Окончателно: Осиновители с право на платен отпуск!

Поправките в Кодекса на труда влизат в сила от 1-ви юли
7
Окончателно: Осиновители с право на платен отпуск!
Снимка: visualhunt.com

От 1-ви юли всички осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на платен отпуск от 365 дни, считано от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на тази възраст.

Още по темата

Това решиха депутатите като приеха окончателно поправки в Кодекса на труда.

Досега хората, които осиновят дете на възраст до 2 години, имаха право на платено майчинство като биологичните родители, но осиновителите на малчугани до 5 години бяха поставени в неравностойно положение.

Така че целта на измененията е да се гарантират равни права на осиновителите.

С промените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск.

Размерът му ще е 90% от средната заплата за последните две години.

Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право.

Ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето.

От БСП настояваха осиновителите на деца над 5 години пък да имат право на 90 дни отпуск, който да ползват в рамките на една година, след като малчуганът стане част от семейството.

Мнозинството обаче не прие предложението на левицата.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че това би било дискриминационно спрямо биологичните родители и пак ще има противопоставяне на една група на друга.

Той цитира данни, според които през миналата година са били осиновени 578 деца. От тях до три години са били 473, до 5 години – 50, между 5 и 10 години - 45, а над 10 години са били едва пет деца.

Според Адемов мотивацията за осиновяването далеч не е свързана с ползването на отпуск или други блага.

Червеният Георги Михайлов обаче настоя, че децата, които се осиновяват над 5 години изживяват много тежък стрес при адаптацията към новото си семейство, така че осиновителите трябва да са с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля,че човек осиновяващ дете се вълнува толкова от тези пари...Но цялото законодателство за осиновяване има нужда от промяна,както и мерки срещу раждащи и изоставящи си децата "майки".
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо до 5 години на детето.Трябва да е само ако се осинови бебе.Както за всички останали.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите ги продават в Гърция по 20 хиляди евро и печелят доста по-добре.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма кой да бачка и няма пари за отпуска. И сега плащат по 15 лева детски, но само за хляб харчиш по 50 лева.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки родител иска най-доброто за детето си,кой не иска да има дете, да,но като получавам 550 лв заплата как да си осиновя дете, егати и скапаната държава.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой ще плаща ? много хора няма да са съгласни с данъците им да се върти бизнес на парче. детето не е стока. има нужда да израстне в семейство в което ще се чувства част от него.