да бъде затормозявано обучението на останалите.
45
8
 
1
 
! Отговори
Софияенца преди 6 години
45 години стигат?
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
56, ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ОСНОВНА, ЧИСТА И БРУТНА ЗАПЛАТА? ДОПЪЛНИТЕЛНОТО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ Е ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА ПО НОРМАТИВ- ТИ СИ НЕВЕЖ И КАКВО ПРАВИ ФИША В РЪКАТА ТИ. ЛЪЖИШ И МАНИПУЛИРАШ- ОТВОРИ И ДОПЪЛНИТЕЛНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ С МОН И СИНДИКАТИ- АМАН ОТ НЕВЕЖИ ХОРА. ПАК ИСКАМ ДА ЦИТИРАШ НОРМАТИВ НА МОН КОЙТО ПОЗВОЛЯВА ДА ПОЛУЧАВАТ В СОФИЯ 2300 ЛВ.
43
4
 
10
 
! Отговори
Жаргонов преди 6 години
Повежалвам на авторите използващи тъпaтa дума забавачка да кибичат в забавачка за възрастни след пенсия.
42
11
 
11
 
! Отговори
Хе-хе преди 6 години
Прави са учителките - реагират точно както майката природа е отредила. Пуснете едно бопно пиле или кокошка на двора и ще видите как другите го бият и то винаги стои встрани. Сега някой да не си помсили че извода е че българина е с акъл на кокошка. Нищо подобно не намеквам. Вервайте ми.
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ ПИЩЯ, ЗАЩОТО РАБОТЯ С ОГРОМНА ЛЮБОВ РАБОТАТА СИ И МЕ ОТВРАЩАВА НЕОСЪЗНАТАТА , А МОЖЕ БИ ОСЪЗНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ НА РОДИТЕЛИТЕ. ПОЗНАВАМ ЗНАЦИТЕ И ЩЕ ГИ ПОЛЗВАМ САМО АКО ПОЖЕЛАЯ. ПАК ЩЕ КАЖА- НА ДЕЦАТА Е НУЖНА ЛЮБОВ, ПОДКРЕПА И РАЗБИРАНЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ, ДРУГОТО ДОПЪЛВА ИЗГРАЖДАНЕТО. НИНЖАТА ДА НЕ ПРОКЛАМИРА ОСТАВАНЕТО НА ДЕЦАТА ОЩЕ В РАННОТО ДЕТСТВО В ИНСТИТУЦИЯ, ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДО МАЙКА СИ ПЛЪТНО. ЗАПУШЕТЕ СИ УШИТЕ, ЗАЩОТО ЩЕ КРЕЩЯ ДОКАТО УСЕЩАМ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ОТГОВОРНОСТИ ОТ РОДИТЕЛИ.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Не 1300 лева - 2300 вземат. Потвърдено от ББ и слугинята му Йо Фън.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49:
38
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44:Не СПОРИ НЕВЕЖ СИ ДЕТСКИТЕ УЧИТЕЛКИ ВЗИМАТ В СОФИЯ 1300ЛВ.БРУТО +ПРОСЛУЖЕНИТЕ ГОДИНИ+ДОПЪЛНИТЕЛТОТО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ:И ВСЕ МРЪНКЯТ И НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА.Какъв GOOGLE КВИ ПЕТ ЛЕВА ФИША МИ Е В РЪЦЕТЕ.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майки, щадете, обичайте децата си! Стресът, на който ги изправяте увеличават нивата на КОРТИЗОЛ ОТ НАДБЪБРЕЧНАТА ЖЛЕЗА, КОЙТО СРИВА ИМУННАТА СИСТЕМА. А СЕГА СЕ СЪБЕРЕТЕ НА ЕДНО МЯСТО С ОЩЕ 25 ВАШИ ПРИЯТЕЛИ И ИЗКАРАЙТЕ ТАКА 10 ЧАСА, А ТОВА Е ТАКА 4 ГОДИНИ- ПРОЯВЕТЕ РАЗБИРАНЕ КЪМ ДЕЦАТА СИ И ГИ ЩАДЕТЕ. СЕГА МОЖЕХТЕ ДА ГАЛИТЕ ГЛАВИЧКИТЕ НА ДЕЦАТА СИ И ДА ОСТАВИТЕ ЛЮБОВТА В СЪРЦЕТО ИМ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ФРОД ЗА ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТИВА В ДЕТСТВОТО- НИНЖА НЕ ДАВАЙ АКЪЛ А ЛЮБОВ НА ДЕЦАТА
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще осигурят по 1 учителка на 5 деца както е по запад? При нас 30 деца се отглеждат от един учител. Как може за всяко едно да отдели внимание и да пази всички пред очите си. Просто технически е невъзможно да не говорим и за учителките, които полудяват. Много нерви се изисква. Учител, който си обича работата може след 5г. да я намрази в такава среда. При тази натовареност да не говорим и за внимание към деца изизскващи спец. внимание. Това е неуважение от страна на държав към такива деца.
35
11
 
