От "Факултета" чак до мечтата за Космоса и НАСА

13-годишната Симона заминава за един от най-големите космически лагери в света
Обновена: 19 апр 2018 21:35 | 19 апр 2018 21:33, Красимир Ангелов
77

Колко дълго е разстоянието от столичния квартал "Факултета“ до един от трите космически лагери по модел на НАСА?

Оказва се, че то е дълго колкото едно есе, написано от 13-годишната Симона Маркова. Тя печели конкурс на фондация "Център на надеждата" и през август заминава за турския град Измир, в единствения действащ космически лагер в Европа, създаден по модел на НАСА.

"Избрах да пиша по темата "Спорт в космоса", защото много обичам да спортувам. От дете гледам мачове с баща ми и той ме запали по футбола", споделя Симона.

Освен че обича спорта, Симона, която живее и учи в кв. "Факултета", чете книги и набляга на уроците – все дейности, ярко контрастиращи със заобикалящата я среда.

Казва, че не знае защо много ромски деца не искат да учат, защото успеха си дължи именно на учители, които запалват искрата към астрономията. Мечтата ѝ е да стане учител по метода сугестопедия, а сега е напът към осъществяването на една по-малка – да се приближи поне малко до звездите.

Историята разказват репортерът Божила Симова, операторът Александър Георгиев и монтажистът Христо Христов. Вижте я тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Bojan VelickovНе разбирам защо ни ги разказваш тия неща, но се радвам, че си щастлив. Аз живея там където поискам и това е, което ме прави особено щастлив. Както написах и преди, всички сме щастливи и по-хубаво от това няма как да е. Успех със смелия и прекрасния и какъв още там беше народ. Наздраве!
15
2
 
3
 
! Отговори
ГЕОГРАФА преди 6 години
Не че се заяждам, но Измир не е ли в Азия, май Босфора е границата на Азия с Европа?
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има разбира се начин за интеграция.Да им спрат социалните помощи или да ги дават максимум за 1 дете особено ако родителите са неграмотни или безработни.Добре е децата им да се отнемат и да се дават на приемни родители в Канада,САЩ или ЕС.И така след известно време първо ще намалеят второ поколението ще се очовечи малко или много щото ще е живяло с нормални хора.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
индийците много искат да изстрелват в орбита голям брой евтини сателити.След известно време когато в орбита се натрупа достатъчно *** планетата Земя ще заприлича на Сатурн ама с пръстени от развалени сателити и парчета от ракети.И тогава много от спорт в космосът няма да има смисъл защото за доста време няма да може да се долита до там.А и по принцип спортисти в космосът...И там ли ще пращаме мутри,боксьори мма биячи и назобани бадки.Горките извънземни те нищо не са ни направили...
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Bojan VeličИ ние се радваме, че не живееш тук. Виж колко хубаво се получава, всички сме щастливи :)
11
10
 
16
 
! Отговори
До Долните преди 6 години
Колко сте зли само. Пада ви е да живете зле. Животни такива. Това момиче струва повече от всички вас взети заедно!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак е нещо...
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това е в ТОП новините за деня. Колкото и да се опитвате да ни убедите, че тнр РОМИ са се интегрирали и са добри човешки същества ще има да взимате. Това са единици. Преди няколко дни тумба роми от Пловдив се опитаха да ни измамят със схема за ремонт на покриви. Известна на полицията схема. Аз добро от РОМ не съм видял, не знам за другите.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недейте така ще се разплача ...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и блумбърг така почна
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сп???нс до 2Да я пратят на Байконур. Там има достатъчно място да си рита и топката.
5
9
 
4
 
! Отговори
Сп???нс до 2 преди 6 години
Ами къде да я пратят ,бе другарю. Ясно е написано , че в Европа НЯМА друг подобен център. Като падне здрач и изпълзява родния ***
4
23
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Русия направи от България земен рай. Бяхме бяла държава.Западът превърна България в евроатлантическа Мангалия. В следващите години все по-ясно и отчетливо ще се виждат резултатите от ГЕНОЦИДА и етническото прочистване на българите.За сметка на тях, размножаването на ромите върви по план ...
3
10
 
25
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Миличката. Много е готина и умничка. Успехи!
2
6
 
14
 
! Отговори
??? преди 6 години
конкурс на фондация "Център на надеждата" и през август заминава за турския град Измир------------------Измир? На "оня" вече му трябва по-млад електорат.:) Тая фондация нещо съмнителна ми се вижда.
1
8
 
39
 
! Отговори
Браво.. преди 6 години
..на това дете! Да е живо и здраво!