6
 
! Отговори
До №40 преди 6 години
Уважаема госпожо,видно е,че сте учителка,но за жалост сте неграмотна.за вас не съществуват препинателни знаци,като запетая,точка и кавички.Имате няколко коментара в тази тема и на всички крещите,както и на работа вероятно крещите на децата.Продънихте ушите на всички във форума,припомнете си за какво се използват главните букви.Изразявайте мнението си цивилизовано,защото заради такива,като вас хората искат камери в детските градини.
34
6
 
10
 
! Отговори
до запознат преди 6 години
директорките гледат на тези деца като едни ходещи 2000 лв защото толкова им отпускат за едно такова дете, но нали се сещате къде отиват тези пари, най малкото до учителите стигат, правят си далаверките със счетоводството и домакините но това е друга тема за коментиране. всичко в тази държава е изрудено, назапад може да е така но там са по малки групи за по малко часове и по вече учители с по голямо заплащане затова всичко е адекватно а не като тука.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37:Комуникацията се Преодолява в нормална среда.Детето ти Тогава Не е Аутист И кой ти Постави тази Диагноза като в България не се поставя.Някоя Частна Логопедка сигурно за да ти взима по 30лв.на час.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 44, А СЕГА ОТВОРИ КИК, ТАМ КАЛКУЛАТОР ЗАПЛАТИ, ОСНОВНА ЗАПЛАТА 760 ЛВ И ВИЖ КОЛКО ЩЕ ТИ ИЗКАРА КАЛКУЛАТОРА, ТИ ГОВОРИШ ЗА БРУТО, А БАНКОМАТА НЕ ПУСКА БРУТО, А ЧИСТО. ДАЙ СЕГА НОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ НА МОН КОЙТО РАЗРЕШАВА ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ В СОФИЯ- НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ В БГ ВСИЧКО Е ПОСТАВЕНО НА ЗАКОНОВИ НОРМАТИВИ. НЕ ЛЪЖИ, НЕ МАНИПУЛИРАЙ- СПРАВКА С ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ В НООРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, ДАНИЯ, БЕЛГИЯ.
31
2
 
11
 
! Отговори
:):) преди 6 години
не е проблема в това че учителките не се справят, мн добре разбирате къде е. Да жалко е за тези деца така наречени СОП, но няма как да прехвърлиш проблема от болната на здравста глава.
30
1
 
10
 
! Отговори
до ЕМ преди 6 години
Според мен имам доста близко наблюдение за такива деца и ситуации и съм навътре в проблема, аутизъма има различни форми освем аутизъм има и много други заболявания на деца, с което трябва да правите много голяма разлика, нито съм нацист нито имам нещо против децата, за всеки според нуждите трябва да се определя, кой и как да ги обучава децата.
29
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34:Една детска учителка в София взима 1300лв.БРУТНОАЙДЕ КАТО НЕЗНАШ НЕ ПИШИ